9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

ΕΥΟΙΩΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ!

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Πρέσβη των ΗΠΑ κ. Τζέφρι Πάιατ στην Αλεξ/πολη – Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο λιμάνι

Στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος αρχικά «ευχαρίστησε» τρόπον τινά τον Έβρο, που φιλοξένησε μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, για την εκπόνηση ασκήσεων στο πρόσφατο παρελθόν.

Στην αρχή της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα του Έβρου, ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε συνάντηση περίπου 60 λεπτών με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, στο πέρας της οποίας δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για την παρουσία του στην περιοχή, η οποία ετοιμάζεται να γίνει «ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος δεδομένων του αγωγού ΤΑΡ, του διασυνδετήριου αγωγού με τη Βουλγαρία IGB και του terminal του LNG» είπε ο κος Πάιατ.

- Advertisement -

Κατέληξε επισημαίνοντας ότι «η επίσκεψή μου στην Αλεξανδρούπολη είναι μέρος της μεγάλης προσπάθειας που κάνει η Αμερική για να εδραιώσει την παρουσία της στη βόρεια Ελλάδα».

* Από την πίσω πόρτα στο Δημαρχείο ο Πάιατ

Μετά την συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, η αμερικανική κουστωδία (στην οποία συμμετέχουν εκτός από τον Τζέφρι Πάιατ, ο πρόξενος της Θεσσαλονίκης, ένας στρατιωτικός και ένας οικονομικός ακόλουθος) έφτασε το δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης, αλλά από την πίσω πόρτα, καθώς στην κεντρική είσοδο είχαν συγκεντρωθεί μέλη του ΠΑΜΕ.

Και από το δημαρχείο ο Τζέφρι Πάιατ επαναδιατύπωσε το αυξημένο ενδιαφέρον της Αμερικής για την Αλεξανδρούπολη, με τον δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη να σημειώνει ότι «τα συμφέροντα των Ελλήνων είναι κοινά με των Αμερικανών». Επιπρόσθετα, από τον δημαρχείο ο Τζέφρι Παιατ ανακοίνωσε το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον της Αμερικής – κάτι που όπως είπε απασχόλησε μεγάλο μέρος της συνάντησής του με τον Δήμαρχο.

Με μια ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε η επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη, λόγω καιρικών συνθηκών που δεν επέτρεψαν την on time απογείωση της πτήσης από την Αθήνα.

Πρώτος σταθμός του Αμερικανού διπλωμάτη το Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης, όπου έγινε δεκτός από τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, ο οποίος του έκανε μια virtual ξενάγηση στον Έβρο με τη βοήθεια των σχετικών μπάνερ προβολής του νόμου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε ο κος Πάιατ για τα καπνά του Έβρου, καθώς και για το μετάξι του Σουφλίου, ενώ είδε από κοντά και το αποτύπωμα του Τίμοθι Κέννεντυ στο σχετικό stand των Special Olympics.

Στη συνέχεια του προγράμματος, ο Τζέφρι Πάιατ επισκέφθηκε το Επιμελητήριο Έβρου, φιλανθρωπικές δομές της πόλης, καθώς και αξιοθέατά της.

* Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ο.Λ.Α.

Το πιο σημαντικό ίσως σημείο της επίσκεψης του Τζέφρι Πάιατ ήταν το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι Η.Π.Α. για την αξιοποίηση του Λιμένος Αλεξ/πολης.

Αυτό που ουσιαστικά δήλωσε ο κ. Πάιατ είναι ότι περιμένει να οριστικοποιηθούν οι όροι από το ΤΑΙΠΕΔ, με τους οποίους θα γίνουν οι υποπαραχωρήσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ούτως ώστε να δηλώσουν συμμετοχή σε αυτές αμερικανικές εταιρείες.

Άλλωστε, είναι ευρέως γνωστό πως ο λιμένας Αλεξανδρούπολης αποτελεί και το μεγαλύτερο «ατού» της περιοχής, αφού βρίσκεται σε κομβική θέση.

Θ.Τ.

Προηγούμενο άρθροΠέμπτη 04 Οκτωβρίου 2018
Επόμενο άρθροΗ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Τηλεκπαίδευση για διαιτητές Θράκης

Μέσα στις πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, αλλά και στη νέου τύπου τηλεκπαίδευση με σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, υλοποιήθηκε την Κυριακή...

More Articles Like This