9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020

Λήγει η δωρεάν διέλευση από τα διόδια της Εγνατίας

Στις 31 Δεκεμβρίου 2018 για τους κατοίκους Ροδόπης και Έβρου – Στο «Σ.τ.Ε.» έχει προσφύγει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ 

     

Στη Δικαιοσύνη εναπόκεινται οι ελπίδες για τα άδικα διόδια, ενώ οδεύει προς τη λήξη του το ελευθέρας για τους μόνιμους κάτοικους Ροδόπης και Έβρου από τα διόδια Μέστης. 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει προσφύγει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ καταθέτοντας προ έτους περίπου, αίτηση ακύρωσης των υπουργικών αποφάσεων που προβλέπουν τη δημιουργία και λειτουργία σταθμών διοδίων σε Αρδάνιο και Μέστη (όπου ήδη λειτουργούν).

- Advertisement -

Το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί για το εάν τα διόδια είναι νόμιμα ή όχι, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη μια σειρά καίριων επιχειρημάτων που προτάσσουν στην αίτησή τους οι φορείς, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης ή μη των συμβατικών δεσμεύσεων της Εγνατίας Οδού στην περιοχή του Έβρου και της Θράκης. Την προσφυγή – αίτηση κατέθεσαν οι δήμοι Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, η Περιφέρεια ΑΜΘ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, το Επιμελητήριο Έβρου και ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης. Οι φορείς ζητούν την ακύρωση του σχεδιασμού για τη λειτουργία των διοδίων στο Αρδάνιο και την παύση λειτουργίας των διοδίων στη Μέστη, τα οποία λειτουργούν κανονικά.

Σήμερα η υπόθεση στο ΣτΕ παραμένει ανοιχτή και από την 1η Ιανουαρίου 2019 οι κάτοικοι των νομών Ροδόπης και Έβρου θα καταβάλλουν κανονικά το αντίτιμο διοδίων στη Μέση. 

Για τους κατοίκους της Ροδόπης το ελευθέρας παύει να ισχύει από το νέο έτος και για τα διόδια Ιάσμου. Την προσφυγή στη Δικαιοσύνη υπενθυμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβις που είχε κάνει και την σχετική εισήγηση στο περιφερειακό συμβούλιο και δηλώνει “πρέπει να αποφανθεί η Δικαιοσύνη προκειμένου να ξεκαθαρίσει αυτό το καθεστώς της αδικίας”. 

Πάντως τον ίδιο δεν τον απασχολεί μόνο ο συγκεκριμένος σταθμός διοδίων στη Μέστη, αφού όπως λέει “επεξεργάζονται και άλλα σχέδια για σταθμούς διοδίων σε άλλα σημεία της περιφέρειάς μας”. Την ίδια στιγμή τονίζει την επικινδυνότητα της Εγνατίας Οδού από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τους Κήπους λόγω των μεγάλων φθορών στο οδόστρωμα και δηλώνει πως “αυτά όφειλε να τα εξετάσει η Εγνατία Οδός και να μην δει τους σταθμούς διοδίων μόνο ως εισπρακτικό μέσο. 

Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να θίγουμε. Αυτά είναι ζητήματα που μας προβληματίζουν και δεν μας αφήνουν αδιάφορους. Αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις και για την λειτουργία σταθμών διοδίων πρέπει να συνεκτιμούν και την γενικότερη κατάσταση του οδοστρώματος και τις φθορές και τους κινδύνους”.

Αναπάντητη η επιστολή Σπάρτακου

Το θέμα ανακίνησε πρόσφατα και η δημοτική παράταξη Σπάρτακος. Καθώς λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2018 η δωρεάν διέλευση από τα διόδια για τους κατοίκους του νομού Ροδόπης, ο Σπάρτακος έστειλε στον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη σχετική επιστολή, όπου ανέφερε μεταξύ άλλων “επειδή το μέτρο της απαλλαγής αφορούσε τις φτωχότερες περιοχές της χώρας και τις πιο απομονωμένες, και επειδή πράγματι μείωσε σε έναν βαθμό το κόστος της μετακίνησης των κατοίκων τους, σας καλούμε να παρατείνετε το μέτρο τουλάχιστον για μια διετία, αφού τίποτε δεν έχει αλλάξει στο σκεπτικό της απόφασής σας εκείνης. Ούτε η ακριτική Περιφέρειά μας έχει έλθει …κοντύτερα στην υπόλοιπη χώρα, είναι εκεί που τη θυμάστε από τις σπουδές σας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ούτε και αποκολλήθηκε από τον οικονομικό πάτο της χώρας, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.Πόσο μάλλον που, δυστυχώς, επικρέμεται η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, της οποίας μάλιστα ήδη πολλά τμήματα χρήζουν δραστικών παρεμβάσεων (όπως οι τρέχουσες στην παράκαμψη της Καβάλας). Σας καλούμε λοιπόν να δώσετε μία παράταση του ευεργετικού αυτού μέτρου, απόφαση που άλλωστε θα συνάδει και με την κυβερνητική ρητορεία περί εξόδου από τα Μνημόνια, ανάπτυξης και υπερπλεονασμάτων”.

Η επιστολή που υπογράφει Κώστας Καραΐσκος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Σπάρτακος παραμένει αναπάντητη μέχρι σήμερα.

Δήμητρα Συμεωνίδου

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This