9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, May 2, 2024

ΑΟΖ ΚΑΙ 12 ΜΙΛΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΕΝΤΑΣΗΣ

Αφρίζουν οι Οθωμανοί γιατί η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στα επεκτατικά τους σχέδια – Ελλάδα και Κύπρος ετοιμάζονται για ανακήρυξη Κοινής ΑΟΖ – Έτοιμα τα Διατάγματα για τα χωρικά ύδατα 

 

Κατ’ αρχάς πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η Τουρκία εξακολουθεί να θεωρεί τους Έλληνες ότι είναι Ραγιάδες της.

- Advertisement -

Είναι οι Δούλοι που έμειναν κάτω από τον ζυγό των Οθωμανών 400 και πλέον χρόνια.

Μ’ αυτή την αλαζονική πεποίθηση λοιπόν ενοχλούνται σφόδρα, που η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στα επεκτακτικά της σχέδια.

Και ιδιαίτερα στο Αιγαίο, όπου μυρίζει πλούτος, πλιάτσικο εύκολο, από τα κοιτάσματα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου.

Οι άναρθρες κραυγές απειλών του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος των Γκρίζων Λύκων, όπως βέβαια και άλλων Τούρκων Πολιτικών, ότι «το Αιγαίο θα γίνει ο Τάφος για τις Ελληνικές ελπίδες», δεν είναι καθόλου τυχαίες.

***

Τρεις σημαντικές δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων Ελλήνων και Κυπρίων πίσω από τις οποίες κρύβεται πλούσιο διπλωματικό παρασκήνιο μας προϊδεάζουν για τις επερχόμενες σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η πρώτη διετυπώθη από τον υπουργό Εξωτερικών τής Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη -στο ραδιόφωνο «24/7»- ο οποίος ερωτηθείς εάν Ελλάς και Κύπρος θα κηρύξουν συντόμως κοινή ΑΟΖ επεφυλάχθη να απαντήσει και προσέθεσε πώς «όταν υπάρξουν εξελίξεις θα γίνουν δημόσιες ανακοινώσεις γύρω από αυτό το θέμα».

Ουσιαστικώς, πρώτη φορά αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι γίνεται προετοιμασία για την κήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος – Κύπρου.

Η δήλωσις αυτή έρχεται εν συνεχεία της κοινής διακηρύξεως που κατέθεσαν για τις θαλάσσιες ζώνες στον ΟΗΕ -θεματοφύλακα της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θαλάσσης- Ελλάς, Κύπρος και Αίγυπτος.

Δήλωση επί της οποίας κατέθεσε ρηματική διακοίνωση αμφισβητήσεως η Τουρκία.

Η δεύτερη δήλωσις έγινε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, όπου όταν ρωτήθηκε για την ΑΟΖ απήντησε ότι «το ζήτημα είναι η αιγιαλίτιδα ζώνη».

Ο υπουργός δεν μίλησε στην τύχη. Ούτε μίλησε στην τύχη ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος όταν έκανε λόγο από τα Ψαρά, δεύτερη φορά εφέτος, για επέκταση των χωρικών υδάτων μας και για κήρυξη ΑΟΖ.

Κατά μείζονα λόγο δεν ομιλεί τυχαίως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος όταν συνδέει το θέμα των προγραμμάτων Natura στις βραχονησίδες μας με την ευρωπαϊκή προστασία της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Όπως αποκαλύπτει στην «Εστία» κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Ιόνιο, «είμαστε στην φάση που κλείνουμε κόλπους για να αρχίσουμε να μετράμε το εύρος της αιγιαλίτιδος ζώνης στο πέλαγος αυτό με προοπτική την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια».

Η βασική σκέψις είναι αυτή η επέκτασις, πρώτα στο Ιόνιο (Αλβανία – Ιταλία) και μετά στην Νότιο Κρήτη, να γίνει με Προεδρικά Διατάγματα.

Επειδή αυτές είναι ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου δεν πρέπει να αποκλείεται η κύρωσίς τους από την ελληνική Βουλή και όχι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Προς τούτο συνηντήθησαν μυστικά προ καιρού στην εθνική αντιπροσωπεία, και χωρίς να ανακοινωθεί, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Διασταυρωμένες πληροφορίες μας λένε ότι αντικείμενο της συναντήσεώς τους ήταν ακριβώς αυτό.

Συμφώνως προς δημόσιες δηλώσεις τού υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά οι οποίες έγιναν σε ανύποπτο χρόνο, τον Ιανουάριο, η επέκτασις των χωρικών υδάτων μας στην Αλβανία, την Ιταλία και την Νότιο Κρήτη θα γίνει «κατά περιοχές» και το εύρος δεν θα είναι παντού τα 12 μίλια.

Τα σύνορά μας με την Τουρκία είναι ούτως ή άλλως προβληματικά.

Άλλωστε το Διεθνές Δίκαιο δίδει δυνατότητα επεκτάσεως μέχρι τα 12 μίλια, όχι στα 12 μίλια.

Ειδική μελέτη γι’ αυτό έχει συντάξει και επιστημονική επιτροπή που λειτουργεί στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό την καθοδήγηση του καθηγητού του Διεθνούς Δικαίου Χρήστου Ροζάκη.

Η επέκτασις των χωρικών υδάτων μας έχει ως στόχο την διασύνδεση των αγωγών EastMed, Eurasia Interconnector, TAP, IGB με τα προς αξιοποίησιν κοιτάσματα στο Ιόνιο, την Κρήτη και την Κύπρο.

Η τρίτη συναφής με το θέμα δήλωσις έγινε από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος προσδιόρισε ότι ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδοχών που θα κάνουν μελέτες για την εξόρυξη φυσικού αερίου στην Νότιο Κρήτη στον άξονα Καστελλόριζο-Κάσος-Νότιος Κρήτη, θα περατωθεί στις 30 Ιουνίου μετά τις τουρκικές εκλογές.

Στην πραγματικότητα γίνεται μεθοδικώς μεγάλη προετοιμασία η οποία μπορεί να αποδειχθεί για τα ελληνικά συμφέροντα από μεγάλη ευκαιρία έως και μεγάλη περιπλοκή.

Οι Τούρκοι προειδοποιούν συνεχώς ότι δεν θα δεχθούν τετελεσμένα. Οι προκλήσεις ευρίσκονται μπροστά μας.

***

Σημείωση Ε.Θ.

Και βέβαια, δε θα πρέπει να ξεχνούμε ότι η απειλή της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για CASUS BELLI, αν τυχόν η Ελλάδα προχωρήσει στην επέκταση της αιγιαλίτιδος ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ.

Σίγουρα θα ‘χουμε φέτος, ένα πολύ… θερμό καλοκαίρι.

Σ.Κ.

spot_img
spot_img
Thursday, May 2, 2024

Latest News

Παρεμβάσεις στον οικισμό Τριφυλλίου Αλεξανδρούπολης

Εργασίες ελαιοχρωματισμού και επιχρισμάτων πραγματοποιήθηκαν στο Κοινοτικό Κατάστημα Τριφυλλίου, στο κτήριο του συλλόγου του οικισμού, όπως και στο Ηρώον...

More Articles Like This