9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 11 Ιουλίου, 2020

Αχαρνές-Τραπεζούντα-Αχαρνές: Η δράση «ΠΟΔΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» θα περάσει και από την Αλεξανδρούπολη

Ένα προσκυνηματικό ταξίδι στον Πόντο με ποδήλατο ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες ο ποδηλάτης με ποντιακή καταγωγή Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

Με αφετηρία τον ιερό τόπο των Αχαρνών και με τελικό προορισμό τον τόπο των Ποντίων, την Τραπεζούντα, ο Βασίλης για δεύτερη φορά (μετά το 2012), ξεκίνησε αυτό το δύσκολο ταξίδι με ποδήλατο.

Η δράση αυτή του Βασίλη έχει ως στόχο την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου των Αχαρνών. Όπως δήλωσε και ο ίδιος: «Αυτή τη φορά όμως σκέφτηκα να κάνω κάτι πιο δυνατό, συμβολικό, και κυρίως κάτι που με αγγίζει ιδιαίτερα, όχι όμως σαν ένα προσωπικό τάμα, όπως το πρώτο μου εγχείρημα, αλλά κάτι πιο ουσιώδες: να αναδείξω το αρχαίο θέατρο των Αχαρνών, της πόλης που κατέληξαν οι γενοκτονημένοι πρόγονοί μου και την πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Αν θέλετε, είναι το ευχαριστώ ενός Πόντιου στον ντόπιο πληθυσμό, για τα χώματα που καρποφορήσαμε και αγαπήσαμε όλοι μας.

- Advertisement -

Αχαρνές! Μια πόλη με τεράστια ιστορία που η πολιτεία ήθελε και θέλει να είναι η πίσω αυλή της Αθήνας. Ναρκωτικά, έγκλημα, παρανομία και όλα τα συναφή. Και όμως, κάπου εκεί κρυμμένος, κάτω από τις πεταμένες σύριγγες και τα σακουλάκια από τα ναρκωτικά, κρύβεται ένας μεγάλος πολιτιστικός πλούτος που ποθεί να έρθει και πάλι στην επιφάνεια. Το αρχαίο θέατρο της πόλης μου είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο και σημαντικότερο εύρημα της ευρύτερης περιοχής».

Όπως επεσήμανε ο Βασίλης, αφού φτάσει στην Τραπεζούντα (πιθανότατα τον 15Αύγουστο), θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής κι έτσι θα έχει διανύσει – κατ’ εκτίμηση – 5.300 χλμ μέσα σε 68 μέρες.

Στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να φτάσει το Σάββατο 28 Ιουλίου, περίπου στις 19:00, κάτω στο Μνημείο του Πόντιου Στρατιώτη.

* Μήνυμα ευαισθησίας

Πέρα απ’ όλα αυτά όμως, ο Βασίλης δείχνοντας συμπαράσταση στην τραγωδία της μεγάλης πυρκαγιά της Κινέτας, έκανε χτες την εξής ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook:

«Σε ένδειξη πένθους για την εθνική τραγωδία η αποστολή «Αχαρνές-Τραπεζούντα-Αχαρνές: Ποδηλατώντας για τον πολιτισμό» δεν θα συνεχίσει σήμερα τη δράση της.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τους νεκρούς συνανθρώπους μας και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε στη μνήμη τους είναι ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο, να ανάψουμε κεριά στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας.

Θα παραμείνουμε λοιπόν για μία ακόμα ημέρα στη Θεσσαλονίκη και η «χαμένη» απόσταση θα καλυφθεί με το όχημα. Την Τετάρτη το απόγευμα θα βρισκόμαστε στην Καβάλα κανονικά και ποδηλατώντας…

Δεν μπορούμε μαθαίνοντας τέτοια δυσάρεστα νέα να μένουμε αμέτοχοι και να περνάμε ωραία»…

Μ.Κ.

Προηγούμενο άρθροΤετάρτη 25 Ιουλίου 2018
Επόμενο άρθροΧΑΡΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θετικός 10χρονος Σέρβος στην Θάσο

Βρέθηκε με κορωνοϊό, κατά την διάρκεια εγχείρησης στο Νοσοκομείο Καβάλας

Οι ιστορικοί τίτλοι κυριότητος της Αγίας Σοφίας

-1. Ο ναός αυτός ως Εκκλησία ανήκει στους Ρωμιούς  -2. Ως Μνημείο ανήκει σε...

Η ενεργειακή μετάβαση προτεραιότητα της «ΚΕΔΕ»

Έρχεται η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων – Προέχει η παραγωγή ηλεκτρισμού, με φθηνό κόστος – Η χρήση της γεωθερμίας από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Έρχονται οι αποζημιώσεις για το χαλάζι

Για τις ζημίες εντός των οικιών, που προκλήθηκαν κατά την περσινή πρωτοφανή χαλαζόπτωση, σε περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Νέες εξαγγελίες για την… Θράκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, με στόχο την Ανάδειξη και Ανάπτυξη της ακριτικής Θράκης – Ευχή και ελπίδα,...

More Articles Like This