9.4 C
Alexandroupoli
Παρασκευή, 7 Μαΐου, 2021

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ «ΠΡΟΔΩΣΕ» ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΤΑ 12 Ν. ΜΙΛΙΑ 

Η Άγκυρα αγνοούσε τον σχεδιασμό – ΗΠΑ και Ισραήλ είχαν ενημερωθεί – Απέμεινε η δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος στο ΦΕΚ – Τώρα κάνουμε πάλι πίσω 

 

Ο πρώην – ευτυχώς για την χώρα – υπουγός Εξωτερικών Ν.Κοτζιάς, από χθες βαρύνεται με την κατηγορία της προδοσίας εθνικών σχεδίων, μια προδοσία που χρησιμοποιήθηκε από τη Τουρκία, όπως αναφέρει ξεκάθαρα στην χθεσινή ανακοίνωσή της η Αγκυρα, προκειμένου «να μην κηρύξει πόλεμο στην Ελλάδα» για την επέκταση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια!

Μέχρι να μιλήσει ο Ν.Κοτζιάς την Κυριακή (στην «προφητική» φωτό, με τον πρώην ομόλογό του, Τούρκο ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου, κάτι του δείχνει στην ελληνική θάλασσα…) για τα προεδρικά διατάγματα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, η ελληνική πλευρά και οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν την σχετική ενημέρωση του εθνικού σχεδιασμού και συμφωνούσαν με την ενέργεια, η Αγκυρα αγνοούσε πλήρως τον ελληνικό σχεδιασμό!

- Advertisement -

Η Ελλάδα είχε ενημερώσει τις ΗΠΑ και λόγω του γεγονότος ότι η όλη ενέργεια γινόταν για να διευκολυνθούν οι έρευνες προς εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογοναθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης από την αμερικανική Exxon Mobil.

Να σημειώσουμε ότι νοτίως της Κρήτης τα κοιτάσματα αναμένεται να είναι κολοσσιαίων διαστάσεων. Η αξία τους υπολογίζεται στα 4-7 τρισ. ευρώ!

Για πολλούς η σωτηρία της χώρας βρίσκεται σε αυτούς τους βυθούς, όπως αποκαλύπτει και το περιοδικό ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τεύχος που κυκλοφορεί σε ολη την Ελλάδα.

Αρκεί να πούμε πως για τις γεωφυσικές έρευνες θα δαπανηθούν 12 δισ. δολάρια από τους Αμερικανούς. Κανείς δεν δαπανά τόσα λεφτά εάν τα κοιτάσματα δεν είναι άξια λόγου.

Έτσι λοιπόν η επέκταση των χωρικών υδάτων θα γίνονταν με την υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος και εν συνεχεία θα στέλνονταν για δημοσίευση σε ΦΕΚ και άρα θα γίνονταν νόμος του κράτους. Οταν η Αγκυρα θα το μάθαινε θα ήταν πλέον αργά για να αλλάξει κάτι.

Μόνο τυχαία δεν ήταν η άφιξη 11 ισραηλινών μαχητικών F-16I και ενός αεροσκάφους ηλεκτρονικού πολέμου στην 110 ΠΜ στην Λάρισα αυτές τις ημέρες. Η όλη κίνηση ήταν προϊόν συνεννόησης και συντονισμού της Αθήνας με το Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον.

Και ενώ όλα ήταν έτοιμα ο Ν.Κοτζιάς  αποκάλυψε τον εθνικό σχεδιασμό κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου ευχαριστώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό και νέο υπουργό Εξωτερικών Αλέξη Τσίπρα που του έδωσε τη χαρά να κάνει ο ίδιος την αναγγελία!

«Η εξωτερική μας πολιτική κλείνει ένα μεγάλο ζήτημα 120 ετών» είπε και σημείωσε πως «ανοίγει και υλοποιεί μια πολύ σημαντική πολιτική, την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια, από τότε που πήραμε τη Δωδεκάννησο». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα είναι έτοιμα!

Ο Νίκος Κοτζιάς εξήγησε πως η διευθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, που όλα έχουν ολοκληρωθεί: «Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια». Αυτό μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία, συμπλήρωσε.

Αποσαφήνισε πως με αυτόν τον τρόπο επεκτείνεται η κυριαρχία της Ελλάδας, καθώς δεν πρόκειται για κυρίαρχα δικαιώματα όπως είναι η ΑΟΖ, αλλά είναι κανονική «εδαφική κυριαρχία». «Η χώρα επεκτείνει τον εαυτό της στα 12 μίλια, εκτός όπου είναι στενά, όπου πηγαίνουμε με την αρχή της μέσης γραμμής», διευκρίνισε

Καλύτερη ενημέρωση στους Τούρκους δεν θα μπορούσε να δοθεί.

Οι γνωρίζοντες τραβούσαν τα μαλλιά τους: Ο καθηγητής Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Φίλης διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου (του «κλίματος» της αμερικανικής πρεσβείας) δήλωσε σχετικά: «Φοβάμαι ότι από αυτή την κατάσταση μόνο χαμένοι μπορεί να βγούμε. Ο Κοτζιάς άνοιξε με αυτό τον τρόπο και χωρίς συζήτηση το θέμα. Δείχνει ελαφρότητα και αυτό για μένα είναι πρόβλημα, γιατί εδώ μιλάμε για τα συμφέροντα της χώρας.

«Ελπίζω να είμαστε πιο σοβαροί γιατί υπάρχει κίνδυνος να φανεί πως δειλιάζουμε. Φοβάμαι ότι από αυτή την κατάσταση μόνο χαμένοι μπορεί να βγούμε.»

Κατέληξε ότι «Πρέπει βέβαια να δούμε και αν θα ισχύσει ή θα μείνει στις καλένδες».

Λϊγο αργότερα η Αγκυρα έστειλε τελεσίγραφο, κάνοντας αναφορά στις αποκαλύψεις του Κοτζιά:

«Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του απερχόμενου Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκου Κοτζιά και του Πρωθυπουργού και νέου Υπουργού Εξωτερικών κ. Αλέξη Τσίπρα που αφορούν τα σχέδια προοδευτικής επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

Δεν δύναται να δείξουμε επιείκεια σε βήματα για τα οποία δεν υπάρχει διμερής συμφωνία σε ό,τι αφορά το Αιγαίο όπου οι δυο χώρες έχουν αμφότερες παράλια.

Η ανακοίνωση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995 περιέχει την δέουσα πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα.

Οι απόψεις και προειδοποιήσεις μας που αφορούν το θέμα έχουν διαβιβαστεί στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα».

Μετά την τουρκική ανακοίνωση, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να μην προχωρήσει στην επέκταση στο Ιόνιο των Εθνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ) στα 12 μίλια μετά την τουρκικές απειλές για casus belli!

Τονίζουμε αυτό που γράψαμε από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης Τσίπρα: Με την απόφαση αυτή, η Ελλάδα εισέρχεται και επίσημα σε εποχή «φινλανδοποίησης» αφού αποδέχεται πρακτικά ότι δεν έχει εθνική κυριαρχία απέναντι στη Τουρκία και δεν μπορεί να αποφασίζει ερήμην της Αγκυρας ακόμα και την ανώδυνη (για τη Τουρκία) επέκταση των ΕΧΥ στο Ιόνιο.

Γιάννης Πετρίδης

ΕΛΑΝΚΟ

Egnatia Pass

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Νησί Covid-free η Σαμοθράκη!

Αρνητικά όλα τα τεστ για κορονοϊό Τον μήνα Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν από την Κινητή Ομάδα Υγείας (ΚΟΜΥ) Σαμοθράκης 191TESTCOVID-19. Τα αποτελέσματα ήταν όλα...

More Articles Like This