Home / Πολιτικη / Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

Ανανέωση σε πρόσωπα, ηλικίες και νοοτροπίες πρέπει να εφαρμόσει η «Ν.Δ.» – Ο Οικονομολόγος και Δημοτικός Σύμβουλος Ορεστιάδος κ. Αθαν. Γκακίδης, ομιλεί για όλους και για όλα στην ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ  

 

Συνέντευξη Αθανάσιου Γκακίδη

Ερώτηση: Βλέπουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα μια έντονη δραστηριότητα εκ’ μέρους σας με δημοσιεύσεις άρθρων και γενικά δημοσίων τοποθετήσεων σας περί του πολιτικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας. Τι ακριβώς συμβαίνει?

Απάντηση: Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό που ζήτησε από όλα τα στελέχη του πολιτικού οργανισμού μας, είναι η από πλευράς μας επικοινωνία με τους συμπολίτες μας και η ενημέρωση τους σχετικά με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Στα πλαίσια λοιπόν των αρμοδιοτήτων μου, ως μέλος του Μητρώου Στελεχών της Ν.Δ. και ως πρώην υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας της Π.Ο. Α.Μ.Θ. της Ν.Δ.   προσπαθώ να προβάλω τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Είμαστε πεπεισμένοι πως αν ο κόσμος ενημερωθεί για τον «Πολιτικό Λόγο» της Νέας Δημοκρατίας και πειστεί πως θα τηρηθεί η «Συμφωνία Αλήθειας» που τους πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε θα δώσει σαφή και ισχυρή εντολή στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, για την διακυβέρνηση της χώρας.

Ερώτηση: Ενώ η Κυβέρνηση διακηρύσσει σαν στόχο της την επιτάχυνση της ανάπτυξης εσείς αμφισβητείτε τη δυνατότητα να πετύχει. Η ανάπτυξη όμως έχει επανέλθει.

Απάντηση: Η ανάπτυξη ακόμη και σήμερα παραμένει αναιμική και είναι μια από τις χαμηλότερες στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Δεν θα μπορούσε να είναι και διαφορετικά από μία κυβέρνηση η οποία δεν ενδιαφέρεται για τις επενδύσεις. Αυτό άλλωστε είναι και το μεγαλύτερο μας στοίχημα: να πείσουμε τους πάντες, τις αγορές, τους πιστωτές, τους επενδυτές και κυρίως τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να γίνει η αναπτυξιακή έκπληξη όλης της Ευρώπης. Και αυτό θα γίνει οικοδομώντας εμπιστοσύνη προς τη χώρα και τη νέα κυβέρνηση, καθώς θα κάνουμε τα πάντα για να τελειώνουμε οριστικά με την αντίληψη που υπάρχει σήμερα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει». Είναι εξωφρενικό σήμερα η Ελλάδα αντί να ανεβαίνει στους πίνακες της σχετικής κατάταξης να υποχωρεί. Στην ετήσια Έκθεση Ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2018 που δημοσιεύτηκε, η Ελλάδα κατατάσσεται μόλις στην 57η θέση, υποχωρώντας κατά 4 θέσεις σε σχέση με πέρυσι. Ανάμεσα στις αρνητικές επιδόσεις που καταγράφονται, περιλαμβάνονται οι υψηλές φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, η έλλειψη ρευστότητας, η χαμηλή ποιότητα των θεσμών και οι ποικίλες στρεβλώσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας. Όλα αυτά δηλαδή που επισημαίνει η Ν.Δ. και γνωρίζουν ήδη πολύ καλά οι πολίτες. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθηλώνει την οικονομία σε μία φθίνουσα στασιμότητα. Χωρίς ολοκληρωμένη εθνική αναπτυξιακή στρατηγική και ελλείψει οποιασδήποτε μεταρρυθμιστικής τόλμης, η Κυβέρνηση αδυνατεί να δημιουργήσει τις αναγκαίες θεσμικές και οικονομικές προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα στο δρόμο της δυναμικής ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας που σήμερα έχει περισσότερη ανάγκη παρά ποτέ.  Για να συμβεί αυτό, όμως, χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Και όσο ταχύτερα γίνει, τόσο το καλύτερο για όλους τους Έλληνες.

Ερώτηση: Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι θα έχουμε για μια ακόμη φορά υπερπλεόνασμα. Το θεωρείτε αποτυχία και αυτό;

Απάντηση: Όχι απλώς αποτυχία, αλλά το λόγο που η οικονομία μας δεν μπορεί να ανακάμψει. Και για να το πούμε ξεκάθαρα. Η λέξη υπερπλεόνασμα από μόνη της είναι μια εγκληματική πολιτική καθώς κανείς δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να υπερφορολογεί τους πολίτες και να στεγνώνει -δηλαδή να υπονομεύει- την οικονομία. Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση η υπέρβαση των στόχων -δηλαδή το νέο υπερπλεόνασμα- επετεύχθη αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας της στάσης πληρωμών του Δημοσίου έναντι των υποχρεώσεων του σε ιδιώτες και επενδύσεις.

Το επιβεβαιώνουν τα ίδια τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων υστερούν κατά 1,2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί.

460 εκατ. ευρώ που θα προορίζονταν μεταξύ άλλων για τους νέους συνταξιούχους έχουν παρακρατηθεί με τη σκόπιμη αναβολή χορήγησης νέων συντάξεων

Οι επιστροφές φόρων υστερούν κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

Τι σημαίνουν όλα αυτά με απλά λόγια; Ότι το υπερπλεόνασμα 2 δις για το οποίο θα αρχίσουν από σήμερα να πανηγυρίζουν είναι απλά ένας μύθος καθώς είναι τα χρήματα που έχει παρακρατήσει η κυβέρνηση από υποχρεώσεις της που είχε δεσμευθεί να καταβάλει. Και θέλουμε να τονίσουμε παρεμπιπτόντως ότι μπορεί μεν την ευθύνη της εγκληματικής αυτής πολιτικής την έχει η κυβέρνηση, αλλά δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι θεσμοί. Και αυτό γιατί αποδέχονται τόσο μεγάλες αποκλίσεις, εις βάρος τελικά της ρευστότητας στην οικονομία και της δημιουργίας συνθηκών για την επιζητούμενη ανάπτυξη.

Ερώτηση: Ας αλλάξουμε θέμα. Θα ήθελα να μας πείτε πως αξιολογείτε τις εξελίξεις στα Σκόπια;

Απάντηση: Όπως γνωρίζετε, η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη. Και μέχρι να ολοκληρωθεί το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επηρεάσει αυτή τη διαδικασία παρά μόνον αν δώσει το σήμα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να την εγκρίνει όχι μόνον η επόμενη, αλλά ούτε η παρούσα βουλή στην Ελλάδα. Και εδώ βέβαια αναδεικνύεται η τεράστια ευθύνη του κ. Πάνου Καμμένου. Αν όντως δεν επιθυμεί αυτή τη συμφωνία -που ο ίδιος έχει κατ ουσίαν ψηφίσει ήδη μια φορά τον Ιούνιο- τώρα πια είναι η τελευταία του ευκαιρία να το αποδείξει αίροντας την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση Τσίπρα πριν ολοκληρωθεί η Συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια. Αν δεν το πράξει απλά θα αποδείξει για μια ακόμη φορά ότι είναι ένας πολιτικός τυχοδιώκτης που ιεραρχεί την καρέκλα του πάνω ακόμη και από το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας.

Ερώτηση: Γιατί το λέτε αυτό;

Απάντηση: Διότι όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα η συμφωνία των Πρεσπών παρήγαγε τετελεσμένα ήδη από την υπογραφή της. Τώρα λοιπόν βρισκόμαστε ενόψει του ισχυρότερου τετελεσμένου. Της ενδεχόμενης αλλαγής του Συντάγματος των Σκοπίων και την υιοθέτηση εκ μέρους των γειτόνων μας όχι μόνον του ονόματος “Βόρεια Μακεδονία” αλλά κυρίως της απαράδεκτης παραχώρησης που έκανε η κυβέρνηση να αυτοαποκαλούνται οι γείτονες μας Μακεδόνες -σκέτο- και να υποστηρίζουν ότι μιλούν τη δήθεν Μακεδονική γλώσσα. Όλοι καταλαβαίνουν ότι αν όλα αυτά επικυρωθούν με τη βούλα των γειτόνων μας σε ένα νέο Σύνταγμά τους, τότε η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας θα είναι ακόμη πιο ασθενής απ’ ό,τι είναι ήδη σήμερα, μετά την υπογραφή στις Πρέσπες.

Ερώτηση: Ποια είναι η δική σας θέση;

Απάντηση: Η δική μας θέση είναι αταλάντευτη. Δεν πρόκειται να κυρώσουμε τη συμφωνία ούτε σε αυτήν ούτε στην επόμενη βουλή. Έχουμε ξεκαθαρίσει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι πρόκειται για μία εθνικά επιζήμια συμφωνία στην οποία αντιτίθεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Επισημαίνουμε, όμως, παράλληλα ότι όσο προχωρά η υλοποίηση της συμφωνίας από την άλλη πλευρά τόσο δημιουργούνται τετελεσμένα τα οποία θα είναι δύσκολο να ανατραπούν στο μέλλον. Γι αυτό και καλούμε μετ’ επιτάσεως τον κ. Καμμένο να αποδείξει ότι όντως θεωρεί επιβλαβή τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ερώτηση: Πάμε λίγο και στα προεκλογικά. Ένα από τα βασικά συνθήματα της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ανανέωση. Ανανέωση σε πρόσωπα, ηλικίες, νοοτροπία και πολιτικές. Ποια είναι η δική σου θέση επί του θέματος; Πιστεύετε ότι αυτή την ανανέωση θα τη δούμε και στα ψηφοδέλτια των επερχόμενων εκλογών; 

Απάντηση: Η ανανέωση σε όλα τα επίπεδα είναι μια διαδικασία κρίσιμη και ουσιαστική για ένα πολιτικό οργανισμό. Συμφωνώ απόλυτα ότι είναι αναγκαία, εφόσον συνοδεύεται με το κατάλληλο «πάντρεμα» με τη διαθέσιμη εμπειρία. Πράγματι, ο Πρόεδρος της ΝΔ πιστεύει πολύ στην ανανέωση και νομίζω ότι αυτό εκφράζεται επί του πρακτέου με τη δημιουργία και τη λειτουργία του Μητρώου Στελεχών, την προσπάθεια ανανέωσης και µε νέα πρόσωπα από την κοινωνία. Μία πρωτοβουλία στην οποία ανταποκρίθηκαν χιλιάδες πολίτες και συμμετείχαν μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα (www.ananeosi.nd.gr). Είμαι σίγουρος ότι η ανανέωση θα αποτυπωθεί και στα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών και, όπως έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος της ΝΔ, κάποιοι νέοι υποψήφιοι θα προέρχονται και από το Μητρώο.

Ερώτηση: Ποιές είναι οι φιλοδοξίες σας, λοιπόν, και με ορίζοντα τις επόμενες βουλευτικές εκλογές; 

Απάντηση:  Έχω εκφράσει το ενδιαφέρον μου για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές ως υποψήφιος στο νομό μας. Σε κάθε περίπτωση είμαι στη διάθεση του Προέδρου και του κόμματος. Θα στηρίξω την προσπάθεια από οποιαδήποτε θέση ευθύνης μου ζητηθεί. Δεσμεύομαι ότι θα είμαι δίπλα στον Έβρο από όποιο μετερίζι. Με βασικές αρχές την κοινωνική ευαισθησία, την ενότητα, και την αποτελεσματικότητα. Υπερτονίζω την ενότητα χωρίς κομματικές ή άλλες διαχωριστικές γραμμές με στόχο την πρόοδο του τόπου μας. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να υψώσουμε το ανάστημά μας, να αλλάξουμε τον Έβρο. Ο δρόμος μας είναι κοινός. Η εμπειρία των παλαιότερων στελεχών, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα και τη διάθεση των νεότερων είναι η βασική συνταγή. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο μη συνεννόησης και μη συνεργασίας. Ο Έβρος δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει πολύτιμο χρόνο σε εσωστρέφεια. Η περιοχή απαιτείται να προχωρήσει επειγόντως μπροστά με συναίνεση, αυτοπεποίθηση και σταθερά συστηματικά βήματα ώστε να δοθεί μια νέα πνοή, μια νέα δυναμική ανάπτυξης. Η μοναδική μου φιλοδοξία είναι η πατρίδα μου να ξαναβρεί το δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας και να επιστρέψει στην κανονικότητα.

***

Βιογραφικό σημείωμα:

Αθανάσιος Κ. Γκακίδης

• Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών με ειδικότητα Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, του Τμήματος Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2000)

• Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών «Περιβαλλοντική Πολιτική» του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβαλλοντικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (2016)

• Διετέλεσε διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Νέας Ορεστιάδας      (2001-02)

• Από το 2002 είναι υπάλληλος με ειδικότητα ΠΕ Οικονομικού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και έχει εργαστεί κατά σειρά, στη Διεύθυνση Υγείας Αλεξανδρούπολης, στο Τμήμα Μεταφορών και Επικοινωνιών Ορεστιάδας και στο Αποκεντρωμένο Τμήμα Εμπορίου Ορεστιάδας

• Το διάστημα 2004-08 διετέλεσε συνεργάτης πολιτικού γραφείου

• Στις περιφερειακές εκλογές του 2010 ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, με τον συνδυασμό «Περιφερειακή Αναγέννηση» του Παυλίδη Γιώργου και εκλέχθηκε 5ος στον Νομό Έβρου( 1ος στην περιφέρεια του πρώην Επαρχείου Βορείου Έβρου), με 5.338 ψήφους.

• Στις Δημοτικές Εκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ορεστιάδας, με τον συνδυασμό «Ορεστιάδα στην Πρώτη Γραμμή» του Βασίλη Μαυρίδη και εκλέχθηκε 3ος συνολικά και 1ος Δημοτικός Σύμβουλος στην Δημοτική Ενότητα Ορεστιάδας με 1.087 ψήφους.

• Από τον 9/2014  έως τον 3/2017 διετέλεσε :

i. Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ορεστιάδας, 

ii. Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Ορεστιάδας, 

• Από τον 9/2014  έως και σήμερα :

I. Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης Δήμου Ορεστιάδας 

II. Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρίας Έρευνας και Ανάπτυξης Βορείου Έβρου Α.Ε.

• Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Υποψήφιος με τη ΔΗΚΙΟ το 2016 για τη ΣτΑ) και διαφόρων πολιτιστικών, αθλητικών και μορφωτικών συλλόγων της περιοχής Ορεστιάδας.

• Από τον Φεβρουάριο του 2017 ορίστηκε ως Υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Ν.Δ. στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

• Μέλος του Μητρώου Στελεχών της Ν.Δ.

• Μιλάει Γερμανικά και Αγγλικά

• Γεννημένος το 1976, είναι  έγγαμος και είναι πατέρας μιας κόρης

Επικοινωνία:

Κωνσταντινουπόλεως 187, 682 00 Ορεστιάδα – Έβρου

Email: athanasiosgakidis@hotmail.com

Τηλέφωνο: 6932647029 – 2552023989