9.4 C
Alexandroupoli
Thursday, April 18, 2024

Η Καβάλα «υποσκελίζεται» από την Αλεξανδρούπολη

Δυσφορία των Καβαλιωτών, μετά την επίσκεψη και τις εξαγγελίες του Πρέσβη των ΗΠΑ κ. Τζέφρι Πάιατ, στην Αλεξανδρούπολη – Η Καβάλα μένει έξω από το παιχνίδι 

 

Το 1915 όταν η Βουλγαρία αποφάσισε να μπει στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, γιατί ασφυκτιούσε και είχε την ανάγκη να έχει διέξοδο στο Αιγαίο, ήθελε πάση θυσία ένα λιμάνι στην νότια ακτή της Βαλκανικής και σε κάθε περίπτωση να κερδίσει ότι  μπορούσε από την παλαιότερη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου που της έδινε την Ξάνθη, την Καβάλα και ένα μεγάλο μέρος της Μακεδονίας.  Στις συνομιλίες που είχαν προηγηθεί, το καλοκαίρι του 2015, αντί της Καβάλας, είχε προταθεί στην Βουλγαρία να λάβει ως αντάλλαγμα για την συμμετοχή της στις δυνάμεις της Αντάντ, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά την απόρριψε την πρόταση με τον ισχυρισμό ότι δεν είχε να της προσφέρει αυτά που ήθελε, οπότε επέλεγε την Καβάλα.

Λιγότερο από δύο χρόνια έχει που βρίσκεται στην Ελλάδα ο Τζέφρι Πάιατ, πρέσβης των ΗΠΑ και έχουν έρθει τα πάνω κάτω, όχι μόνο γιατί έχει επισκεφτεί τα περισσότερα σημεία της χώρας που έχουν γεωπολιτικό ενδιαφέρον, αλλά και γιατί με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο έχει καταδείξει τόσο το νέο ρόλο της χώρας μας, όσο και το ποιες πόλεις πρωταγωνιστούν στα νέα σχέδια. Ο  Τζέφρι Πάιατ βλέπει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο τριών γεωπολιτικών ομόκεντρων κύκλων, οι δύο από τους τρείς αυτούς κύκλους, αφορούν την ενέργεια και… την Ορθοδοξία. Ο τρίτος κύκλος αφορά τον έλεγχο της εξόδου των στενών των Δαρδανελίων και της Μαύρης Θάλασσας!!!

- Advertisement -

Σε αυτό το γεωπολιτικό σχεδιασμό, αναβαθμίζεται αυτόματα η περιφρονημένη από την Βουλγαρία, πριν από εκατό χρόνια, Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι της. Αυτό έγινε εύκολα κατανοητό από τις πολύ συχνές, πλούσιες σε περιεχόμενο και άκρως διαφωτιστικές δηλώσεις του  Τζέφρι Πάιατ, κατά τις επισκέψεις του στην Αλεξανδρούπολη.

Μεταφέρω από το ρεπορτάζ της επίσκεψης του αμερικανού αξιωματούχου στην Αλεξανδρούπολη: «Μιλήσαμε σχετικά με τις επενδύσεις και τις ευκαιρίες που βλέπουμε στην Αλεξανδρούπολη μέσα από έναν συνδυασμό στρατηγικών έργων. Την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, τον LNG που ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει, την επικείμενη ολοκλήρωση του TAP, την έγκριση από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας για τον IGB, την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού. Όλα αυτά θα εκμεταλλευτούν τη στρατηγική τοποθεσία της πόλης, ώστε να δημιουργηθούν επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Ευρώπη», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Τέλος, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ελπίδα «οι Αμερικανοί επενδυτές να λάβουν μέρος σε αυτό το σενάριο», συμπληρώνοντας πως είναι αμοιβαία (σε δήμο και πρεσβεία) η ανυπομονησία και η διάθεση αξιοποίησης των ευκαιριών, άμεσα.

Στον αντίποδα αυτού του νέου αναπτυξιακού τόξου δεν βρίσκεται η Καβάλα, όπως θα περίμενε κανείς αλλά η Θεσσαλονίκη. Η Καβάλα έχει δύο πολύ σοβαρά μειονεκτήματα, δεν διαθέτει σιδηροδρομική σύνδεση και αυτό θα αλλάξει, μόνο με την κατασκευή της σιδηροδρομικής Εγνατίας, που θα συνδέσει πρώτα την Αλεξανδρούπολη με την Μαύρη Θάλασσα και στη συνέχεια την Καβάλα. Επίσης μια σημαντική απώλεια που είχαμε ήταν η ματαίωση της κατασκευής του άξονα Ε61 που θα συνέδεε την Καβάλα με κάθετο άξονα, με την Βουλγαρία και όπως όλα δείχνουν επιλέχθηκε ως εναλλακτική διαδρομή, η δυτικότερη, Βουλγαρία – Αμφίπολη – παραλία Οφρυνίου, που ίσως μελλοντικά οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός λιμανιού και μιας μεγάλης πόλης στην περιοχή της σημερινής Τούζλας.

Έχει ποια ξεκαθαρίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το τι πρόκειται να συμβεί στην Μακεδονία και τη Θράκη τα επόμενα χρόνια και ποιος είναι ο (μη) ρόλος της Καβάλας σε αυτόν το νέο καταμερισμό.

Δεν έχετε όμως παράπονο; Μπορεί για ακόμη μια φορά να βλέπουμε από μακριά τις εξελίξεις, αλλά χορτάσαμε χορό, τραγούδι και θέαμα, καθώς έκανε ότι μπορούσε γι’ αυτό η δημοτική αρχή της Δήμητρας Τσανάκα. Εξάλλου αυτά τα αναπτυξιακά θέματα είναι για λίγους και δεν φέρνουν ψήφους.

Θεόδωρος Αν. Σπανέλης

spot_img
spot_img
Thursday, April 18, 2024

Latest News

Η Γεωργία Πετροπούλου, Legal Director, JTI Hellas στο Delphi Economic Forum IX: «Στη JTI είμαστε απόλυτα συγχρονισμένοι με τη νέα εποχή»

Στη συνολική εμπειρία των εργαζομένων στη JTI στο νέο δυναμικό και μεταβαλλόμενο πλαίσιο και στην εποχή της ψηφιακής εξέλιξης...

More Articles Like This