9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 6 Απριλίου, 2020

Βάζουν στα νηπιαγωγεία της Θράκης τα …τουρκικά

Σε εφαρμογή Πιλοτικό Πρόγραμμα 401.594,84 ευρώ, για δράσεις υποστήριξης των Μουσουλμανόπαιδων σε Ξάνθη και Ροδόπη – Τα παιδιά δεν αφομοιώνουν τα Ελληνικά   

 

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αλλαγή στον τρόπο εκλογής των μουφτήδων, συνεχίζει να κάνει το χατίρι της Αγκυρας, αυτή τη φορά εισάγοντας την τουρκική γλώσσα σε ελληνικά δημόσια σχολεία – και μάλιστα σε νηπιαγωγεία, όπου ήταν η μοναδική δυνατότητα να ακούσουν ελληνικά. Συγκεκριμένα, πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας προβλέπει τη διδασκαλία τουρκικών σε νηπιαγωγεία της μειονότητας στη Θράκη, βάζοντας στην ουσία από το παράθυρο την τουρκική γλώσσα και προπαγάνδα στη δημόσια εκπαίδευση της χώρας.

Η απόφαση του υπουργείου να προχωρήσει στην επέκταση προγράμματος διδασκαλίας της τουρκικής γλώσσας σε μειονοτικά νηπιαγωγεία, στα οποία, εκτός από τον νηπιαγωγό που μιλάει ελληνικά θα υπάρχει και δεύτερος εκπαιδευτικός που θα μπορεί να υποστηρίξει τα τουρκικά, προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που δίγλωσσα νηπιαγωγεία δεν προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ολο αυτό θεωρείται από εκπαιδευτικούς ο δούρειος ίππος που θα εισάγει τελικά την τουρκική γλώσσα στα δημόσια σχολεία μας.

Το «ΘΕΜΑ» αποκαλύπτει την προγραμματική συμφωνία για «Πιλοτικές Παρεμβατικές Δράσεις Υποστήριξης Μουσουλμανοπαίδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης» με προϋπολογισμό 401.594,84 ευρώ, που υπογράφηκε μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), η οποία προβλέπει την υλοποίηση πιλοτικής παρέμβασης σε 12 νηπιαγωγεία και σε 14 τμήματα νηπιαγωγείου στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, «η πιλοτική αυτή παρέμβαση έχει τον χαρακτήρα έρευνας-δράσης και θα πραγματοποιηθεί με τη σύγχρονη παρουσία στην τάξη της/ου νηπιαγωγού και συνεργάτριας/η γλωσσικού διαμεσολαβητή μέλους της μειονότητας πτυχιούχου ΑΕΙ, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση του μαθησιακού περιβάλλοντος μέσα από δραστηριότητες που στηρίζουν τη γνωστική, κοινωνική και γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών, αξιοποιώντας και τη μητρική τους γλώσσα».

Σύμφωνα με το ΙΕΠ, το πρόγραμμα υλοποιείται πιλοτικά ενώ από την ερχόμενη χρονιά θα επεκταθεί. Αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος θα είναι τα Ελληνόπουλα που ζουν σε μεικτά χωριά και μειονοτικούς δήμους να πάνε σε δίγλωσσο νηπιαγωγείο, ενώ οι μη τουρκογενείς της μειονότητας, που αποτελούνται από Πομάκους και Ρομά, δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αφομοιώσουν την ελληνική γλώσσα στο νηπιαγωγείο.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, δεν πρόκειται για δίγλωσσα νηπιαγωγεία, αλλά το πρόγραμμα έχει στόχο την αρμονική κοινωνικοποίηση των νηπίων της μειονότητας στον εκπαιδευτικό θεσμό του νηπιαγωγείου, ενώ η παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί σε μικρό αριθμό νηπιαγωγείων της Θράκης και θα περιλαμβάνει τη συνδυαστική μορφή «έρευνας-δράσης» με ενδοσχολική επιμόρφωση, τη συνεχή επιστημονική υποστήριξη και συνεργασία των νηπιαγωγών και των δίγλωσσων συνεργατών καθώς και την οργάνωση δραστηριοτήτων με στόχο την εμπλοκή των γονέων.

Το «ΘΕΜΑ» από τις αρχές του χρόνου είχε αποκαλύψει άρθρο του κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Κιαμήλ Σιτζάκ Εμίν στις 14 Δεκεμβρίου στην εφημερίδα «Αυγή», με το οποίο προτρέπει την κυβέρνηση να μετατρέψει τα δεκάδες δημόσια νηπιαγωγεία που λειτουργούν στην περιοχή σε δίγλωσσα. Στο άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οσον αφορά το αίτημα της μειονότητας της Θράκης για ίδρυση δίγλωσσων νηπιαγωγείων, μπορεί εύκολα να ικανοποιηθεί αφού οι δομές (σχολικές μονάδες), παρά τις ελλείψεις, υπάρχουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι η καθιέρωση νομικά της δίγλωσσης προσχολικής εκπαίδευσης στη Θράκη». Το αίτημα αυτό, πάντως, έχει σκοπό να ανακόψει την τάση που παρατηρείται σε μουσουλμάνους μαθητές που προτιμούν τα δημόσια σχολεία, τα οποία πιστεύεται ότι προσφέρουν μεγαλύτερες δυνατότητες ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία και καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές.

Ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «πολύ σωστή πρωτοβουλία που παίρνουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών που σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας μπόρεσε να δώσει ένα σημαντικό κονδύλιο για τους εκπαιδευτές στα νηπιαγωγεία, κάτι πολύ σημαντικό διότι για μας η διγλωσσία είναι πλούτος».

Κάθετα αντίθετο ήταν επί Νέας Δημοκρατίας το υπουργείο Παιδείας στη λειτουργία μειονοτικών νηπιαγωγείων στην ελληνική και τουρκική γλώσσα, όπως προκύπτει από απάντηση «σε επιστολή του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας, γνωστού και ως DEB, ότι με τον τρόπο αυτό θα υπηρετούσαν τη λογική του κατακερματισμένου σχολείου και αποτελούν παρωχημένη παιδαγωγική αντίληψη».

Την περσινή σχολική χρονιά, αιφνιδιαστικά, λίγο πριν από τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, το υπουργείο Παιδείας προσπάθησε να θέσει σε λειτουργία τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία στη Θράκη, στα οποία ορίζεται η διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας. Η κίνηση αυτή προκάλεσε προβληματισμό στην τοπική κοινωνία, αλλά και τους εκπαιδευτικούς που αντέδρασαν, καθώς στη συγκεκριμένη ευαίσθητη χρονική συγκυρία η απόφαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου χαρακτηρίστηκε ένδειξη εμμονής και ιδεοληψίας.

Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί έκαναν στάση εργασίας και το πρόγραμμα δεν ξεκίνησε. Η ΔΟΕ, το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων, ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, κάνοντας λόγο για «στάση εμμονής από την πλευρά του υπουργείου στην απόπειρα υλοποίησης του προγράμματος, που επιβάλλεται δίχως τον απαραίτητο ουσιαστικό διάλογο και, το πλέον σημαντικό, δίχως τη συναίνεση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και της τοπικής κοινωνίας, και οδηγεί σε αδιέξοδο».

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

Latest News

Οι ρυθμίσεις που ζητούν τα Καταστήματα Καφέ-Εστίασης της Αλεξ/πολης

Καλούνται οι Βουλευτές του Νομού Έβρου να συστρατευθούν και να βοηθήσουν Ένας χρόνος έχει περάσει από τις προεκλογικές εξαγγελίες...

4o Πακέτο μέτρων για την οικονομία

Ποιες είναι οι παρεμβάσεις της Κυβερνήσεως στην Αγορά, λόγω κορωνοϊού - Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχονται για Μάρτιο και Απρίλιο,...

Επιτακτική η ανάγκη ανακαίνισης του Σιδ/κου Σταθμού Πυθίου

Ο Ιστορικός Σταθμός του ΟΣΕ πρέπει να ανακαινισθεί και να επαναλειτουργήσει - Πολλαπλά τα οφέλη για τον ακριτικό Νομό μας

Πως εξαπλώθηκε η Ισπανική Γρίπη στην Αλεξ/πολη

Η πανδημία του 1918 βρήκε το τότε  Dedeagats υπό Βουλγαρική Κατοχή - Στην πόλη μας υπάρχει ακόμη το Βρετανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο (τα...

More Articles Like This