9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΜΕΤΑ ΠΟΛΛΩΝ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ !!!

Οι πληγές από τις καταστροφές του περσινού Σεπτεμβρίου, δεν έχουν επουλωθεί – Ανεξέλεγκτο το ελεύθερο κάμπινγκ – Οι Ρουμάνοι τουρίστες ξοδεύουν

Με τις επιπτώσεις της θεομηνίας του περασμένου Σεπτεμβρίου παλεύουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες της Σαμοθράκης, που προσπαθούν να ανοίξουν το νησί σε περισσότερες ξένες αγορές παρά τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε υποδομές και τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις.

«Φέτος η σεζόν άνοιξε υποτονικά, εκτιμούμε ότι συνολικά θα έχουμε μείωση στον αριθμό των τουριστών και αυτό επειδή τελικά, παρά τις υποσχέσεις του υπουργού Ναυτιλίας, δεν επιδοτήθηκε φέτος η σύνδεση με το Λαύριο, ενώ μέχρι το τέλος Ιουνίου, στη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη η SAOS είχε δρομολογήσει μόνο ένα ferry boat. Εδώ και 20 ημέρες εξυπηρετεί το νησί και με δεύτερο πλοίο, όπως και με ένα ταχύπλοο, αλλά ήδη έχει χαθεί ένα μεγάλο μέρος της σεζόν και οι τουρίστες αποθαρρύνονται από τις λίγες συνδέσεις. Πέρα από αυτό, αρνητικά  πιστεύω ότι λειτούργησε και η μεγάλη προβολή των καταστροφών που έγιναν πέρυσι στο νησί, στο τέλος Σεπτέμβρίου», δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος Επαγγελματιών Σαμοθράκης κ. Γιάννης Γλήνιας, ξενοδόχος στο επάγγελμα.

- Advertisement -

Όμως τα ενημερωτικά δελτία για τις μεγάλες καταστροφές, του περυσινού Σεπτεμβρίου, δεν ήταν υπερβολικά. Το νοσοκομείο του νησιού καταστράφηκε, το οδικό δίκτυο έχει επίσης υποστεί μεγάλες ζημιές που ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι η Σαμοθράκη, παρά τις ενέργειες που είχαν γίνει στο παρελθόν, δεν έχει εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού και τα λύματα καταλήγουν σε στεγανούς βόθρους, δεν έχει ΧΥΤΥ και τα απορρίμματα με containers στέλνονται στον ΧΥΤΑ της Κομοτηνής με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται υπερβολικά τα δημοτικά τέλη.

«Το νησί μας διαθέτει εκπληκτικό φυσικό πλούτο, ιστορία και μνημεία που το έχουν κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. Η Σαμοθράκη, στα τελευταία αρκετά χρόνια έχει κάνει βήματα τουριστικής ανάπτυξης στηριζόμενη στις προσπάθειες των ιδιωτών. Στη Σαμοθράκη έρχονται τουρίστες που θέλουν ήρεμες διακοπές, κοντά στη φύση, στην πολύ ιδιαίτερη φύση που έχει το νησί με το αμόλυντο τοπίο του Σάος. Στη Σαμοθράκη τα τρόφιμα, η γαστρονομία, είναι εξαιρετική άλλωστε κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία, η αλιεία και η γεωργία, έπεται ο τουρισμός.

«Πρώτοι σε αριθμό τουρίστες είναι οι Ρουμάνοι, οι οποίοι μάλιστα ξοδεύουν για τις διακοπές τους, ακολουθούν οι Βούλγαροι, έχουμε αρκετούς Γάλλους, Ιταλούς και Βέλγους, ενώ φέτος είχαμε για πρώτη φορά και Σέρβους, μετά από τη συμμετοχή μας στη διεθνή έκθεση του Βελιγραδίου», είπε ο κ. Γλήνιας.

Τον Αύγουστο, που έχει γίνει ο μήνας διακοπών των Ελλήνων, οι τουρίστες είναι μοιρασμένοι 50%-50%, ξένοι και Έλληνες.

«Προσπαθούμε να προσελκύσουμε τουρίστες. Το Μάιο οι πληρότητες μας ήταν στο 40%, αλλά δυστυχώς σε αυτό το χαμηλό ποσοστό κινήθηκαν και τον Ιούνιο. Ιούλιο και Αύγουστο, βάσει κρατήσεων, τα τουριστικά καταλύματα είναι σχεδόν πλήρη. Καλός μήνας για το νησί είναι και ο Σεπτέμβριος, καθώς πολλοί προτιμούν να κάνουν τότε τις διακοπές τους για μεγαλύτερη ηρεμία».

Η Σαμοθράκη, έχει συνολικά περί τις 1.400 κλίνες, με τις περισσότερες να ανήκουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα αφού το νησί έχει μόνο επτά ξενοδοχεία, μικρής δυναμικότητας, από 30 ως 50 δωμάτια το καθένα.

Αλλά η Σαμοθράκη, με μόνιμο πληθυσμό 2.500 κατοίκους, έχει να αντιμετωπίσει και μία ακόμη μεγάλη πληγή για τον τουρισμό που λέγεται, ελεύθερο κάμπινγκ. «Η βόρεια πλευρά του νησιού, το καλοκαίρι καταλαμβάνεται κυριολεκτικά από ελεύθερους κατασκηνωτές, ίσως να ξεπερνούν και τις 3.000 αυτοί που κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ από την περιοχή των Θερμών ως την Άνω Μεριά. Ζητάμε να παρέμβει έγκαιρα η Αστυνομία, από τον Απρίλιο και το Μάιο ακόμη, αλλά δεν βλέπουμε αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο κ. Γλήνιας ο οποίος αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη γκρίζο σημείο του τουριστικού προφίλ του νησιού.

Αυτό το σημείο είναι η «άθλια» κατάσταση, όπως είπε, του δημοτικού κάμπινγκ φυσικής διαβίωσης, του οποίου οι παροχές περιορίζονται σε ελάχιστες τουαλέτες χωρίς σκεπή και σε άφθονο κρύο νερό. Πρόκειται για ένα κάμπινγκ που ουσιαστικά δεν διαθέτει υποδομές και δεν μπορεί να θεωρηθεί οργανωμένος χώρος κατασκήνωσης, γι’ αυτό και αυτεπαγγέλτως η Αστυνομία το σφραγίζει, κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί από το Δήμο.

Άννη Καρολίδου

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών από την U CERT

Το Πανεπιστήμιο Frederick είναι ένα Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο που λειτουργεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Άρχισε τη λειτουργία...

More Articles Like This