9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020

Η ΘΡΑΚΗ ΦΕΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΠΝΑ !!!

Εξαιρετικά μειωμένη και η παραγωγή σε Βαμβάκια, Σιτηρά και Ζωοτροφές – Το Αγροτικό εισόδημα θα εμφανίσει φέτος μείωση 50% – Επιστολή Χρήστου Μέτιου, για ενίσχυση των καλλιεργειών της Θράκης 

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης στην Κομοτηνή με θέμα τα προβλήματα των αγροτών της Ροδόπης, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης και συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διοίκησης και Διαφάνειας ΑΜΘ κ. Αχμέτ Ιμπράμ, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ροδόπης κ. Θανάσης Αραμπατζής, κ. Μουσταφά Κατραντζή και κ. Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά, ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης κ. Αθανάσιος Πανάγος, ο Διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΜΘ κ. Νικόλαος Γαλάνης, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης κ. Εσάτ Χουσεΐν, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων από τη Ροδόπη και στελέχη της Περιφέρειας.

- Advertisement -

Συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λόγω των δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν τους τελευταίους μήνες στην περιοχή καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής τους, γεγονός που οδήγησε στην αποστολή από τον κ. Περιφερειάρχη επιστολής στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου, με την οποία ζητά την παρέμβασή του για τους αγρότες της Περιφέρειας.

***

Προς:

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κο Ευάγγελο Αποστόλου

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΓΚΗ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΜΘ

Αξιότιμε Κε Υπουργέ,

Η Περιφέρειά μας συνεισφέρει σημαντικά στην παραγωγή του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας με μεγάλο αριθμό απασχολούμενων και αντίστοιχα μεγάλη συμμετοχή στο συνολικό εισόδημα της περιοχής.

Μόνο από την καλλιέργεια του καπνού για το έτος 2017 υπήρξαν έσοδα της τάξης των 40 εκ. €.

Φέτος, λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών κατά τη χειμερινή και εαρινή περίοδο (χαλαζοπτώσεις, πλημμύρες, παρατεταμένη ανομβρία-ξηρασία, ιώσεις), οι παραγωγοί και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειάς μας ήρθαν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα που οδήγησαν σε εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή καπνού και βάμβακος, ενώ παρόμοια προβλήματα παρουσιάστηκαν επίσης σε σιτηρά και ζωοτροφές.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την καλλιέργεια βάμβακος, διαπιστώνεται τεράστια καταστροφή λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που ακολούθησε μια περίοδο εκτεταμένων βροχοπτώσεων και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μη βλάστηση.

Σε ό,τι αφορά δε τον καπνό, η καταστροφή, που οφείλεται κατά βάση στον ιό του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας (TSWV), φτάνει το 60% με 100% της παραγωγής.

Η δυσμενής θέση των καπνοκαλλιεργητών μας εντείνεται εν προκειμένω από την αγωνία τους για το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει καταστροφές από τη συγκεκριμένη ίωση.

Απευθυνόμαστε σε σας κ. Υπουργέ διότι είναι απόλυτη ανάγκη να δοθούν λύσεις στα επείγοντα προβλήματα των αγροτών μας και ζητούμε την προσωπική σας παρέμβαση ώστε οι αρμόδιοι φορείς του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ να φροντίσουν για την άμεση ενίσχυση και αποζημίωση των παραγωγών μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούμε επίσης την κατ’ εξαίρεση αποζημίωση των καπνοκαλλιεργητών μας, όπως επίσης την καταγραφή από τον ΕΛΓΑ των ζημιών στις καλλιέργειες και των αιτιών τους, λόγω του ότι οι αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ είναι χρονοβόρες και απαιτούν πρόσθετες ενέργειες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μία ασφαλής εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η χρηματοδότηση μέσω των πιστώσεων de minimis.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι οι καπνοκαλλιεργητές στην περιοχή μας είναι στην πλειοψηφία τους μονοκαλλιεργητές και, χωρίς ενίσχυση, δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλλιεργήσουν ξανά την επόμενη χρονιά.

Κύριε Υπουργέ, η παρέμβασή σας κρίνεται επείγουσα και αναγκαία λόγω και των πρόσφατων εκτεταμένων πλημμυρών που σημειώθηκαν τον Ιούνιο στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, και οι οποίες ολοκλήρωσαν την καταστροφή.

Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας προγραμματίζει έργα υποδομών με στόχο τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ζητήματα αποζημιώσεων και ενισχύσεων εξαρτώνται από το Υπουργείο σας.

Ευελπιστούμε λοιπόν στις δικές σας ενέργειες για την ανακούφιση των παραγωγών μας.

Διαφορετικά, συμπαρασύρεται προς τα κάτω το αγροτικό εισόδημα ολόκληρης της Περιφέρειας ΑΜΘ, με μείωση που θα αγγίξει έως και το 50%, με πολλαπλάσιες κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες, κάτι το οποίο θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψετε.

Με τιμή

Χρήστος Μέτιος

Περιφερειάρχης ΑΜΘ

***

Σημείωση Ε.Θ.:

Πριν από 1,5 μήνα περίπου ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης προκάλεσε Ιάπωνες Επιχειρηματίες για να προωθηθεί η πώληση καπνών από την Θράκη.

Η επίσκεψη πήγε καλά, οι Ιάπωνες συμφώνησαν να προχωρήσουν σε αγορές, μόνο που η Θράκη… ξέμεινε από Καπνά !!!

Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα, είναι τραγική.

Για να δούμε ποιό θα είναι το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την ακριτική μας περιοχή.

Σ Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This