9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Οι θάνατοι περισσότεροι από τις γεννήσεις – Θετικό στοιχείο οι περισσότεροι Γάμοι – Άμεση Ανάγκη λήψης μέτρων, για την ενίσχυση των νέων Ζευγαριών – «Γεννάτε γιατί χανόμαστε»   

 

Αναρωτιώμαστε, πόσοι άραγε από εσάς τους αναγνώστες της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, προβληματίζεστε ή ενοχλήστε από τον τίτλο του σημερινού κύριου άρθρου της Εφημερίδος μας.

- Advertisement -

«ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ».

Νοιώθετε λοιπόν κάτι δυσοίωνο για τα επερχόμενα στον ακριτικό νομό μας;

Ας δούμε όμως τα πρόσφατα στοιχεία.

***

Ολοένα και περισσότερο μειώνεται ο πληθυσμός του Έβρου, με βάση τα στατιστικά στοιχεία των ληξιαρχικών πράξεων για το έτος 2018 (μέχρι και τον Αύγουστο).

Όπως καταδεικνύει και το Πληροφοριακό Σύστημα Μητρώου Πολιτών, η υπογεννητικότητα καταδικάζει το νομό σε μια διαρκή μείωση κατοίκων, χωρίς να φαίνεται να υπάρχει αναστροφή του κλίματος.

Αναλυτικότερα, σε όλους τους δήμους του Έβρου, οι γεννήσεις (815 στον αριθμό) είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τους θανάτους (συνολικά 1.151), όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα.

Πρόκειται δηλαδή για έναν αριθμό μικρότερο κατά 336 άτομα.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως το γεγονός ότι ο δήμος Αλεξ/πολης ξεπερνά σε αριθμό γεννήσεων (668) και τους 3 υπόλοιπους δήμους του νομού Έβρου (147).

Σημειώνεται πως οι γεννήσεις δηλώνονται στις δημοτικές ενότητες Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου, όπου έχουν έδρα τα νοσοκομεία Αλεξ/πολης και Διδ/χου.

* Θετικό στοιχείο οι περισσότεροι γάμοι

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και ένα θετικό στοιχείο στην όλη υπόθεση, καθώς στατιστικά οι γάμοι που τελέστηκαν μέσα στο 2018 είναι περισσότεροι (μέχρι στιγμής 274), σε σχέση με τα διαζύγια που εκδόθηκαν (41). Η διαφορά λοιπόν κυμαίνεται σε ποσοστό 15%.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ακόμη πως μέσα σε αυτήν τη χρονιά, υπογράφηκαν και 24 σύμφωνα συμβίωσης από ζευγάρια.

Μ.Κ.

Σημείωση Ε.Θ.:

Τα παραπάνω στοιχεία, που μας κοινοποίησε ο συμπολίτης μας Οικονομολόγος κ. Χρήστος Κατσαντούρας, ομολογουμένως μας προβληματίζουν.

Ο πληθυσμός του ακριτικού Νομού Έβρου, συνεχώς μειώνεται και τα χωριά μας ερημώνουν.

Οι νέοι του τόπου μας φεύγουν είτε στα μεγάλα Αστικά Κέντρα της χώρας, είτε στο Εξωτερικό.

Αν δεν ληφθούν άμεσα φορολογικά μέτρα α) για να παραμείνουν οι Ακρίτες στις εστίες τους και β) για να ενισχυθούν οι γεννήσεις των νέων Ζευγαριών, το μέλλον σίγουρα δεν διαγράφεται ευοίωνον, αλλά δυσοίωνον.

Τελικά ποιοι θα απομείνουν, στον Έβρο για να φυλάττουν Θερμοπύλες;

Η Αθήνα σίγουρα δεν νοιάζεται.

Μήπως πρέπει, εμείς οι Ιθαγενείς Εβρίτες να νοιασθούμε για τα επερχόμενα;

Και να απαιτήσουμε σθεναρά, όλα εκείνα που μας αναλογούν;

Το σύνθημα «Γεννάτε γιατί χανόμαστε» θέλει χρήματα για να εφαρμοσθεί.

Όμως η αύξηση του πληθυσμού, θα είναι η καλύτερη θωράκιση του ακριτικού Νομού μας.

Ακούει κανείς;

Σ. Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Όχι στην υπονόμευση του ακριτικού Έβρου

Η αντίδραση όλων των Εβριτών αποτελεί ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ καθήκον Το σχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο προωθεί ο Μηταράκης, για την δημιουργία...

More Articles Like This