9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020

Πληθαίνουν οι μυοκάστορες στον Έβρο !!!

Ο Μυοκάστορας θεωρείται επιβλαβές είδος, καθώς προκαλεί ζημιές στις σοδειές και καταστρέφει αναχώματα 

Πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς οι πληθυσμοί του μυοκάστορα στη χώρα μας, ενός υδρόβιου τρωκτικού, που έχει εξελιχθεί σε μάστιγα για τις καλλιέργειες.

Οι πληθυσμοί του δεν είναι ακόμα τουλάχιστον τόσο μεγάλοι, αλλά έχουν αναφερθεί ζημιές στα χωράφια, ενώ αγρότες το βλέπουν σε ολοένα και περισσότερες περιοχές.

- Advertisement -

Οι ειδικοί φοβούνται πως αν αυξηθούν κι άλλο οι πληθυσμοί του, αρκετά είδη καλλιεργειών, όπως τα σιτηρά, τα ρύζια, τα κηπευτικά και ορισμένα δενδρώδη είδη, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο είδος κατατρώει το ριζικό σύστημα των φυτών.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η κα Ελένη Μακρυγιάννη, Συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης «έχουν εμφανιστεί σε πολλές περιοχές του Δέλτα και σε παραποτάμους, καθώς επίσης και στην πλευρά της Τουρκίας.

Ως ώρας, δεν έχουμε αναφορές για ζημιές σε καλλιέργειες από τους αγρότες, ωστόσο το τρωκτικό αυτό γεννάει 2-3 φορές το χρόνο και πολλαπλασιάζεται γρήγορα, οπότε μπορεί στο μέλλον, να έχουμε πρόβλημα».

Σύμφωνα με την ίδια, μυοκάστορες έχουν αναφερθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην Ήπειρο, για παράδειγμα, ενώ τις τελευταίες ημέρες το παράξενο τρωκτικό εθεάθη στον κάμπο του Νεοχωρίου και της Κατοχής, λίγο έξω από το Μεσολόγγι, όπου υπάρχουν πάμπολλοι υδροβιότοποι, λόγω ποταμού Αχελώου και των λιμνών. Πληθυσμοί αυτού του είδους έχουν επίσης αναφερθεί σε διάφορους νομούς της Μακεδονίας (Σέρρες, Δράμα) καθώς επίσης στην Λευκάδα και την Κέρκυρα.

Σημειωτέον ότι ο μυοκάστορας (Myocastor coypus) είναι υδρόβιο τρωκτικό, ενδημικό στη νότια Αμερική.

Μεταφέρθηκε στη βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, για την εκμετάλλευση της γούνας του.

Όμως ορισμένα εξ αυτών απέδρασαν ή απελευθερώθηκαν από εκτροφεία και κατόρθωσαν να εγκατασταθούν με επιτυχία στο φυσικό περιβάλλον (όχθες ποταμών και υγροτόπους) των νέων περιοχών, διαταράσσοντας την ισορροπία των οικοσυστημάτων και υποβαθμίζοντας την οικονομική και περιβαλλοντική αξία των περιοχών στις οποίες εμφανίζεται.

Οι επιπτώσεις της παρουσίας του στους υγροτόπους, μέσα από τη διατροφή του με υδρόβια βλάστηση και ρίζες φυτών, μπορεί να είναι αρνητικές για τις φυτοκοινότητες με πιθανό επακόλουθο τη διάβρωση των παράκτιων ενδιαιτημάτων άλλων ζώων.

«Επίσης, ο μυοκάστορας έχει παρατηρηθεί να τρέφεται με αυγά παρυδάτιων πουλιών που βρίσκει στις φωλιές τους», εξηγεί η κα Μακρυγιάννη.

Ο μυοκάστορας θεωρείται ότι είναι επιβλαβές είδος και για την οικονομία καθώς τρέφεται με αγροτικές καλλιέργειες, προκαλώντας ζημιές στις σοδειές.

Επίσης, με τα λαγούμια που ανοίγει κοντά σε αρδευτικά συστήματα, αποστραγγιστικά έργα και αναχώματα ποταμών και λιμνών προκαλεί αστάθεια στο έδαφος.

Για τους ως άνω λόγους κατατάσσεται στα 100 χειρότερα χωροκατακτητικά ξενικά είδη της Ευρώπης, όπου και λαμβάνονται μέτρα εξόντωσής του, μέσω ειδικών προγραμμάτων.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This