9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2020

ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Έξι (6) γεωτρήσεις βάζουν «φωτιά» στην Ανατ. Μεσόγειο – Οι Ξένοι θέλουν τα κοιτάσματα και απαιτούν το θέμα με την Κύπρο να λήξει ΤΩΡΑ – Έρχεται αναγκαστικός «Ομοσπονδιακός Συν/σμός» με τους Τουρκοκυπρίους 

Ξεκινάει η πιο κρίσιμη περίοδο για την Κύπρο αφού ταυτόχρονα αρχίζουν τι εργασίες τους έξι γεωτρύπανα στην ανατολική Μεσόγειο που εκπροσωπούν αντίθετα και αντίρροπα γεωπολιτικά και εθνικά συμφέροντα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το Κυπριακό λαμβάνει τέλος είτε με την μια λύση του «ομοσπονδιακού συνεταιρισμού» που ανακοίνωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ.Ακιντζί είτε με την άλλη λύση των δύο ξεχωριστών κρατών που επίσης ανακοίνωσε ο Μ.Ακιντζί.

- Advertisement -

Κανείς δεν περιμένει πλέον όλοι θέλουν να κάνουν δουλειές και απαιτούν το θέμα αυτό με την Κύπρο να λήξει τώρα. Το οικόπεδο 10 είναι μόνο η αρχή, περιμένουν κι άλλα «βυθοτεμάχια» και μετά την κυπριακή ΑΟΖ σειρά έχει η ελληνική.

Οι ξένοι δεν θα περιμένουν άλλο, θέλουν τα κοιτάσματα εδώ και τώρα. Ο ρωσικός Turkish Sream τίθεται του χρόνου σε πλήρη λειτουργία και η Ιταλία ήδη θα ήθελε να έχει πρόσβαση σε αυτόν ειδικά με αυτό το κυβερνητικό σχήμα Σαλβίνι-Ντι Μάιο.

Όπως είπε και ο Ακιντζί, η περίοδος των διαπραγματεύσεων τελείωσε.

Αρκεί να σημειώσουμε ότι μόνο μεταξύ Κρήτης και Κύπρου η Άγκυρα υπολογίζει την αξία των κοιτασμάτων σε 3 τρισ.δολάρια

Εκτός από τη γεώτρηση στη «Δελφίνη» που ξεκινά αυτές τις ώρες για λογαριασμό της Κύπρου, γεωτρήσεις πραγματοποιούνται στο «Ζορ» για λογαριασμό της Αιγύπτου, όπως και στο «Λεβιάθαν» για λογαριασμό του Ισραήλ, όπως και δύο γεωτρήσεις στις νότιες ακτές της Τουρκίας, σε Αττάλεια και Μερσίνα, που ξεκίνησαν τις τελευταίες μέρες.

Ακόμα μια αναμένεται να ξεκινήσει με γεωτρύπανο-αδελφό του Stena Icemax τις επόμενες εβδομάδες, επίσης για το Ισραήλ.

Η Τουρκία προχθές, προφανώς και σε αντίδραση στην πρώτη γεώτρηση στο τεμάχιο 10, ανακοίνωσε για αύριο ασκήσεις του τουρκικού Ναυτικού δυτικά της Πάφου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε δική της Navtex, με την οποία ενημερώνει τους ναυλωμένους ότι οι τουρκικές ναυτικές ασκήσεις διεξάγονται σε περιοχή ευθύνης της Κύπρου χωρίς συνεννόηση με τη Δημοκρατία, έτσι που δημιουργούνται κίνδυνοι ασφάλειας για τη ναυσιπλοΐα. Η Τουρκία απάντησε ότι η κυπριακή Navtex εκδόθηκε από αναρμόδια Αρχή και δεν ισχύει.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κυπριακής Εφημερίδος «Φιλελεύθερος», η προετοιμασία για τη γεώτρηση προχωρά κανονικά και αναμένεται εντός των επόμενων ωρών να ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τα πρώτα στάδια της γεώτρησης, με τρία σκάφη υποστήριξης να βρίσκονται κοντά στο γεωτρύπανο, ενώ προχωρά και η μεταφορά στελεχών που θα επανδρώσουν το γεωτρύπανο για την έναρξή της με δύο πρωινές πτήσεις ελικοπτέρων και μία απογευματινή.

ΧΑΡΤΗΣ:

1.Το σημείο όπου ξεκινά τη γεώτρηση το Stena Icemax στον στόχο «Δελφίνη» στο τεμάχιο 10.

2.Το σημείο όπου πραγματοποιεί την κατά σειρά γεώτρηση επί του κοιτάσματος «Ζορ» της Αιγύπτου το Saipem 10000.

3.To σημείο όπου πραγματοποιεί πρόσθετες γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» το γεωτρύπανο Ensco DS7.

4.Το σημείο όπου ξεκίνησε τη γεώτρηση στον στόχο «Αλάνια-1» το υπό τουρκική σημαία γεωτρύπανο Fatih.

5.Το σημείο όπου ξεκινά αυτές τις μέρες η δεύτερη γεώτρηση της Τουρκίας στις νότιες ακτές της στον κόλπο της Μερσίνας, σε αβαθή ύδατα με το νορβηγικό γεωτρύπανο-πλατφόρμα ROWAN NORWAY.

6.Η περιοχή που «δέσμευσε» με παράνομη Navtex η Τουρκία όπου πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες το «Μπαρμπαρός».

7.Περιοχή που δέσμευσε με νέα παράνομη Navtex η Τουρκία χθες για ναυτικές ασκήσεις.

8.Η περιοχή όπου μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη θα διεξάγεται πολυεθνική ναυτική άσκηση υπό την αιγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

9.Η ζώνη που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για πτήσεις των ελικοπτέρων υποστήριξης της γεώτρησης στο «Δελφίνη»

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This