9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020

Εθελοντισμός και εργασία σε όλη την Ευρώπη

Την σύσταση Σώματος Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Οι νέοι 18 έως 30 ετών μετέχουν σε ένα ευρύ πρόγραμμα δραστηριοτήτων  

 

Τη σύσταση Σώματος Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης ενέκρινε προχθές το ΕΚ, ανοίγοντας νέες προοπτικές εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης για νέους και νέες από όλη την Ευρώπη.

Με την ψηφοφορία στην ολομέλεια αποκτά έτσι σαφές νομικό υπόβαθρο μια πρωτοβουλία, που είχε ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2016 και είχε εγκαινιασθεί τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου. Οι νέοι μπορούν να συμμετάσχουν σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων αλληλεγγύης, σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η προστασία του περιβάλλοντος, η πρόληψη καταστροφών, η παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, η υποδοχή και η ένταξη των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

- Advertisement -

Για το 2018-2020 έχει εγκριθεί συνολικός προϋπολογισμός ύψους 375,6 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων το 90% διατίθεται για τον εθελοντισμό και 10% για τον επαγγελματικό τομέα του προγράμματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε συνολικά 1,26 δισ. Ευρώ για την επόμενη δημοσιονομική περίοδο 2021-2027.

Εγγραφή για τους νέους στο πρόγραμμα

Οι εθελοντές εγγράφονται σε δραστηριότητες που εκτελούνται από ήδη γνωστούς, επίσημα αναγνωρισμένους οργανισμούς. Εθελοντές και οργανισμοί εγγράφονται μέσω πολύγλωσσης, διαδραστικής διαδικτυακής πύλης η οποία χρησιμεύει σα σημείο συνάντησης όπου οργανισμοί και εθελοντές παρουσιάζουν ή, αντιστοίχως, αναζητούν, ευκαιρίας για εθελοντική προσφορά, πρακτική άσκηση ή και απασχόληση.

Από την έναρξη της πρωτοβουλίας το 2016, έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 70.000 και σχεδόν 7.000 συμμετέχουν ήδη σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την κοινωνική επανένταξη, την ένταξη των μεταναστών, την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών, την πολιτιστική κληρονομιά ή την εκπαίδευση. (Στατιστικές της Επιτροπής, Ιούνιος 2018)

Το ΕΚ επισημαίνει επίσης ότι το πρόγραμμα πρέπει να γίνει πιο προσιτό στους νέους στους οποίους δίνονται λιγότερες ευκαιρίες, όπως τα άτομα με αναπηρίες ή εκείνα που προέρχονται από απομονωμένες ή περιθωριοποιημένες κοινότητες, καθώς και για τους νέους με δυσκολίες μάθησης ή προβλήματα υγείας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να εφαρμόσουν ειδικά μέτρα και έναν εξατομικευμένο οδηγό και θέσεις για αυτούς.

Οι υποψήφιοι εθελοντές μπορούν να εγγραφούν από την ηλικία των 17 ετών αλλά πρέπει να είναι άνω των 18 ετών και μέχρι 30 ετών όταν θα ξεκινήσουν την εθελοντική δραστηριότητα η εργασία.

Αποφυγή της εκμετάλλευσης

Το ΕΚ επιβάλλει επίσης σαφή διάκριση μεταξύ των εθελοντικών δραστηριοτήτων και των θέσεων εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανένας από τους οργανισμούς που συμμετέχουν δεν χρησιμοποιεί τους νέους ως άμισθους εθελοντές ενώ υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας. Έτσι, η περίοδος εθελοντισμού περιορίζεται σε 12 μήνες και οι περίοδοι πρακτικής άσκησης σε 2 έως 6 μήνες. για τους εργαζομένους σε τέτοια προγράμματα, το Κοινοβούλιο επιβάλλει επίσης ελάχιστη σύμβαση τρίμηνης διάρκειας.

Όλοι οι συμμετέχοντες οργανισμοί χρειάζονται «Ποιοτική Σήμανση» που πιστοποιεί ότι είναι σε θέση να προσφέρουν ποιοτικές δραστηριότητες αλληλεγγύης. Αυτή η σήμανση ελέγχεται τακτικά και μπορεί να ανακληθεί. Τονίζει δε το ΕΚ ότι η παροχή του σήματος δεν μεταφράζεται και σε αυτόματη χρηματοδότηση των οργανισμών αυτών από την ΕΕ.

Ο κανονισμός για το Σώμα Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης υιοθετήθηκε με 519 ψήφους υπέρ,132 κατά και 32 αποχές.

europarl.europa.eu

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Η δικαιοσύνη στη Θράκη μετά την ενσωμάτωση

Παραμένει διαχρονικό το έλλειμμα Δικαστικού Μεγάρου στην Αλεξανδρούπολη – Το 1920, ο Δικηγορικός Σύλλογος Έβρου αριθμούσε μόλις...

Εξοικονόμηση ενέργειας με τοποθέτηση λαμπτήρων LED

Αντικαταστάθηκαν 850 λαμπτήρες φθορισμού – Το κόστος των 700 λαμπτήρων LEDκάλυψε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 3ουΓυμνασίου Αλεξανδρούπολης

Στην Αλεξανδρούπολη το “ValiantEnergy”

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες δεμένο το πλοίο ValiantEnergy. Πρόκειται για...

Ετοιμάζουν την κάθοδο στο Υπουργείο Παιδείας

Τι αποφάσισε, σε ευρεία σύσκεψη, η Επιτροπή Αγώνα, για τη Νοσηλευτική Σχολή Διδυμοτείχου Ευρεία...

Εμπρός, τώρα, στα δώδεκα ν. μίλια

Γιατί αδρανεί η Ελληνική Πολιτεία και δεν προχωρά άμεσα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων; - Έχουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα να το...

More Articles Like This