Home / Πολιτικη / ΟΙ ΜΟΥΦΤΕΙΕΣ «ΚΛΕΙΔΙ ΕΛΕΓΧΟΥ» ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΟΙ ΜΟΥΦΤΕΙΕΣ «ΚΛΕΙΔΙ ΕΛΕΓΧΟΥ» ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Αξίζουν, για την Άγκυρα, περισσότερο και από το Προξενείο Κομοτηνής, για την χειραγώγηση της Μειονότητας – 120.000 ψήφους τάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ – Που οδηγεί ο διορισμός των Μουφτήδων Ροδόπης και Ξάνθης 

Η Μουφτεία Κομοτηνής είναι είναι μικρό και αξιοπρεπές κτίριο το οποίο ευρίσκεται μόρα στην παλαιό πόλη της πρωτευούσης της Θράκης. Ωστόσο παρά το σχετικά μικρό μέγεθος της η κατάληψη της από εντολοδόχους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής αποτελεί μύχιο πόθο της Άγκυρας.

Παρά το γεγονός ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υπονομεύει το έργο των διορισμένων μουφτήδων της περιοχής με το επιχείρημα ότι δεν είναι εκλεγμένοι από την μειονότητα, και παρά το γεγονός ότι επί σχεδόν τριάντα χρόνια τα όργανα αυτού, οι ψευτομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής Μεχμέτ Μετέ καιΙμπραήμ Σερίφ ασκούν αντιποίηση αρχής (έχοντας καταδικασθεί μάλιστα), εν τούτοις το μικρό γραφειάκι του Μέτσο Τσεμαλή (Μουφτή Ροδόπης) και Εμίν Σινίκογλου (Ξάνθης), νυν νομίμων μουφτήδων, αποτελεί τον διακαή του πόθο.

Η Κυβέρνηση Τσίπρα εν μέρει σωστά, έν μέρει, όχι αποφάσισε να τερματίσει προώρως την θητεία των νομίμων μουφτήδων που έληγε το 2021 και να τους αντικαταστήσει με τοποτηρητές σε εφαρμογή νόμου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1991.

Εν μέρει σωστά, διότι η θητεία του Μουφτή Ξάνθης είχε οικονομικές σκιές οιοποίες είχαν καταγγελθεί και τον εξέθεταν στους πιστούς και νομοταγείς μουσουλμάνους.

Εν μέρει λάθος, διότι η θητεία του Τσεμαλή στην γειτονική Ροδόπη ήταν ανεπίληπτος και κανείς δεν μπορούσε να του χρεώσει τίποτε.

Ωστόσο αυτό που έπαιξε τον καταλυτικό ρόλο για την αντικατάσταση των διορισμένων μουφτήδων με νέους προσωρινούς τοποτηρητές(στην Ελλάδα ως γνωστόν ουδέν μονιμώτερον του προσωρινού), είναι η δέσμευση που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έναντι του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην τελευταία συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Ο Ερντογάν αποκάλυψε μετά το πέρας αυτής ότι ο κ. Τσίπρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει τον νόμο για την τοποθέτηση Μουφτήδων υιοθετώντας την πάγιατουρκική θέση περί εκλογής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, αλλά με την τροπή πού λαμβάνουν οι εξελίξεις ευρισκόμεθα μπροστά σε ένα νέο δεδομένο:

Οι Τούρκοι θέλουν να αρπάξουν την σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας την οποία θέτουν οι μουφτήδες στα δημόσια έγγραφα με τα οποία εκδίδουν αποφάσεις για υποθέσεις μουσουλμάνων σεεφαρμογή της Σαρίας.

Οι Τούρκοι θέλουν να αρπάξουν την καρέκλα τωνδιορισμένων μουφτήδων τοποθετώντας εκεί δικούς τους ανθρώπους.

Με δεδομένο μάλιστα ότι επίκειται ηέκδοση του Προεδρικού Διατάγματος Γαβρόγλου με το οποίο ορίζονται οι νέοι δικονομικοί κανόνες προσφυγής στους κανόνες του Κορανίου, τοεπιθυμούν διπλά και τριπλά.

Οι Μουφτείες είναι σημαντικότερες και από το Προξενείο για τον έλεγχο της μειονότητος από το τουρκικό κράτος.

Ο τοποτηρητής που θα διορισθεί μεαπόφαση τηςΚυβερνήσεως Τσίπρα θα έχει μεγαλύτερη ισχύ καιαπό τον Πρόξενο.

Αν είναι φιλικός προς τηνΆγκυρα τότε εκείνη θα θέσει υπό τον έλεγχό της όλα τα τζαμιά της Θράκης καιόλους τους ιεροδιδασκάλους που τοποθέτησε το Υπουργείο Παιδείας στα μειονοτικά σχολεία και τα τεμένη.

Στην πραγματικότητα λοιπόν αυτή είναι η μεγάλη μπλόφα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην οποία θα υποκύψει η Κυβέρνησή ΣΥ ΡΙΖΑ αν δεχθεί πρόσωπο της επιλογής του Ερντογάν.

Οι Τούρκοι νοιάζονται ποια πρόσωπα θααναλάβουν τις μουφτείες και όχι ο τρόπος που θα τοποθετηθούν με διορισμό ή μεεκλογή.

Δικά τους να είναι και ας μην είναι μεεκλογή.

Άλλωστε γνωρίζουν πολύ καλά ότι ακόμη καιαν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε αυτή την στιγμή να νομοθετήσει την εκλογή, δεδομένης της πολιτικής ατμόσφαιρας πουεπικρατεί στην χώρα, το νομοσχέδιο δεν θα περνούσε από την Βουλή: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ δεν επρόκειτο να ψηφίσουν.

Ηεξέλιξη αυτή ευνοεί και τον ΣΥΡΙΖΑ στο παζάρι που κάνει για την εξασφάλιση των 120.000 ψήφων της μειονότητος.

Θα μπορεί άνετα να διορίσει πρόσωπο φιλικό προς τηνΆγκυρα χωρίς να κατηγορηθεί ότι άλλαξε τον νόμο και υιοθέτησε την απαράδεκτη τουρκική θέση περί εκλογής.

Τον μόνο που δεν ευνοεί ηεξέλιξη αυτή είναι τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του ελληνικού κράτους.

Τυχόν διορισμός φιλικού προς τον Ερντογάν νόμιμου Μουφτή αποτελεί ένα τεράστιο βήμα οπισθοχωρήσεως της ελληνικής διοικήσεως στην ελληνική Θράκη!

Οι Τούρκοι επαναλαμβάνουμε θέλουν νααποκτήσουν αναίμακτα ως λάφυρο την σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας!

Τάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ 120.000ψήφους έναντι παραχωρήσεως εθνικής μας κυριαρχίας!

-Ε-

Σημείωση Ε. Θ.:

Όπως έγραψε η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ, τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής διορίσθηκε ο κ. Χαλήλ Τζικάτ και τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης, ο κ. Μπιλάλ Καρά Χαλήλ.

Ήδη φουσκώνουν οι φωνές, μεταξύ αυτών και του Βουλευτού Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γρηγόρη Στογιαννίδη, που ζητά νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να εκλέγονται οι Μουφτήδες της Θράκης, από τα μέλη της Μουσουλμανικής μειονότητος, και όχι να διορίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο.

Κατανοητό;

Σ. Κ.