9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020

Η «κατάρα» της χώρας, φόροι και εισφορές

Φαύλος κύκλος από τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, που αποτρέπουν νέες προσλήψεις και δημιουργούν αδύναμη εγχώρια ζήτηση – Δεν υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης

Ύστερα από οκτώ επώδυνα χρόνια η Ελλάς αφήνει πίσω της (τουλάχιστον τεχνικώς) την εποχή των μνημονίων, ωστόσο παρά την αισιοδοξία της ελληνικής Κυβερνήσεως και ορισμένων αξιωματούχων της Ευρωζώνης πολλοί πιστεύουν ότι η χώρα δεν μπορεί να φύγει από την άσχημη κατάσταση στην οποία περιήλθε με την χρεωκοπία, υπογραμμίζει σε ανάλυσή του το ΙνστιτούτοBrookings.

Ως Κύριος λόγος προβάλλονται οι αδυναμίες της οικονομίας οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αναποτελεσματική δημοσία διοίκηση, την παραοικονομία, την διαφθορά, την φοροαποφυγή, τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης αλλά και τα πολυάριθμα γραφειοκρατικά εμπόδια στις εξαγωγές και τις επενδύσεις.

- Advertisement -

Ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα το Ινστιτούτο προβάλλει την υπερφορολόγηση.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο με καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον της Ελλάδος» τονίζει και επικαλείσαι τα στοιχεία, παρουσιάζοντας και σχετικά γραφήματα, που καταδεικνύουν ότι στην Ελλάδα το σύνολο φόρων και ασφαλιστικών εισφορών είναι υψηλότερο του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.

«Ακόμη και οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν αυτές τις εισφορές» ενώ τουπάρχον πλαίσιο για τις ασφαλιστικές εισφορές «είναι εξαιρετικά δαπανηρό για μια εταιρεία ή έναν εργοδότη προκειμένου να προσλάβει άτομα και γι’ αυτό αποφεύγει να το κάνει».

Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, που διατηρεί αδύναμη την εγχώρια ζήτηση, γεγονός που με την σειρά του επιδεινώνει τις προοπτικές αναπτύξεως καιαπασχολήσεως.

Όπως υπογραμμίζεται, ακόμη και τα έσοδα από τους φόρους είναι χαμηλά«όχι εξαίτιας της φοροαποφυγής αλλά εξ αιτίας της ολοένα αυξανόμενης φορολογικής επιβαρύνσεως στην εργασία.

Το ότι υπάρχουν λιγότεροι υπάλληλοι και ελάχιστα υψηλά εισοδήματα, σημαίνει πώς η  φορολογική βάση έχει μεταφερθεί στα χαμηλότερα επίπεδα».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα έσοδα από την φορολογία νααρχίζουν να φθίνουν, σημειώνει ηέκθεση.

«Το περίφημο φορτίο του ελληνικού χρέους δεν είναι το μεγαλύτερη εμπόδιο για την ανάκαμψη της χώρας.

Οι μεγάλοι ένοχοι είναι ηυπερφορολόγησηκαι οι δυσθεώρητες ασφαλιστικές εισφορές, αναφέρεται σε άλλο σημείο.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This