9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 2 Ιουλίου, 2020

ΚΑΤΕΒΑΣΙΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Οι Αλιείς της Σαμοθράκης δεν μπορούν να ψαρέψουν, γιατί κολλάει… λάσπη στα δίχτυα τους, μετά το άνοιγμα του φράγματος του Ιβαήλοβγκραντ από τους Βούλγαρους – Οι Σταθμοί Ελέγχου των υδάτων του Έβρου, λειτουργούν; 

Την ιδιαίτερη ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από την θάλασσα της Σαμοθράκης, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Σωματείου Αλιέων του νησιού, Πέτρος Νομικός, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ.

Για την ακρίβεια, ο κ. Νομικός δήλωσε πως εδώ και 12 ημέρες περίπου, οι ψαράδες του νησιού δεν μπορούν να ψαρέψουν, εξαιτίας της λάσπης που υπάρχει στη θάλασσα.

- Advertisement -

Κατά τον κ. Νομικό, αυτό συμβαίνει λόγω των νερών που απελευθέρωσαν οι Βούλγαροι, και τα οποία κατεβαίνουν από τον ποταμό Έβρο.

Γίνεται λοιπόν μια μίξη του γλυκού νερού με το αλμυρό, η οποία και δημιουργεί την λάσπη που «κολλάει» στα δίχτυα των ψαράδων.

Ο κ. Νομικός σημείωσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο – όμως, τώρα το φαινόμενο είναι πολύ έντονο και για μεγάλο χρονικό διάστημα.

* Χωρίς ψάρια το νησί

Η παραπάνω δυσάρεστη κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα οι ψαράδες να μην μπορούν να ψαρέψουν, και ως εκ τούτου οι τουρίστες που έχουν πάει στη Σαμοθράκη και θέλουν να φάνε ψάρια, να μην μπορούν να τα γευτούν!

Ο κ. Νομικός εξέφρασε το παράπονό του πως ποτέ δεν έχει δοθεί κάποια αποζημίωση στους αλιείς για τέτοιου είδους προβλήματα, και πως αν συνεχίσει έτσι αυτή η κατάσταση, θ’ αργήσουν πολύ να ξαναρίξουν δίχτυα, αφού η θάλασσα χρειάζεται αρκετές ημέρες για να καθαρίσει.

* Καμιά ανταπόκριση από την Αντιπεριφέρεια ΑΜ-Θ

Εκείνο που τόνισε ακόμη ο κ. Νομικός στο ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ, είναι πως είχε επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, που όμως απάντησε για το ζήτημα «Θα δούμε…».

Μέχρι στιγμής δεν έχει πάει κανένας εμπειρογνώμονας στη Σαμοθράκη για να κάνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης για να διαπιστωθεί από πού προέρχεται αυτού του είδους η μόλυνση των νερών, όπως επίσης και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Μ.Κ.

***

Σημείωση Ε.Θ.:

Τα όσα είπε ο πρόεδρος των Αλιέων Σαμοθράκης στην τηλεόραση ΘΡΑΚΗ-ΝΕΤ, ομολογουμένως μας εξέπληξαν.

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ είχε προαναγγείλει ότι λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, οι Βούλγαροι θα ανοίξουν το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ και υπάρχει πιθανός κίνδυνος πλημμυρών, από την άνοδο των υδάτων, των ποταμών Έβρου και Άρδα.

Ποτέ όμως δεν μπορούσαμε να φαντασθούμε ότι τα λασπόνερα από το Δέλτα του Έβρου, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στους αλιείς της Σαμοθράκης.

Πέραν των ανωτέρω, υποτίθεται ότι εμείς στον Έβρο, έχουμε τοποθετήσει συστήματα παρακολούθησης και της ποιότητας των υδάτων που κατεβαίνουν από την Βουλγαρία.

Για να μιλήσουμε πιο καθαρά και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.

Έχουμε κατεβασιά μόλυνσης, κατεβασιά δηλητηριωδών ουσιών, από τα απόβλητα Βιομηχανιών που ρίχνονται στον Έβρο.

Και έτσι σήμερα, οι αλιείς μας, εκτός από τις καταδρομικές επιχειρήσεις των μεγάλων Τουρκικών αλιευτικών στο Θρακικό Πέλαγος, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα μόλυνσης, που έρχονται από τα νερά της Βουλγαρίας.

Θα γίνει άραγε κάποιος ελέγχους;

Θα έχουμε καταγραφή των μετρήσεων από τους Σταθμούς Ελέγχου;

Θα γίνουν οι δέουσες παραστάσεις διαμαρτυρίας προς τους γείτονές μας;

Είναι ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν.

Σ. Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ιατρικός εξοπλισμός δωρεά της «ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ»

Έμπρακτη στήριξη στο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Αλεξ/πολης και Διδυμοτείχου 

Φροντίδα σε αδέσποτα στον Δήμο Διδ/χου

Με την συνδρομή της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος Στο...

Επετειακός αγώνας σκοποβολής στην Ν. Ορεστιάδα

Στην αρχή και στο τέλος της σύγχρονης Ελλάδας και της Ευρώπης, στη νεότερη πόλη της χώρας μας,...

«Πέντε»: Η ταινία για τους 5 Νεομάρτυρες Σαμοθράκης

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ και την Μαρίνα Κονδύλη, μίλησε ο σκηνοθέτης της ταινίας «Πέντε»,...

More Articles Like This