9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 4 Απριλίου, 2020

Θα αποκτήσει το Πύθιο την παλιά αίγλη;

Η ΓΑΙΟΣΕ προχωρεί σε συντήρηση της σιδερένιας Σιδηροδρομικής Γέφυρας – Ζητούμενο η διασύνδεση με την Τουρκία

 

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιος Σχίζας, που βρέθηκε στο Πύθιο Διδυμοτείχου για τα 100 χρόνια(19182018) από την ανέγερση του Μνημείου Πεσόντων Γάλλων Στρατιωτών κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε την ευκαιρία, συνοδευόμενος από το στέλεχος της επιχείρησης στη Βόρεια Ελλάδα Βασίλη Διαμαντάκη και από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πυθίου Διδυμοτείχου Χάρη Θεοχαρίδη να διαμορφώσει προσωπική αντίληψη για την κατάσταση της σιδερένιας γέφυρας στον Έβρο ποταμό, για να ακολουθήσει στη συνέχεια το σχετικό έργο.

Η εικόνα που αποκόμισε ο κ. Σχίζας είναι ότι υπάρχει άμεση ανάγκη συντήρησης με την πραγματοποίηση βαφών των σιδηρών επιφανειών της. Ένα έργο επιβεβλημένο για λόγους προστασίας από τη διάβρωση, λόγω των καιρικών φαινομένων, αλλά και για λόγους αισθητικής και ευπρέπειας.

Οι Τούρκοι από την πλευρά τους τη μισή γέφυρα την έχουν συντηρήσει και βάψει,  ενώ το δικό μας τμήμα φαντάζει πλέον αφημένο στην τύχη του.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης δεν θα αλλάξει μόνο η ψυχολογία των στρατευμένων και των στελεχών, γιατί θα επιτελούν τα καθήκοντά τους σε ένα σημείο αντάξιο της αποστολής τους και του συμβολισμού του. Το βασικότερο, όμως, θα είναι η φροντίδα σε ένα σιδηροδρομικό και αρχιτεκτονικό μνημείο του Ενωτικού Σιδηρόδρομου ΘεσσαλονίκηςΚωνσταντινούπολης, που συνδέει το Πύθιο με το Ουζούνκιοπρού της Τουρκίας, την Ελλάδα με την Τουρκία.

Η σιδηροδρομική διασύνδεση και συνεργασία ΕλλάδαςΤουρκίας είναι ένα μέγα θέμα και το Πύθιο μπορεί, αν οι συζητήσεις φτάσουν στο αναμενόμενο αποτέλεσμα, να γίνει και πάλι ένας σιδηροδρομικός κόμβος διεθνούς ενδιαφέροντος και ο σιδηροδρομικός σταθμός να ανακτήσει την παλιά του αίγλη, τότε που ήταν ένας μεγάλος οικονομικός και πολιτιστικός πόλος, που επηρέασε καταλυτικά τη ζωή του χωριού.

Μπορεί κάποιοι να είναι δύσπιστοι κι ενδεχόμενα να έχουν το δίκιο τους, αλλά οι ανακοινώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανασίου Σχίζα, για την αποκατάσταση του παραδοσιακού ξύλινου κτιρίου του Γαλλικού σταθμού και η συντήρηση της γέφυρας, είναι δύο πολύ καλές ειδήσεις και μάλιστα μετά από αρκετά χρόνια.

Παπαθανάκης Σταύρος

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This