9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΤΟΥΣ

Τιμούμε το «ΟΧΙ» του 1940, όταν είμαστε αποφασισμένοι να αντιτάξουμε νέα «ΟΧΙ» στις εθνικές υποχωρήσεις 

 

Τους τιμούμε όταν σεβόμαστε τις αξίες και τα ιδανικά τους. Οταν διδάσκουμε στα παιδιά μας με ποιο όραμα πολέμησαν οι Ελληνες κατά των σιδερόφρακτων Ιταλών. 

Ο σεβασμός των στρατιωτών μας στην Παναγία, στην Υπέρμαχο Στρατηγό, τους οδήγησε σε ανδραγαθήματα. Γράφει σχετικά ο λογοτέχνης Στράτης Μυριβήλης:

- Advertisement -

«Οταν η Ελλάδα έκαμε το θαύμα του ’40-’41, οι Ελληνες στρατιώτες έβλεπαν την Υπέρμαχον του Βυζαντίου να πολεμά επικεφαλής των τους κτηνώδεις επιδρομείς. Πήγα και τους είδα, εκεί στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας, αυτούς τους νεαρούς ήρωες των ημερών μας. Και όλοι είχαν κρεμασμένη στο στήθος ή στον ορθοστάτη του παγωμένου τους αντίσκηνου την εικόνα της Βυζαντινής Υπερμάχου. Σαν να ήταν όχι πολεμιστές του Γεωργίου Β’, αλλά του Τσιμισκή, του Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου ή του τελευταίου Παλαιολόγου».

Τους τιμούμε όταν αποδίδουμε σωστά τους όρους. Δεν πολέμησαν στα βουνά της Αλβανίας, αλλά στα βουνά της Βορείου Ηπείρου. 

Η Αλβανία είχε συμμαχήσει με τον Μουσολίνι, αλλά οι Ελληνες Βορειοηπειρώτες, άνδρες και γυναίκες, υποδέχθηκαν και υποστήριξαν με θέρμη τον Ελληνικό Στρατό. 

Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης οφείλουμε σήμερα να μη λησμονούμε την ελληνική εθνική μειονότητα που ζει στην ηρωική Χειμάρρα, στο Αργυρόκαστρο, στην Κορυτσά κ.α.

Τιμούμε τη μνήμη των παλικαριών μας, όταν ενδιαφερόμαστε για την ανεύρεση, ταυτοποίηση και χριστιανική ταφή των χιλιάδων στρατιωτών που άφησαν τα κόκαλά τους στα πεδία των μαχών. 

Με πολύ μεγάλη πίεση από την Ελλάδα και από τους συγγενείς των πεσόντων, η Αλβανία δέχθηκε να λειτουργήσουν δύο ελληνικά στρατιωτικά κοιμητήρια, στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί.

Τιμούμε το «ΟΧΙ» και τη μαχητικότητα του ελληνικού Εθνους, όταν διατηρούμε την επισημότητα και τη μεγαλοπρέπεια της εθνικής επετείου. 

Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από ψευτοπροοδευτικές φωνές που ζητούν να καταργηθεί η 28η Οκτωβρίου και να αντικατασταθεί από τον εορτασμό της 12ης Οκτωβρίου 1944, όταν απελευθερώθηκε (μόνον) η Αθήνα.

Τιμούμε τους ήρωες, όταν υποστηρίζουμε τη συνέχιση των μαθητικών και στρατιωτικών παρελάσεων. Οταν παρελαύνουν οι νέοι μας, αποτίουν φόρο τιμής στα νεαρά Ελληνόπουλα τα οποία αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν σε όλους τους αγώνες του Ελληνισμού.

Τιμούμε το «ΟΧΙ», όταν είμαστε αποφασισμένοι να αντιτάξουμε νέα «ΟΧΙ» στις εθνικές υποχωρήσεις και στην αποδόμηση της εθνικής ταυτότητας. Να πούμε «ΟΧΙ» στον νεοοθωμανισμό του Ερντογάν, «ΟΧΙ» στη Συμφωνία των Πρεσπών, «ΟΧΙ» στην εφαρμογή νέου Σχεδίου Ανάν στην Κύπρο, «ΟΧΙ» στην αποχριστιανοποίηση και στον αφελληνισμό της Παιδείας.

Τιμούμε τους ήρωες και τις ηρωίδες του 1940-41 διαφυλάσσοντας τα ελληνορθόδοξα ιδανικά, τα οποία τους ενέπνευσαν.

Κωνσταντίνος Χολέβας

Πολιτικός επιστήμων

ΕΛΑΝΚΟ

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

H Praktiker μας καλεί σε ένα αξέχαστο καλοκαίρι

Κατάλογος… Summer mood on! Η Praktiker Hellas, είναι εδώ για να μην μας λείψει τίποτα και το φετινό Καλοκαίρι, μέσα...

More Articles Like This