9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 2020

ΚΟΜΒΙΚΗ Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ 

Και νέα επίσκεψη πραγματοποιεί στις 3 Οκτωβρίου 2018, ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ – Έντονο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή μας – Προέκταση στην Καβάλα 

 

Η Αλεξανδρούπολη στην Θράκη, όπως και η Σούδα στην Κρήτη, διαθέτει ένα μοναδικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα.

Συνδυάζει λιμάνι και αεροδρόμιο. Δεδομένου δε ότι ευρίσκεται σε μια στρατηγικής σημασίας θέση κοντά στα στενά του Ελλησπόντου, θεωρείται εξαιρετικής σημασίας για τον έλεγχο του Ευξείνου Πόντου και των οδών προς τα βόρεια των Βαλκανίων.

- Advertisement -

Με τα δεδομένα αυτά το αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη.

Μια πληθώρα θεμάτων σχετικών με την περαιτέρω αξιοποίηση της περιοχής, στο πλαίσιο των έλληνο-αμερικανικών σχέσεων πού συνεχώς αναβαθμίζονται, αναμένεται να συζητηθούν κατά την εκεί επίσκεψη υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, με επί κεφαλής τον πρέσβυ στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ.

Ο κ. Πάιατ, καθώς και ο νέος Αμερικανός πρόξενος στην Θεσσαλονίκη Γκρέγκορυ Φλέγκερ, θα ευρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη, στις 3 Οκτωβρίου.

Όπως γράφει η «Εστία» έχει γίνει γνωστό το σχέδιο εγκαταστάσεως στην περιοχή βάσεως στρατιωτικών ελικοπτέρων.

Όμως αυτό που εν τελεί σχεδιάζεται είναι κάτι μεγαλύτερο και πολύ πιο σύνθετο, καθώς θα αποσκοπεί άφ’ ενός στον έλεγχο του Ελλησπόντου, ώστε να είναι εφικτός ο εγκλωβισμός του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θαλάσσης, και άφ’ έτερου η επιχειρησιακώς αξιοποιήσιμη σύνδεση των υφισταμένων βάσεων σε άλλες βαλκανικές χώρες, με ένα κέντρο διοικητικής υποστηρίξεως.

Γι’ αυτό και η ταυτόχρονη ύπαρξη λιμανιού και αεροδρομίου φέρνει την Αλεξανδρούπολη στην πρώτη γραμμή των συμμαχικών επιλογών.

Σε μια πιθανή όξυνση της καταστάσεως στην Συρία, μεταξύ της Δύσεως και της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ θα μπορεί να ανασύρει το σχέδιο που έχει ήδη έτοιμο για να αποκόψει τον ρωσικό στόλο από την Μεσόγειο, μπλοκάροντας τον Βόσπορο, με την ναυτική μοίρα ετοιμότητας της συμμαχίας SNMG2 να περιπολεί συνεχώς στο Αιγαίο.

Σκοπός του ΝΑΤΟ είναι το άνευ προηγουμένου μπλοκάρισμα των Στενών, ώστε με αυτόν τον τρόπο να «κλειδωθεί» το Ρωσικό Ναυτικό μέσα στις βάσεις του και η Μόσχα να μην είναι εις θέσιν να υποστηρίξει διά θαλάσσης τα στρατεύματά της στο εξωτερικό, όπως στην Συρία.

Πέρα όμως από την καθαρώς στρατιωτική πτυχή του θέματος, είναι γνωστό πως οι Αμερικανοί έχουν σχέδια ενεργειακής εκμεταλλεύσεως της Αλεξανδρουπόλεως από αμερικανικές εταιρείες παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου με σκοπό την τροφοδοσία της ΕΕ.

Από την Αλεξανδρούπολη, συμφώνως προς τον σχεδίασμά αυτό, το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο θα φθάνει στην Βουλγαρία μέσω του διασυνδετηρίου αγωγού IGB (Κομοτηνής – Στάρα Ζαγό- ρα) και εν συνεχεία μέσω της διασυνδέσεως Βουλγαρίας – Ρουμανίας στα ακρότατα των Ανατολικών Βαλκανίων.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι από το 2011 υφίσταται αδειοδοτημένο σχέδιο για εγκατάσταση τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, το οποίος έχει ενταχθεί  στα έργα προτεραιότητας της ΕΕ.

Αυτό συνδυάζεται με τον αγωγό TAP που ξεκίνα από τους Κήπους όπου ο σταθμός στην περιοχή έχει προχωρήσει πολύ και μέσα στην τρέχουσα χρονιά αναμένεται να ολοκληρωθεί.

Ταυτόχρονα προς τον στρατηγικό και ενεργειακό αποκλεισμό της Ρωσίας, οι αμερικανικές κινήσεις εμπεριέχουν και ένα μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία υπό τον Ερντογάν συσφίγγει τους δεσμούς της με την Ρωσία και απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την δυτική επιρροή.

Οι σχεδιασμοί όμως δεν περιορίζονται στην Αλεξανδρούπολη.

Η προέκταση της στρατηγικής δομής που διαμορφώνεται μπορεί να εκτείνεται μέχρι την Καβάλα, η οποία ακριβώς όπως και η Αλεξανδρούπολη συνδυάζει λιμάνι και αεροδρόμιο.

Μπορεί ως εκ τούτου να λειτουργήσει συμπληρωματικά αλλά και εναλλακτικά  προς την κύρια βάση.

Τόσο για τα Βαλκάνια οι διαφαινόμενες εξελίξεις καθιστούν επιτακτική την αμερικανική παρουσία.

Ο ασκός του Αιόλου που μπορεί  να ανοίξει αν αρχίσει ένα ντόμινο αλλαγής συνόρων, αρχής γενομένης από το Κοσσυφοπέδιο, προκαλεί ήδη ανησυχίες στην Ουάσιγκτον.

Πολύ περισσότερο, διότι κανείς δεν θα ήθελε να δει να μεγαλώνουν οι «νησίδες επιρροής» της Τουρκίας, τουλάχιστον όσο αυτή παραμένει σε πορεία συγκλίσεως με τα συμφέροντα της Μόσχας.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Τα δέκα (10) μέτρα – αντίμετρα της Ελλάδος για την Αγία Σοφία

Πώς μπορεί να αντιδράσει η Ελλάδα στην Άγκυρα – Από λουκέτο στην ZIRAATBANK μέχρι κλείσιμο του Μεθοριακού Σταθμού...

Απαιτούν τα κεφάλια των οκτώ στρατιωτικών

Που είχαν έλθει στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο και είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα

Όχι σε διακομματική χωρίς τους Θρακιώτες

Χαιρετίζουμε την Απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – Όμως στην Επιτροπή πρέπει απαραιτήτως να μετέχουν οι Θεσμικοί Φορείς της Θράκης – Όχι...

Άμεση πρέπει να είναι η έκδοση της «ΚΥΑ» για το 12%

Οι καιροί επιβάλλουν ταχύτητα – Η όποια καθυστέρηση επιβραδύνει τις προσπάθειες Ανάπτυξης της Θράκης – Να επαναφερθεί το μέτρο επιδότησης του εργασιακού...

Οι αγνοούμενοι της Κυπριακής Τραγωδίας ζητούν την δικαίωση

Αναφορά σε μία μεγάλη και ανοικτή πληγή 46 χρόνων – Ανεκτέλεστα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και της Ευρώπης – Η Κύπρος εξακολουθεί...

More Articles Like This