9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, July 3, 2025

ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ

Για να γνωρίσουμε την ιστορία της Θράκης μας – Ανοικτή επιστολή του Ιστορικού Συγγραφέα Δημήτρη Καρακούση, προς τους Δημοτικούς Συμβούλους των Δήμων του Νομού Έβρου 

Απευθύνομαι προσωπικά και σε κάθε ένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ευχόμενος Υγεία, πνευματική, ψυχική και σωματική.

- Advertisement -

Το κύριο επάγγελμά μου πριν συνταξιοδοτηθώ, ήταν Δικαστικός Υπάλληλος και για χρόνια προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα ασχολήθηκα με την ιστορία της Δυτικής Θράκης του γεωγραφικού τμήματος που με τις συνθήκες Νεϊγύ (27 Νοεμβρίου 1919) και Λωζάνης (24 Ιουλίου 1923) τεμαχίστηκε, με αποτέλεσμα 4/9 να πάρει η Βουλγαρία και 4/9 η Τουρκία και απέμεινε στην Ελλάδα μόνο το 1/9 απ’ όλη τη μεγάλη γη της Θράκης.

Τα 7 βιβλία μου (τα οποία σήμερα έχουν την θέση τους στις βιβλιοθήκες σας: Δημοτική Βιβλιοθήκη-Δικηγορικό Σύλλογο-Δημοτικά και Γυμνάσια-Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου κ.λπ.), ξεκινούν από τον 12° π.Χ αιώνα έως και σήμερα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τα οποία βοήθησαν χιλιάδες οικογένειες να μάθουν την ιστορία της Θράκης και έχουν εξαντληθεί.

Ήταν τα πρώτα που εκδόθηκαν με μορφή «Τουριστικός – Ιστορικός – Αρχαιολογικός Οδηγός ΘΡΑΚΗΣ – Έβρου – Ροδόπης -Ξάνθης-Βορείου Έβρου- Έβρου Μαρώνειας και Φοιτητικούς Οδηγούς προβάλλοντας όλη τη Θράκη», στα οποία προλογούν.

Η Α.Θ. Παναγιώτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, ο Πρύτανης και Καθηγητές του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης, Στρατηγοί κ.λ.π. (Βλέπε σελ. 143- 147) του βιβλίου της Ξάνθης το οποίο βρίσκεται στην βιβλιοθήκη σας.

Έτσι, με το ίδιο πάθος και σεβασμό στην ιστορία, ξεκίνησα πριν δεκαπέντε χρόνια να γράφω για την Ανατολική Θράκη (που επισκέφθηκα αρκετές φορές αναζητώντας ίχνη της παλιάς της δόξας), ένιωσα βαθιά συγκίνηση και δέος με τα αμέτρητα μνημεία της, καθένα ξεχωριστά όμορφο και με μεγάλη σημασία, και τότε κατάλαβα πόσο επιφανειακή ήταν η γνώση μου.

Αναζητώντας το μεγαλείο του Βυζαντίου, που είναι προέκταση του Θρακοελληνικού πολιτισμού, περπάτησα τις πόλεις, ως προσκυνηματικός επισκέπτης των προγονικών μας εστιών, φωτογραφίζοντας ότι υπάρχει και σήμερα, ίσως και αυτά αύριο να είναι παρελθόν, και το σημαντικότερο εντόπισα τις πόλεις και χωριά μαθαίνοντας τα αρχαία τους ονόματος.

Ανατρέχοντας σε αρχαίους και σύγχρονους συγγραφείς έμεινα έκπληκτος από την πλούσια ιστορία της κάθε πόλης από την ίδρυσή της και την σημασιολογία -ετυμολογία, του ονόματος της (πως και – ποιόν πήρε το όνομά της) από τους Μυθικούς ακόμη χρόνους, την ιστορική της εξέλιξη και την βοήθεια που προσέφεραν ακόμη και στους Τρώες στον Τρωικό πόλεμο.

Έμαθα πολλά και τα κατέγραψα, ώστε το έργο αυτό να αποτελέσει για τις επόμενες γενεές το αλφαβητάρι του: «από πού κρατά η σκούφια μας ».

Για να μην υπάρξει αποξένωση και λήθη, όπως έχει επισημάνει: Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης  (Α.Θ.Π). Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, που προλογεί τα βιβλία μου.

Να γνωρίσει ο κάθε Έλληνας και ξένος το μεγαλείο της Θράκης (Η Κωνσταντινούπολη, η Αδριανούπολη, η Αίνος, η Καλλίπολη κ.λ.π. ανήκουν στη Θράκη).

Από τους “πανάρχαιους χρόνους, την εξέχουσα προσφορά της στην επιστήμη, στις τέχνες και στον πολιτισμό, με τη δική της ιστορία να ζωντανεύει καθημερινά μέσα από τα μνημεία της, όπως την γνώρισαν ο Ηρόδοτος, ο Στράβωνας, ο Θουκυδίδης και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς, για να γίνει στη συνέχεια η Θράκη το μετέπειτα Βυζάντιο (η μόνη χιλιόχρονη αυτοκρατορία, με κέντρο εξουσίας την Θρακική πόλη «ΒΥΖΑ», την μετέπειτα «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ») για να διαφυλάξει ότι μας απέμεινε, και αυτόν τον πολιτισμό που είναι συνέχεια του Ελληνικού.

Ακολούθησα έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης ή μάλλον δρόμο (διαδρομή), για να γράψω την ιστορία της κάθε πόλης και χωριού από τους πανάρχαιους χρόνους, σαν (Προσκυνηματικός Οδηγός), ώστε ο δρόμος του επισκέπτη να μην τελειώνει μόνο στο χωριό του παππού του, να γνωρίσει την διαδρομή των προγόνων μας, του μεγάλου Θρακικού Έθνους από τον 12° π.Χ αιώνα.

Μετά από 15 και πλέον χρόνια κατάφερα να συλλέξω όσα στοιχεία μπορούσα και να τα καταγράψω σε 11 βιβλία (5.500 περίπου σελίδες) με παλιές και νέες φωτογραφίες, για να πω ότι μπορώ να τα δημοσιοποιήσω.

Πιστεύω ότι έκανα μια τεκμηριωμένη εργασία, την οποία αποδέχονται οι Αρχαιολόγοι-Ιστορικοί- το Πατριαρχείο, που οικοδομεί μια εικόνα για την Ανατολική Θράκη, το Βυζάντιο, την αιώνια Πόλη,

Να παρουσιάσω το μεγαλείο των δυο μεγάλων πρωτευουσώντης Αδριανούπολης και της τότε Κωνσταντινούπολης, καθώς και τις κάθε πόλης γύρω από αυτές, αλλά και το πώς είναι σήμερα, με ακριβή θέση των Εκκλησιών – Μονών – ανακτόρων, ήθη και έθιμα, λαϊκή παράδοση κ.α., με διαφωτιστικά στοιχεία.

Είναι προφανές ότι αγγίζω κατ’ ελάχιστο την πραγματική ταυτότητα και το ρόλο που έπαιξε η Θράκη στην ευρωπαϊκή ιστορία από τον 12° π.Χ αιώνα (Τρωικός πόλεμος) σαφέστατα δε το Βυζάντιο ως συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού και αξίζει περισσότερο να ερευνηθεί.

Η Θράκη και το Βυζάντιο είναι συνεχιστής μιας βαθιάς παράδοσης που καταγράφεται και στην κάθε μικρή γωνιά της που για μας τους Έλληνες είναι «Τα Ιερά σεμνή».

Έχω τελειώσει (είναι έτοιμα και σε μορφή έκδοσης PDF, για εκτύπωση), τα11 βιβλία μου (διαδρομές) με την Ιστορία της Ανατολικής Θράκης από τους Μυθικούς χρόνους με τα Θρακικά έθνη – φύλα που κατοικούσαν σε κάθε περιοχή, μέχρι και μετά τον εκπατρισμό των Ελλήνων το 1922.

Άλλα βιβλία με τόσο λεπτομερή καταγραφή από τον 12° π. X αιώνα δεν υπάρχουν.

Παρόμοια εργασία πιστεύω ότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Τα 4 βιβλία αφορούν την Κωνσταντινούπολη από τους αρχαίους χρόνους.

1 βιβλίο «1η διαδρομή από Αδριανούπολη -Σαράντα Εκκλησιές- Βιζύη-Μήδεια στον Εύξεινο Πόντο», από τομ Μυθικούς χρόνους με τις αρχαίες τους ονομασίες έως έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης. 459 σελίδων.

1 ακόμα βιβλίο «2η διαδρομή από Αδριανούπολη-Χάφσα-Μακρά Γέφυρα-Μέτρες Τσατάλτζα», έως έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης. 159 σελίδων.

1 βιβλίο ( 4η διαδρομή ) «Κεσσάνη – Αίνος». Σελίδες 315

1 βιβλίο (διαδρομή) «Κεσσάνη – Λυσιμάχεια χερσόνησος -Καλλίπολη – Ελλήσποντος», με τις απέναντι πόλεις Άβυδος- Δαρδανία (Τσανάκαλε) – Τροία κ.λ.π. καθώς και τα νησιά «Τένεδος και Ίμβρος». Σελίδες 320

1 βιβλίο ( διαδρομή) «Μάλγαρα – Γανόχωρα-Ηράκλεια- Ραιδεστός- Σηλυβρία – Καλλικράτεια» κ.λ.π. έως έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης, σελίδες 512

1 βιβλίο «Βόσπορος». Περιλαμβάνει την διαδρομή σε πόλεις με τις αρχαίες τους ονομασίες και στις δυο ακτές του Βοσπόρου έως και τον Εύξεινο Πόντο σελίδες 409,

1 βιβλίο τα «Πριγκιπόνησα».

ΚΑΙ δυο επίσης βιβλία: Για την Μάκρη (είναι στα χέρια του Μητροπολίτη μας και του παπα-Γιάννη). ΚΑΙ βιβλίο για την Τραϊανούπολη.

Τα βιβλία είναι πλούσια εικονογραφημένα με το πώς ήταν τότε και τώρα, με αναπαραστάσεις, ώστε να φανεί το μεγαλείο της Ανατολικής Θράκης η Αδριανούπολη, η Βιζύη, η Αίνος, η Καλλίπολη, η Σηλυβρία κ.α και η Κωνσταντινούπολη διαχρονικά.

Να την βιώσει ο αναγνώστης, και στη συνείδησή του να την καταγράψει σαν προέκταση του Ελληνισμού, αλλά και το πώς είναι σήμερα.

Με αυτήν την μορφή προετοιμάζω τον αναγνώστη να γνωρίσει το Βυζάντιο, την κάθε πόλη και την Κωνσταντινούπολη, με τους Εθνικούς Ευεργέτες που έζησαν εκεί: (Υψηλάντης-Μαυροκορδάτος- Ζάππας (Ζάπειο)-Ζωγράφος (Ζωγράφειο)-Ζαρίφης (Ζαρίφειο)-Μαρασλής (Μαράσλειο)-Ζαφειρόπουλος (Ζαφειροπούλειο)-Ευγένιος (Ευγενείδιο πλανητάριο και ίδρυμα) και τόσοι άλλοι, διαβάζοντας ευχάριστα και βλέποντας ταυτόχρονα τις εικόνες να οδηγηθεί στις ατραπούς που οδηγούν στο ένδοξο παρελθόν που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Θάνε κρίμα τα παιδιά και προπαντός τα εγγόνια, των χιλιάδων προσφύγων της Ανατολικής Θράκης που κατοικούν κυρίως στη Δυτική Θράκη, Μακεδονία, Αθήνα, Πειραιά και αλλού, να τnv γνωρίζουν από πού κρατά η «σκούφια τους».

Είναι καλά τα τραγούδια και οι παραδοσιακοί χοροί που διδάσκονται στους Συλλόγους, είναι καλλίτερα όμως και πρέπει να μάθουν τηνιστορία των προγόνων τους, η οποία δυστυχώς δεν διδάσκεται στα σχολεία και η 3η γενιά θα την έχει λησμονήσει.

Ας γίνει επιτέλους μια καλή αρχή, δίνοντας υλικό γνώσης, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιάς, να γνωρίσουν και οι Σύλλογοι και να μεταλαμπαδεύσουν, το πλούσιο παρελθόν τους και την αιματοβαμμένη γη, που ανέθρεψε ήρωες, την Ανατολική Θράκη, που ουσιαστικά αυτό ήταν το Βυζάντιο. Οι πολιτισμικές αξίες και η μόρφωση της Ευρώπης.

Σήμερα σας στέλνω προσχέδια των βιβλίων μου. Είναι προεκτύπωση, με ανάλυση των εικόνων μόνο 50%, κολλητά και όχι ραφτά, όπως θα είναι τα πραγματικά.

Όταν νομίσετε ότι πρέπει να βάλετε και την δική σας υπογραφή όλα τα μέλη του Δ.Σ., (και έτσι αρμόζει), ανεξαρτήτων τοπικών παρατάξεων σε πρόλογο ή ως χορηγός κάποιας επιχείρησης σας, θα το δεχθώ με ικανοποίηση. Οι παρατάξεις αλλάζουν, η 3η γενιά πρέπει να μάθει από πού κρατά η σκούφια τους.

Το βιβλίο μου, ήταν έτοιμο πριναπό χρόνια, δεν έχει σχέση με τα σημερινά γεγονότα. Ίσως τώρα πρέπει να μάθουν την ιστορία της Αδριανούπολης και όλης της Ανατολικής ΘΡΑΚΗΣ και πολλοί άλλοι εντός και εκτός Ελλάδος και πόσο μας κόστισε ο ξεριζωμός.

Αν δεν σας ενδιαφέρει παρακαλώ να μου τα επιστρέφετε, γιατί είναι προσχέδια (δείγμα της εργασίας μου).

Με ευγνώμονας ευχαριστίας δια το έμπρακτον ενδιαφέρον σας, να δεχθείτε και αναγνώσετε τα υπό έκδοση βιβλία μου.

Καρακούσης Δημήτριος του Δήμου

Συνταξιούχος Δικαστικός Υπάλληλος

της Εισαγγελίας Αλεξανδρούπολης

Διεύθυνση: 10° χιλ. Αλεξανδρούπολης Μάκρης

Ταχ. Θυρίδα 1906 Τ.Κ 68100

Τηλ. 6983797982 και 25510 84030 mail:iasio1/otenet.gr

Aegean
Thursday, July 3, 2025

Latest News

Δράμα & Αλεξανδρούπολη: Δύο όψεις της δημογραφικής κρίσης στη Βόρεια Ελλάδα

Δραματικά τα στοιχεία για θανάτους και γεννήσεις - Στην εντατική η περιφέρεια, με λίγες εξαιρέσεις - Ανάγκη για σχέδιο...

More Articles Like This