9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 29 Μαΐου, 2020

Το πετιμέζι Γενισέας είναι «μαύρο διαμάντι» 

Εξαγωγές και στην Ελβετία – Από το Ζαχαροκάλαμο ετοιμάζεται και το πρώτο Λευκό Ρούμι της Ευρώπης

Το δικό της εργαστήριο σε χώρο, που της παραχώρησε ο Δήμος Αβδήρων στον οικισμό της Συδινής έχει αποκτήσει η ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γενισέας Ξάνθης.

Τα μηχανήματα για ολόκληρο το στήσιμο της γραμμής παραγωγής του εργαστηρίου, τα χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου με 70.000 ευρώ ο αγωγός ΤΑΠ, στο πλαίσιο των ανταποδοτικών οφελών του στο συγκεκριμένο δήμο.

- Advertisement -

Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Πετιμέζι Γενισέας, Αναστασία Αμανατίδου, η οποία πέρασε δια πυρός και σιδήρου τα τελευταία 3 χρόνια προκειμένου να βρει τον αυθεντικό σπόρο του ζαχαροκάλαμου, να τον καλλιεργήσουν και να προχωρήσουν στην Μεταποίηση με την παρασκευή του Πετιμεζιού.

Η προβολή που επιχείρησε η ΚΟΙΝΣΕΠ μέσω των εκθέσεων την οδήγησε στο να προσεγγίσει ανθρώπους και να εξασφαλίσει την περσινή παραγωγή του προϊόντος 2 τόνους και να την διαθέσει στην Ελβετία. Το πετιμέζι ζαχαροκάλαμου κέντρισε και το ενδιαφέρον από πανεπιστήμια του εξωτερικού που ασχολούνται με την γαστρονομία από την Ελβετία, όπου οι ειδικοί ερευνητές του θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν το πετιμέζι στο πρώτο ευρωπαϊκό λευκό ρούμι στον κόσμο!

Όπως τόνισε η κ. Αμανατίδου, ο χώρος του εργαστηρίου θα καταστεί επισκέψιμος για τις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης και από τον ερχόμενο Οκτώβριο ο χώρος θα μπορεί να υποδέχεται τους επισκέπτες, ως ο πρώτη μονάδα επεξεργασίας ζαχαροκάλαμου σε όλη την Ευρώπη!

Το μόνο που λείπει είναι μια θεριζοαλωνιστική μηχανή, προκειμένου να μπορεί να κάνει τη συγκομιδή του ζαχαροκάλαμου, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καλλιεργηθούν έως και 500 στρέμματα, από τα 20 που καλλιεργούνται τώρα, θα αυξήσουν την παραγωγή του προϊόντος.

Παράλληλα θα ξεκινήσουν και συμβάσεις καλλιέργειας με τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι θα αναλάβουν το συγκεκριμένο κομμάτι , ενώ η ΚΟΙΝΣΕΠ θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την Μεταποίηση!

Η κ. Αμανατίδου στάθηκε και στην παραγωγή από το Σεπτέμβριο και βιολογικού πετιμεζιού, από πιστοποιημένο εργαστήριο!

«Τώρα πια δεν μπουσουλάμε ως ΚΟΙΝΣΕΠ, αλλά θα πετάξουμε μαζί με το πετιμέζι της Γενισέας», σημείωσε καταλήγοντας η κ. Αμανατίδου, αποδεικνύοντας πως όταν επιθυμούμε κάτι πάρα πολύ, τελικά όλο το Σύμπαν συνωμοτεί για να το καταφέρουμε!

Αξίζει ένα μεγάλο ΕΥΓΕ στις 5-7 γυναίκες που πίστεψαν στο προϊόν τους και δημιούργησαν ένα όραμα, το οποίο πια παίρνει σάρκα και οστά και αναμένεται να δώσει και αρκέτες θέσεις εργασίας! Μακάρι το παράδειγμά τους να βρει μιμητές και σε άλλες περιοχές και με άλλα παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας μας!

ert.gr

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Πρόστιμα κρύβει το Ε-9 για τα ακίνητα

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι στις δηλώσεις τους

«Επιστρατεύονται» άνεργοι για αγροτικές εργασίες

Οι άνεργοι μπορούν να απασχοληθούν σε αγροτικές δραστηριότητες, χωρίς να χάσουν το επίδομα ανεργίας

«Σφραγίζονται» τα σύνορα του Έβρου

Από Στεριά και Αέρα – Σε ποια σημεία μπαίνουν θερμικές κάμερες – παρακολούθηση από Ελικόπτερα και Drones– Ενισχύεται το «τείχος» από Καστανιές μέχρι...

Θετικά μηνύματα τιμών στα σκόρδα

Αισιοδοξία στον Συνεταιρισμό της Νέας Βύσσας Με μηδενικά αποθέματα από την περσινή χρονιά και...

Προώθηση θεμάτων του ΟΣΕ που αφορούν τον Έβρο

α) Για την Σιδ/κη Γέφυρα Πυθίου β) για συντηρήσεις Σταθμών Διδ/χου, Πυθίου, Αλεξ/πολης γ) για την ηλεκτροδότηση γραμμής Αλεξ/πολης-Ορμενίου και δ) για...

More Articles Like This