9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Χάνουν δέκα ευρώ το στρέμμα οι αγρότες Έβρου

Με προσχηματική και πρόχειρη διαβούλευση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οριοθετεί περιοχές με φυσικούς περιορισμούς – Να παρέμβουν οι τοπικοί φορείς   

 

Παρέμβαση στη δημόσια διαβούλευση που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός των ορεινών) έκανε (25/09) ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Συγκεκριμένα στη δημόσια παρέμβασή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

- Advertisement -

· Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προέβη σε μια προσχηματική διαβούλευση fast track μέσα σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο σχεδόν 15 ημερών μόνο.

· Η προχειρότητα της Υπουργικής απόφασης, αλλά και οι αποκλεισμοί που επιφέρει έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο.

· Θεσμοθετούνται περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα, στις οποίες, όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα, έχουν ενταχθεί όλες οι παρέβριες περιοχές του Έβρου.

· Σύμφωνα με εκτιμήσεις ενεργών γεωπόνων η ένταξη των περιοχών του Νομού σε αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία, ισοδυναμεί με απώλεια σχεδόν 10€ ανά στρέμμα.

· Κατά τη φετινή περίοδο οι αγρότες του Νομού υπέστησαν σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειές τους, λόγω των έντονων και συνεχών βροχοπτώσεων, αλλά και της παρατεταμένης ξηρασίας που ακολούθησε.

· Αυτή η απώλεια σχεδόν 10€  ανά στρέμμα επιβαρύνει περαιτέρω τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι αγρότες, εξαιτίας και των πρόσφατων καταστροφών.

Παράλληλα, ο Βουλευτής καλεί τους εκπροσώπους όλων των αγροκτηνοτροφικών συνεταιρισμών του Νομού, τους θεσμικούς παράγοντες της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης να παρέμβουν στη διαβούλευση, για να αναδείξουν όλοι μαζί το μέγεθος του προβλήματος , ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στην Υπουργική Απόφαση.

Αναλυτικά η παρέμβασή του:

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προέβη σε μια προσχηματική διαβούλευση fast track σχετικά με τη νέα οριοθέτηση περιοχών με φυσικούς περιορισμούς (εκτός των ορεινών), μέσα σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο σχεδόν 15 ημερών μόνο.

Χωρίς, μάλιστα, να υπάρχει καμία πρότερη ενημέρωση των κομμάτων, των αγροτοκτηνοτροφικών συνεταιρισμών και χωρίς να περάσει  από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για σχετική συζήτηση !  Η προχειρότητα της Υπουργικής απόφασης, αλλά και οι αποκλεισμοί που επιφέρει έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο.

Οφείλει να γνωρίζει το Υπουργείο ότι ο Έβρος κατά 80% καλλιεργείται και κατά 60% της καλλιεργίσημης γης αρδεύεται και είναι ο μοναδικός Νομός στην Ελλάδα που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Επίσης, κατά τη φετινή περίοδο οι αγρότες του Νομού υπέστησαν σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειές τους, λόγω των συχνών κι έντονων βροχοπτώσεων, αλλά και της παρατεταμένης ξηρασίας που ακολούθησε και ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί. Κι αυτή η απώλεια σχεδόν 10 ευρώ ανά στρέμμα επιβαρύνει περαιτέρω τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι αγρότες, εξαιτίας και των πρόσφατων καταστροφών.

Κοινή είναι η εκτίμηση ότι οι απώλειες στο εισόδημα των αγροτών θα είναι μεγάλες. Γι’ αυτό το λόγο και οφείλει το Υπουργείο να προβεί στις σχετικές μελέτες, να τις συζητήσει στη συνέχεια με τα κόμματα, με τους φορείς του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου, ώστε να βγει μια κοινή συνισταμένη, η οποία θα είναι προς το συμφέρον των αγροτών και των κτηνοτρόφων».

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Το τσίμπημα της μέλισσας

Η υποδοχή που ανέμενε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, δεν ήταν σίγουρα αυτή που αντίκρυσε στην Αλεξανδρούπολη

Ασύμμετρη απειλή από τα τουρκικά… drones!!!

Τουρκικά dronesέχουν κάνει την εμφάνισή τους στον Έβρο και σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και συνιστούν μία ασύμμετρη απειλή - Ποιοι είναι οι τρόποι...

Ενδιαφέρον των ΗΠΑ για Σούδα, φρεγάτες και Αλεξανδρούπολη

Τα μηνύματα που θα στείλει ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάϊκ Πομπέο, θα έχουν ιδιαίτερη σημασία, πριν από την έναρξη των...

Ορκίστηκε στην Αλεξ/πολη ο Κων/νος Μητσοτάκης

Ο γιος του Πρωθυπουργού θα υπηρετήσει την θητεία του στο Πυροβολικό – Υπερήφανος δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Έφυγε το κόκκινο γλυπτό από το Ηρώον

Θα τοποθετηθεί στο νέο παρκάκι δίπλα στην «ΑΡΓΩ» – Διορθώνεται μια λανθασμένη επιλογή του Ε. Λαμπάκη

More Articles Like This