9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2020

Απλήρωτοι επι …ένα χρόνο οι κτηνίατροι

Του προγράμματος επιτήρησης Ζωονόσων, στην Περιφέρεια Ανατ., Μακεδονίας-Θράκης – Δραματική η κατάσταση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών 

 

Στα όρια της κατάρρευσης βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΑΜΘ, τόνισε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης κτηνιατρικής της ΑΜΘ κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης, σημειώνοντας πως δεν επαρκούν πλέον για να πραγματοποιήσουν βασικές υποχρεώσεις που έχει η Κτηνιατρική.

Όπως σημείωσε, έχουν μείνει ελάχιστοι κτηνίατροι σε όλη την ΑΜΘ, με την Καβάλα να έχει μόνο ένα κτηνίατρο, την Ορεστιάδα, την προμετωπίδα των συνόρων, να έχει δύο, και την έδρα της περιφέρειας να έχει πέντε κτηνιάτρους, σημαίνει πως δεν μπορούν να καλύψουν τις ελάχιστες ανάγκες και τις υποχρεώσεις της υπηρεσίας.

- Advertisement -

Το ζήτημα της έλλειψης κτηνιάτρων στην Περιφέρεια τίθεται ακόμα από την εποχή προ της κρίσης, ενώ όλα αυτά τα χρόνια δεν έρχονται καινούριοι κτηνίατροι, ενώ οι παλιοί συνταξιοδοτούνται με τον αριθμό τους να μειώνεται συνεχώς.

Αντίθετα τα προγράμματα και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, αυξάνονται συνεχώς λόγω έξαρσης των ζωονόσων που έχουν πλήξει την περιοχή μας τα τελευταία χρόνια, με κρούσματα ευλογιάς, καταρροϊκού πυρετού, οζώδους δερματίτιδας, ενώ τώρα πρέπει να προετοιμαστούν και για την περίπτωση κρουσμάτων Αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Απλήρωτοι οι κτηνίατροι των προγραμμάτων

Την ίδια ώρα παρόλο που είχε υπάρξει παλιότερα δέσμευση για προσλήψεις μονίμου προσωπικού, και ήδη από το 2015, είχε γίνει προγραμματισμός για την πρόσληψη 6 μονίμων κτηνιάτρων από την Περιφέρεια, δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος σε αυτές, ενώ ακόμα και η περιοδική ενίσχυση των υπηρεσιών μέσω προγραμμάτων, έχει συναντήσει σημαντικά προβλήματα.

Έτσι παρόλο που στις 9 Νοεμβρίου προσλήφθηκαν 6 κτηνίατροι στην ΑΜΘ με συμβάσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος επιτήρησης και λήψης μέτρων για την προστασία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου της χώρας από τα εξωτικά νοσήματα, το οποίο εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα  και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτοί ουσιαστικά σχεδόν ένα χρόνο μετά, δεν έχουν πληρωθεί.

Όπως σημείωσε ο κ. Σαχπατζίδης, ενώ το μισό ποσό του προγράμματος, που ανέρχεται σε 900 χιλιάδες, με τα 500 από αυτά να αφορούν την μισθοδοσία του προσωπικού που προσλήφθηκε σε όλη την Ελλάδα,  καταβλήθηκε με την έναρξή του, στις περιφέρειες δεν έχει έρθει ούτε ένα ευρώ, με αποτέλεσμα οι κτηνίατροι να μην λαμβάνουν την αμοιβή τους.

Αυτό δημιουργεί προβλήματα και στους ίδιους, ενώ ακόμα και αν συνεχιστεί το πρόγραμμα (μιας και υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης των συμβάσεων πέρα της 9ης Νοεμβρίου που αυτές λήγουν), δύσκολα θα μείνουν σε αυτό αν παραμείνουν απλήρωτοι.

«Πόσο να αντέξει ένας άνθρωπος που έρχεται από την Καλαμάτα να δουλέψει στην Ξάνθη, και επί ένα χρόνο δεν πληρώνεται» αναρωτήθηκε ο κ. Σαχπατζίδης χαρακτηριστικά.

Κώστας Μαρκενδούδης

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This