9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2020

ΟΙ ΑΛΕΒΙΤΕΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Η Επιτροπή Μουσουλμάνων Αλεβιτών Θράκης οργανώνει μόνη της την παραδοσιακή εκδήλωση πάλης με λάδι, στις 3-5 Αυγούστου, στο ύψωμα «Χίλια» στην Ρούσσα Μικρού Δερείου 

Στην προσπάθεια να εξουσιάζει και να διαφεντεύει καθετί μη Ορθόδοξο στη Θράκη εντάσσεται η σύγκρουση του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής με τους Αλεβίτες της περιοχής.

Η αφορμή δόθηκε με την Αλεβίτικη παραδοσιακή εκδήλωση της πάλης με λάδι, που διοργανώνεται για σχεδόν 700 χρόνια στις αρχές Αυγούστου στο ύψωμα «Χίλια» στη Ρούσα Μικρού Δερείου του δήμου Σουφλίου στον Έβρο.

- Advertisement -

Φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι Αλεβίτες της περιοχής «σήκωσαν» το κεφάλι τους απέναντι στο τουρκικό προξενείο και διοργανώνουν μόνοι τους το πανηγύρι.

Η συγκεκριμένη ενέργεια έχει εξοργίσει το προξενείο, το οποίο όπως και πέρσι έτσι και φέτος θα διοργανώσει δικό του πανηγύρι, στον ίδιο χώρο αλλά σε διαφορετική ημερομηνία.

Πέρσι, η εκδήλωση του προξενείου στέφθηκε από… αποτυχία, καθώς ο κόσμος επέλεξε εκείνη των Αλεβιτών.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Αλεβιτισμός είναι ένας ξεχωριστός κλάδος το Ισλάμ.

Όπως και οι Σιίτες, οι Αλεβίτης τιμούν τον Αλί, ξάδελφο και γαμπρό του Μωάμεθ, και όπως οι Σούφι επικεντρώνονται στηνπνευματικότητα.

Οι διαφορές τους με τους άλλους μουσουλμάνους της κύριας τάσης σε ό,τι αφορά τις τελετουργίες και τα έθιμα είναι τεράστιες.

Οι Αλεβίτες τείνουν να είναι φιλελεύθεροι, δεν προσεύχονται στα τζαμιά, δεν νηστεύουν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, και οι γυναίκες τους σπάνια καλύπτουν τα μαλλιά, εκτός αν είναι στην αίθουσα προσευχής. Χιλιάδες είναι οι Αλεβίτες που ζουν στην Ελλάδα και προσπαθούν να ξεφύγουν από τη μέγγενη του προξενείου.

Το διάστημα 3 – 5 Αυγούστου η Επιτροπή Μουσουλμάνων Αλεβιτών Θράκης και ο Τεκέ του Σεγήτ Αλή Σουλτάν διοργανώνουν το πανηγύρι στα «Χίλια», Κόντρα στο τουρκικό προξενείο και το «όργανό» τουπου ονομάζεται Σύλλογος «Χίλια», οι οποίοι θα επιχειρήσουν να δι- οργανώσουν νωρίτερα αντίστοιχο πανηγύρι.

Και ήδη τα ελεγχόμενα από το προξενείο μειονοτικά ΜΜΕ άρχισαν να προπαγανδίζουν την εκδήλωση του Συλλόγου «Χίλια» και να «πολεμούν» εκείνη των Αλεβιτών.

Μάλιστα, εντός της μειονότητας υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για τις πρακτικές που ακολουθεί το προξενείο, το οποίο (μάλλον με ειρωνική διάθεση) αποκαλούν «ανώτερη διάνοια».

Πρόκληση

Στο μεταξύ, παρουσία των βουλευτών Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά (ΣΥΡΙΖΑ) και Ιλχάν Αχμέτ (ΔΗΣΥ) ο ψευδομουφτής Κομοτηνής και πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μειονότητας Θράκης, Ιμπραήμ Σερήφ προχώρησε σε ανθελληνικό παραλήρημα.

Με αφορμή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής για την επέτειο των δύο χρόνων από την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα, ο ψευδομουφτής Κομοτηνής βρήκε την ευκαιρία να επιδείξει για ακόμη μια φορά τον τουρκισμό του.

Άγγελος Αγγελίδης

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This