9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020

Να μην περάσει στον Έβρο η πανώλη από Βουλγαρία

Την άμεση λήψη μέτρων και εντατικοποίηση ελέγχων, ζητούν Βουλευτές του ΚΚΕ – Όχι άλλη καταστροφή της Κτηνοτροφίας μας 

Να μην περάσει η αρρώστια στο Νομό Έβρου, ζητούν Βουλευτές του Κ.Κ.Ε. με Ερώτησή τους προ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα στην Ερώτηση τους.

- Advertisement -

***

Ύστερα από τα απανωτά κρούσματα σε περιοχές των παραλίων της Τουρκίας, πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκαν 2 εστίες πανώλης σε αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις στη Βουλγαρία, στο χωριό Βόντεν της Περιφέρειας Γιάμπολ και στο χωριό Κόστι (απόσταση 65 χιλιομέτρων από τον Έβρο) της Περιφέρειας Μπουργκάς. Υποχρεωτικά θανατώθηκαν όλα τα ζώα των προσβεβλημένων εκτροφών, ενώ επιβλήθηκε προληπτικά υποχρεωτική θανάτωση του συνόλου των μικρών μηρυκαστικών που εκτρέφονται εκτατικώς στα χωριά της περιοχής.

Το νόσημα, που είναι καταστροφικό για την κτηνοτροφία λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας και των υψηλών ποσοστών θνησιμότητας που ξεπερνούν το 95%, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κρίνει την κατάσταση εξαιρετικά κρίσιμη και για αυτό το λόγο απέστειλε σχετικές εγκυκλίους με οδηγίες (Α.Π 2193/89143/22.06.2018 και Α.Π 2268/92236/28.06.2018).

Στις συγκεκριμένες εγκυκλίους καταγράφονται όλα τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό της πιθανότητας εισόδου και εξάπλωσης της νόσου στην Ελλάδα με επίκεντρο τις περιοχές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπως η συνεχής κλινική εξέταση των ζώων από τους κτηνιάτρους των κρατικών υπηρεσιών, η εντατικοποίηση των ελέγχων, η ενημέρωση των αγροτοκτηνοτρόφων και η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας των εκτροφών (περίφραξη των εκτροφών, απολυμαντική τάφρος, απολυμάνσεις, απεντόμωση – μυοκτονία, καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων κλπ).

Σε πρόσφατη αντίστοιχη συγκυρία, με την ευλογιά στη νήσο Λέσβο, τον περασμένο χειμώνα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η αντίστοιχη Περιφέρεια, ενώ είχαν προειδοποιηθεί έγκαιρα από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, δεν τήρησαν καμιά από τις υποχρεώσεις τους για τον έλεγχο και περιορισμό της νόσου (τάφρους, απολυμάνσεις, θανάτωση ζώων, στελέχωση κτηνιατρικής υπηρεσίας) με καταστροφικές συνέπειες για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους που βρέθηκαν απροστάτευτοι χωρίς ουσιαστική στήριξη ενώ αναγκάζονταν μέχρι και να προπληρώνουν από την τσέπη τους τα έξοδα για τη θανάτωση και τη διαχείριση του κοπαδιού τους.

Την ίδια ώρα οι αποζημιώσεις που δίνονται σε περιπτώσεις προσβολής και θανάτωσης κοπαδιού υπολείπονται κατά πολύ από την πλήρη αναπλήρωση του κόστους ανασύστασης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και των απωλειών σε ζωικό κεφάλαιο.

Η είσοδος και η μετάδοση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στη χώρα μας θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους που ήδη αδυνατούν να επιβιώσουν λόγω της κάθετης πτώσης των τιμών σε γάλα – κρέας που έχουν επιβάλλει τα μεταποιητικά και εμπορικά μονοπώλια και της πολιτικής συγκέντρωσης παραγωγής – ζωικού κεφαλαίου που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει για:

*Να μην εισέλθει και εξαπλωθεί η νόσος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στη χώρα μας.

* Να μη επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.

* Να εξασφαλιστεί η πλήρης αναπλήρωση του κόστους ανασύστασης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο σε περίπτωση εμφάνισης εστιών της νόσου.

Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής, Γιάννης Δελής, Σταύρος Τάσσος

Υ.Γ.  Την Παρασκευή 6 Ιουλίου τις πρωινές ώρες αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Έβρου του ΚΚΕ θα επισκεφθεί το Κτηνιατρείο Ορεστιάδας και θα ενημερώσει τους εργαζόμενους για τη νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση του κόμματος.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This