9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 29 Μαρτίου, 2020

ΣΤΟ… ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 

Και νέα επίσκεψη πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη, ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Τζέφρι Πάιατ στην Αλεξ/πολη, μαζί με τον Γενικό Πρόξενο Θεσ/νίκης κ. Γκρέγκορι Φλέγκερ 

 

Τo project της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ αλλά και επιχειρηματικών ομίλων από πολλές άλλες χώρες.

Αύριο Τετάρτη, υψηλόβαθμη αμερικανική αποστολή, στην οποία θα συμμετέχουν τόσο ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, όσο και ο νέος αλλά ιδιαίτερα δραστήριος; πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, θα επισκεφθούν την Αλεξανδρούπολη και θα συναντηθούν με παράγοντες της πόλης αλλά και με τον πρόεδρο καί διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος, Χρήστο Δούκα.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Αρ. Ξενόφος επισημαίνει ότι οι διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το λυκόφως του τρέχοντος έτους.

Όπως πρόσθεσε, θα ακολουθήσουν αυτοί της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να μην παραχωρηθούν οι οργανισμοί λιμένων, η κυβέρνηση προέκρινε τη μέθοδο των μακροχρόνιων υποπαραχωρήσεων τμημάτων και λειτουργιών, για τις οποίες ωστόσο απαιτείται εξορθολογισμός του θεσμικού πλαισίου.

Εδώ να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι οι οργανισμοί λιμένων είναι ανώνυμες εταιρίες, η πλειονότητά τους έχει ενταχθεί στο μητρώο φορέων της γενικής κυβέρνησης με αποτέλεσμα το πλαίσιο λειτουργίας τους να μην είναι ευέλικτο.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στην πρώτη θέση βρίσκεται το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Το πρώτο και σημαντικό επιχειρηματικό σχέδιο είναι αυτό της δημιουργίας του πλωτού σταθμού  υγροποιημένου αερίου που θα δημιουργηθεί ανοιχτά του λιμανιού και θα είναι έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία το 2020.

Ο όμιλος Gastrade, που τρέχει το έργο, έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με τη ΔΕΠΑ για τη συμμετοχή της στο έργο, ενώ έχει ήδη κλείσει και η συμμετοχή της Gaslog και της βουλγαρικής εταιρίας διαχείρισης φυσικού αερίου (ΒΕΗ), καθώς και η συμμετοχή στο πρότζεκτ για 20 χρόνια του αμερικανικού κολοσσού Cheniere, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κόσμο μεταφοράς LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο).

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο σχεδιάζεται με στόχο να διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία τόσο της ελληνικής όσο και της περιφερειακής αγοράς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο σχεδιασμός προβλέπει να μεταφέρονται περί τα 3 bcm αερίου (από τον FSRU και τον αγωγό TAP, ο οποίος από το 2020 θα μεταφέρει στην περιοχή μας αζερικό αέριο από την Κασπία), μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, στις αγορές της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Αυστρίας, με τη βοήθεια ενός δικτύου άλλων διασυνδετήριων αγωγών.

Χάρης Ντιγριντάκης

***

Σημείωση Ε.Θ.:

Δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξει το συνεχιζόμενο «φλερτ» των ΗΠΑ με την Αλεξανδρούπολη.

Μέχρι τώρα ακούσαμε για βάση Ελικοπτέρων, (μάλιστα ο πρόθυμος, χθες με τους Ρώσους, τώρα με τους Αμερικανούς, Δήμαρχος Αλεξ/πολης κ. Ε. Λαμπάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπερθεμάτισε προτείνοντας στον κ. Πάϊατ η μεγάλη Αεροπορική Βάση του Ινσιρλίκ, από Τουρκία να μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη) ενώ ακούμε για άλλες επενδύσεις Αμερικανικών Ομίλων, αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχουμε τίποτα χειροπιαστό.

Ίσως κατά την αυριανή νέα επίσκεψη, της υψηλόβαθμης Αμερικανικής Αποστολής, να μάθουμε περισσότερα.

Σ. Κ.

Προηγούμενο άρθροΤρίτη 02 Οκτωβρίου 2018
Επόμενο άρθρο

Latest News

Οργανώνεται το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Λαμβάνονται τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα - Δημιουργήθηκε σημείο διαλογής ασθενών, σε Στρατιωτική Σκηνή, για την αντιμετώπιση κρουσμάτων...

Δημοπρατείται η παραλιακή σύνδεση Ροδόπης με Έβρο

Το οδικό έργο από την Μαρώνεια θα κοστίσει 12,4 εκατ. ευρώ - Στις 6 Μαΐου 2020, ο Διαγωνισμός - Από που θα...

Ζητείται η στήριξη όλων των επιχειρήσεων του Έβρου

Και των εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτές - Επιστολή του Προέδρου Επιμελητηρίου Έβρου, στον Υπουργό Ανάπτυξης κ....

«Όταν βάζεις την Ελληνική Σημαία στα Πομακοχώρια»

Η εξομολόγηση μιας Πομάκας που εναντιώνεται στο Τουρκικό Προξενείο «Με κοροϊδεύετε ότι κάνω ορθογραφικά...

Ο πρώτος νεκρός Εβρίτης

Έχασε τη μάχη ο 61χρονος Φεριώτης που νοσηλευόταν στο Νοσ/μείο Αλεξανδρούπολης - Στα 12 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 

More Articles Like This