9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020

«Συμβουλευτικό Δημοψήφισμα»

Το αποτέλεσμα ενός Δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι καταστροφικό για την Κυβέρνηση

 

Διάφορες φήμες προερχόμενες εντέχνως προφανώς από το Μαξίμου προετοιμάζουν το έδαφος για διενέργεια δημοψηφίσματος για την Συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο – λένε- θα είναι συμβουλευτικό!

Συμβουλευτικό δημοψήφισμα δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ και πουθενά βεβαίως.

- Advertisement -

Θα πρόκειται για ελληνική πατέντα, για παγκόσμια πρώτη. Δηλαδή θα κληθεί μεν ο λαός να ψηφίσει κάτι, αλλά την έγκριση θα την δώσει η Βουλή, ανεξαρτήτως αποτελέσματος!

Περίπου όπως γινόταν στις ευρωπαϊκές μοναρχίες: έπαιρνε μια απόφαση το Συμβούλιο του Στέμματος, αλλά ήταν απλώς μια έκφραση γνώμης.

Την απόφαση λάμβανε αυτοπροσώπως ο εκάστοτε Λουδοβίκος. Εν ολίγοις, σκοπεύουν να μετατρέψουν το εκλογικό σώμα από λαό σε Συμβούλιο Στέμματος!

Το άλλο εξίσου απίθανο που διαδίδεται είναι πως πιθανόν να έχουμε όχι δημοψήφισμα αλλά απλώς απειλή δημοψηφίσματος, ώστε οι εταίροι μας να υποκύψουν στις απαιτήσεις του κ. Τσίπρα στα υπόλοιπα δημοσιονομικά θέματα.

Και αυτή η υπόθεση μοιάζει εντελώς άφελής, διότι καμμία απειλή δεν έχει νόημα πριν καταστεί σαφές πως πρόκειται να υλοποιηθεί.

Συν τοις άλλοις ποιος εμποδίζει την Μέρκελ εάν ο Τσίπρας την απειλήσει με δημοψήφισμα να αναφωνήσει: Ok, next please;

Διότι εάν πρόκειται να μπλοκαριστεί η συμφωνία των Πρεσπών με δημοψήφισμα, το όποιον προφανώς θα δεσμεύει και την επόμενη κυβέρνηση, γιατί να μην προχωρήσει η κ. Μέρκελ σε διάλυση της ελληνικής Βουλής, απαιτώντας άμεσα την μείωση των συντάξεων;

Με τον τρόπο αυτό και τις συντάξεις θα έκοβε και θα απέτρεπε την οριστική απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον ελληνικό λαό.

Μια νέα Βουλή, χωρίς να έχει προηγηθεί δημοψήφισμα, θα ήταν πολύ πιο ευέλικτη πάνω στο ζήτημα αυτό.

Το ίδιο όμως το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι καταστροφικό για την κυβέρνηση και την πολιτική της.

Διότι ένα ποσοστό άνω τού 70%, το οποίο μετά βεβαιότητας θα ψηφίσει υπέρ της απόρριψης, θα ήταν ο προπομπός της μεγάλης ήττας στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Ουσιαστικά θα ήταν το προανάκρουσμα της πτώσης της κυβέρνησης.

Κάτι τέτοιο όμως ο Σύριζα δεν είναι σε θέση να το διαχειριστεί πολιτικά υπό τις παρούσες συνθήκες.

Τέλος, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα είναι απλώς συμβουλευτικό αλλά απολύτως δεσμευτικό για τη Βουλή, ανεξαρτήτως της τυπικής νομικής φόρμουλας που θα εισαχθεί.

Όταν η συντριπτική πλειοψηφία του λαού εκφραστεί οι βουλευτές δεν θα είναι σε θέση να ενεργήσουν διαφορετικά και να έρθουν σε καταφανή σύγκρουση με τη λαϊκή βούληση, από την όποια και τυπικά αντλούν τη νομιμοποίησή τους. Αυτό θα ήταν μια πράξη τυπικής κατάργησης του κοινοβουλευτισμού.

Μετά και τις αποκαλύψεις πως η κυβέρνηση Τσίπρα απλώς έκανε δεκτές τις απαιτήσεις των ΗΠΑ και τις ΕΕ για την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» -οι οποίες είχαν απορριφθεί από την κυβέρνηση Καραμανλή το 2008- το μόνο που απομένει είναι πράγματι ένα δημοψήφισμα και εν συνεχεία η παραίτηση της κυβερνήσεως και η προσφυγή σε πρόωρες εθνικές εκλογές εξαιτίας σοβαρού εθνικού θέματος,

Ή η απευθείας προσφυγή σε εκλογές, λόγω του ίδιου θέματος. Αυτό εξυπηρετεί τους ΑΝΕΛ, αλλά και τον κ. Τσίπρα, ο οποίος έτσι δεν θα φορτωθεί ο ίδιος τις πρόωρες εκλογές -και ούτε αυτές θα διεξαχθούν με την έμμεση πλην σαφή παραδοχή της αποτυχίας εξόδου της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές.

Απόστολου Διαμαντής

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ένσταση «ΑΜΑΖΟΝΩΝ» Μαΐστρου

Για την απ’ ευθείας άνοδο της ΓΑΙΑΣ Δράμας Ο...

Κρούσμα κορωνοϊού στον Έβρο

Θετικός στον COVID-19 εμφανίσθηκε συνοριοφύλακας – Ιχνηλατούνται οι επαφές του – Τεστ σε συναδέλφους του

Εισαγωγή στις σχολές Αξ/κων – Αστυφυλάκων

Προκηρύχθηκε ο Διαγωνισμός – Θα εισαχθούν 800 άτομα στις Σχολές Αστυφυλάκων και 70 στην Σχολή Αξιωματικών – Αιτήσεις μέχρι 12 Ιουνίου

ΕΤΟΙΜΕΣ ΟΙ Ε.Δ. ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ

Θα κάνουν το λάθος οι Τούρκοι; - Είναι δεδομένο πως η Τουρκία έχει αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί και το θέμα είναι...

Εμμανουήλ Μινωτάκης:Ο ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΠΟΥ… «ΧΑΡΙΣΕ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Η άγνωστη ιστορία του νεαρού στρατιωτικού, εκπροσώπου της Ελλάδας στην Επιτροπή Διαχάραξης Ελληνοτουρκικών Συνόρων. Πώς αποκάλυψε την πλαστογραφία των Τούρκων. Οι παράλληλες...

More Articles Like This