Home / Κοινωνια / Να δοθούν σε αγρότες εκτάσεις του Δημοσίου 

Να δοθούν σε αγρότες εκτάσεις του Δημοσίου 

Στην Θράκη 700.000 πεδινά στρέμματα και 750.000 λοφώδη ανήκουν στο Δημόσιο – Να εφαρμοσθεί το σύστημα της Βρετανίας – 99 χρόνια με ενοίκιο – Ευνοϊκό το μικροκλίμα της Ροδόπης, για αλλαγή καλλιεργειών 

Παράλληλα με το φυσικό κάλλος και τη μυθολογική παράδοση η οροσειρά Ροδόπης, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας εκτείνεται στη Βουλγαρία, χαρακτηρίζεται από ήπιο κλίμα που το διαμορφώνουν οι ψυχροί άνεμοι του Βορρά και η θερμή αύρα της Μεσογείου.

«Η οροσειρά Ροδόπης έχει ύψος περίπου 1,5 χλμ. που λειτουργεί ως ανεμοθραύστης και δημιουργεί ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα γι’ αυτό μπορούν να ευδοκιμήσουν διάφορες καλλιέργειες» τονίζει ο συνταξιούχος γεωπόνος, Αντώνης Διαλεχτάκης.

Επί 20 χρόνια, ως εργαζόμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και τώρα ως συνταξιούχος, ασχολείται πειραματικά με ορισμένες καλλιέργειες σε αγροκτήματα κατοίκων του Νομού Ροδόπης, με σκοπό να στραφούν σε βιώσιμες καλλιέργειες και να μειωθεί το μεταναστευτικό ρεύμα. Το ισχυρότερο επιχείρημα για να πειραματιστούν καλλιεργητικά είναι το ράφι, καθώς ο καπνός και η κτηνοτροφία δεν τους επιτρέπουν όχι μόνο να ονειρεύονται, αλλά ούτε να επιβιώνουν. «Για να πειστούν ν’ αλλάξουν καλλιέργειες, χρειάζεται να δημιουργηθούν προϋποθέσεις. Ο φίλος μου ο Ραμαδάν διαθέτει 14 στρέμματα για τέσσερις οικογένειες. Δεν μπορούν να ζήσουν όλοι καλλιεργώντας καπνό. Κανένα από τα παιδιά δεν ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, γιατί δεν θα επιβιώσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πολλοί δουλεύουν με τρίμηνες συμβάσεις στη Γερμανία.

Σαν ηφαίστειο

Το μικρόκλιμα αξιοποιεί τους ψυχρούς ανέμους που έρχονται από τη Βουλγαρία κι ευνοεί την καλλιέργεια οινάμπελων και κόκκινων ποικιλιών μηλιάς. «Κάναμε δύο πειραματισμούς σε αγρόκτημα στη Χλόη και την Εσοχή.

Τα αποτελέσματα ήταν θετικά», υποστηρίζει. Για να γίνει, όμως, εγκατάσταση μηλιάς, ο κ. Διαλεχτάκης τονίζει ότι απαιτούνται μικρά φράγματα – ταμιευτήρες νερού. «Στη Θράκη, έχουμε το πλεονέκτημα του Πολυτεχνείου Ξάνθης που μπορεί να συμβάλει σ’ αυτή την κατεύθυνση». Μιλώντας για τα πλεονεκτήματα του εδάφους που παράγει νόστιμα όσπρια, πατάτα και δενδρώδεις καλλιέργειες, παραπέμπει στον ομότιμο καθηγητή Γεωθερμίας του ΑΠΘ, Μιχάλη Φυτίκα, που υποστηρίζει ότι «η οροσειρά της Ροδόπης είναι ηφαιστιογενής και παλαιότερη από της Σαντορίνης», καθώς τα ηφαίστεια γεννήθηκαν αρχικά στη Βόρεια Ελλάδα. Λόγω γεωλογικής δραστηριότητας πριν από 35.000.000-30.000.000 χρόνια δημιουργήθηκαν ηφαιστειακά κέντρα στην Ξάνθη, τη Μαρώνεια, την Αλεξανδρούπολη και το Σουφλί.

Καλλιέργεια- ράφι

Στην προσπάθεια συγκράτησης του πληθυσμού ο Αντώνης Διαλεχτάκης αναφέρει ότι έγιναν προσπάθειες καλλιέργειας σπαραγγιού και ακτινιδίου σε Σάλπη, Διαλαμπή, Μωσαϊκό, Αμβροσία, όπου ευνοείται ιδιαίτερα η καλλιέργεια του δεύτερου λόγω υψηλής υγρασίας. Επίσης, πειραματίστηκε με τη φάβα και σχολιάζει ότι στην περιοχή μπορεί να παραχθεί «εξαιρετική», πλην όμως διαπίστωσε ότι είναι προϊόν που υπάρχει στο ράφι. Την επέλεξε γιατί απαιτεί χειρωνακτική εργασία στο αλώνισμα και οι κάτοικοι των ορεινών είναι εξοικειωμένοι λόγω του καπνού.

Ως Κρητικός δοκίμασε καλλιέργειες οικείες στη διατροφική του κουλτούρα, όπως τα κουκιά και η αγκινάρα, και αναφέρει ότι εταιρεία τυποποίησης αγροτικών προϊόντων ιταλικών συμφερόντων ενδιαφερόταν να την καλλιεργήσει στοχεύοντας σε εξαγωγές. «Έφεραν από την Ιταλία πολύ ακριβά φυτά, τα έδωσαν στους παραγωγούς, αλλά η καλλιέργεια απέτυχε. Στο φυτώριο, όμως, που έφτιαξαν παρατήρησα ότι την παραμονή Χριστουγέννων υπήρχαν αγκινάρες. Πειραματίστηκα για έξι χρόνια στην καλλιέργειά της σε Μαρώνεια και Σάλπη και εντόπισα διάφορες περιοχές, κατάλληλες για παραγωγή το φθινόπωρο, περίοδο που δεν παράγεται αλλού. Θα επανέλθω αναζητώντας έναν διαφορετικό τρόπο για να μην παγώνουν τα φυτά» καταλήγει.

“ Στη Θράκη, 700.000 στρέμματα πεδινά και 750.000 λοφώδη ανήκουν στο Δημόσιο ή στις παλιές κοινότητες. Τα περισσότερα από αυτά είναι δημόσια που τα διαχειρίζονται το ΥΠΑΑΤ και η περιφέρεια, ορισμένα αποτελούν δασικές εκτάσεις, τις οποίες διαχειρίζονται τα δασαρχεία και κάποια άλλα η Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου, ενώ όσα ανήκουν σε μη εποικιστικά χωριά τα διαχειρίζονται οι δήμοι. Ο κ. Διαλεχτάκης προτείνει με το σύστημα της Βρετανίας να δοθούν σε αγρότες για 99 χρόνια με ενοίκιο. «Εάν συνεχίσει να λειτουργεί η εκμετάλλευση, να δοθούν εκ νέου για άλλα 99 χρόνια».

ypaithros.gr