9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Η ΕΛΛΑΔΑ ΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Οι Αμερικανοί επιμένουν στο όνομα «Μακεδονία» – Ιδού οι πρώτες συνέπειες από την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών – Άγονες οι ενστάσεις μας – Το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, θα χρησιμοποιηθεί; 

 

Μετά τις χαρές και τα πανηγύρια των κ. Α. Τσίπρα και Ν. Κοτζιά, τώρα αρχίζουν σιγά-σιγά, θα φαίνονται τα αποτελέσματα, της επαίσχυντης και εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, Συμφωνίας των Πρεσπών.

Και ακόμα δεν είδαμε τίποτα.

- Advertisement -

Διαβάστε τι γράφει η «Εστία».

***

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμύνης ευρέθη αμέσως αντιμέτωπο με την επιμονή του αμερικανικού παράγοντος να «κλείσει» το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπιών.

Για πρώτη φορά, χωρίς να τηρούνται καν τα προσχήματα, το Επιτελείο των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης, που σχεδιάζει συμμαχική άσκηση σε συνεργασία με τον Βουλγαρικό Στρατό, επιμένει να αποκαλεί τα Σκόπια με το ψευδεπίγραφο όνομα «Μακεδονία» αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις της Ελλάδος.

Πρόκειται για την πολυεθνική άσκηση με την επωνυμία «Strike Back» (Άντε- πίθεσις), η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο πεδίο ασκήσεων του Νόβο Σέλο στην ανατολική Βουλγαρία, πολύ κοντά στο λιμάνι του Μπουργκάς.

Η άσκηση προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Απρίλιο, αλλά ήδη η ελληνική αντιπροσωπία έχει υποχρεωθεί να αποχωρήσει από τις προπαρασκευαστικές συσκέψεις καθώς τα διαβήματά της όσον αφορά στο χρησιμοποιούμενο όνομα των Σκοπιών, έχουν μέχρι στιγμή πέσει στο κενό.

Το αμερικανικό συντονιστικό επιτελείο επιμένει στην χρήση του ονόματος «Μακεδονία» απορρίπτοντας την πρόταση να χρησιμοποιηθεί το πΓΔΜ, καθώς ακόμη το όνομα «Βόρειος Μακεδονία» που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει ακόμη θεσμική υπόσταση.

Σημειωτέον ότι σε όλες τις προηγούμενες ασκήσεις αυτής της κατηγορίας οι ελληνικές ενστάσεις είχαν γίνει δεκτές χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, ακόμη και από τα Σκόπια, τα οποία ήθελαν να έχουν συμμετοχή έναντι «παντός αντιτίμου».

Στρατιωτικοί παρατηρητές σχολίαζαν σχετικώς ότι η διαδικασία επιλύσεως του Σκοπιανού ζητήματος έχει καταστήσει τους Αμερικανούς «βιαστικούς» να επιβάλουν τις απόψεις τους (ήδη εκπεφρασμένες από το Σταίητ Ντηπάρτμεντ) και να θέσουν το συγκεκριμένο κρατίδιο υπό τον απόλυτο έλεγχό τους.

Αντιστοίχως, βεβαίως, και οι Σκοπιανοί, στηριζόμενοι στην αμερικανική υποστήριξη, εμφανίζονται ανυποχώρητοι.

Συμφώνως μάλιστα προς πληροφορίες του εξειδικευμένου ιστοτόπου Armyvoice, ή απάντησης που εδόθη στην ελληνική αντιπροσωπία ήταν πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την χώρα με το «συνταγματικό» όνομά της και ότι η Ελλάς μπορεί να αποχωρήσει αν επιθυμεί.

Το ζήτημα βεβαίως δεν είναι τόσο απλό, καθώς τα ελληνικά λιμάνια και αεροδρόμια (Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολης) είναι ζωτικής σημασίας για την συγκέντρωση των δυνάμεων και την υποστήριξη της ασκήσεως.

Το λιμάνι του Μπουργκάς, που απέχει 70 χιλιόμετρα από το Νόβο Σέλο, και η αεροπορική βάση του Μπεζμέρ, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων, δεν θεωρούνται επαρκή για την κάλυψη των αναγκών μιας τόσο μεγάλης ασκήσεως.

Για τον λόγο αυτό εκτιμάται ότι η θέση των Αμερικανών μπορεί να αναθεωρηθεί.

Η στάση τους μέχρι στιγμής έχει καθορισθεί από μεσαίου επιπέδου στελέχη και δεν αποκλείεται καθόλου όταν το ζήτημα φθάσει σε ανώτερα κλιμάκια να επικρατήσουν πιο ψύχραιμες προσεγγίσεις.

Πάντως, η ιδιαίτερη επιμονή τους μέχρι στιγμής δείχνει την σαφή πρόθεσή τους να στηρίξουν την προσπάθεια του Ζάεφ να εξασφαλίσει έγκριση για την Συμφωνία των Πρεσπών παρά την πενιχρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα.

spot_img

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

spot_img

Latest News

Ορεστιάδα: Μια πόλη στην αρχή της Ελλάδος

Η Νέα Ορεστιάδα είναι Ορόσημο, Ανάχωμα και Προφύλακας δύο κόσμων και δύο θρησκειών __________________________________________________________________ Γράψαμε σε άλλη ευκαιρία, ότι η πόλη...

More Articles Like This