9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020

Μετ’ εμποδίων η ολοκλήρωση του κάθετου οδικού άξονα

Οι δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας είναι η παλαιά εθνική οδός του Έβρου – Άγνωστη η παράδοση του έργου, λόγω απαλλοτριώσεων σε Λύρα και Προβατώνα

 

Απάντηση έδωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά  με την μετ΄εμποδίων πορεία εργασιών ολοκλήρωσης του Καθέτου Οδικού Άξονα και συγκεκριμένα του τμήματος Αρδάνιο-Μάνδρα.

Με την ερώτηση τέθηκε το ζήτημα των καθυστερήσεων στο έργο εξαιτίας των εκκρεμών απαλλοτριώσεων (όπως , Προβατώνα – Λύρα κ.ά) της έλλειψης λατομικών χώρων, των χρονοβόρων διαδικασιών αδειοδότησης χώρων απόληψης αδρανών υλικών, των εναλλαγών αναδόχων κλπ.

- Advertisement -

Στην απάντησή του το Υπουργείο περιγράφει την πορεία των εργασιών με τεχνικές και οικονομικές λεπτομέρειες, οι οποίες ωστόσο πιστοποιούν την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία του έργου μετά το 2015.

Είναι προφανές ότι έως το 2015 η πορεία απορρόφησης των κονδυλίων όπως αυτή παρατίθεται στην επίσημη απάντηση της αναδόχου, είχε ομαλή ροή, καθώς είχε απορροφηθεί το μισό ποσό του προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων, με τα οποιαδήποτε εμπόδια, προχωρούσαν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Μετά το 2015 το σκηνικό τόσο ως προς τις διαδικασίες αλλά και ως προς τις προδιαγραφές του έργου άλλαξε άρδην. Υπήρξε δραματική επιβράδυνση   στην  απορρόφηση των κονδυλίων & στις διαδικασίες των απαλλοτριώσεων (σε Προβατώνα – Λύρα κ.ά) .

Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στο αρμόδιο υπουργείο γιατί το σύνολο της προόδου του έργου βρίσκεται σχεδόν στο μηδέν, ενώ αυτό συρρικνώθηκε ως προς το μέγεθος και την συνολική αποτελεσματικότητά του.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στα πλαίσια των κοινών δηλώσεων με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό αφορούσαν έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας που θα ενώνει το Ορμένιο με το Αρδάνιο!

Είναι επιβεβλημένο να δοθούν διευκρινήσεις από την κυβέρνηση σε ποιόν ακριβώς δρόμο ταχείας κυκλοφορίας αναφέρεται την στιγμή που παραδίδει έναν κάθετο άξονα που υπολείπεται προδιαγραφών!!

Το ζήτημα θα τεθεί με Νέα Γραπτή Ερώτηση προς το αρμόδιο υπουργείο, καθώς ένας Νομός &  οι κάτοικοί του αλλά και η ανάδοχος εταιρεία είναι όμηροι ενός έργου υποδεέστερου των προσδοκιών.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Πεζοπορία του «ΔΡΟΜΕΑ της ΘΡΑΚΗΣ» στον Βόρειο Έβρο

Γνωρίζουμε στις 4 Οκτωβρίου 2020, την μαγεία του Πενταλόφου Ορεστιάδος

Στην Εθνική Ομάδα Στίβου για ακόμη μία χρονιά

Η Εβρίτισσα αθλήτρια της Δισκοβολίας του Εθνικού Αλεξ/πολης Ιωάννα Αραμπατζή Το διοικητικό συμβούλιο του...

Το τσίμπημα της μέλισσας

Η υποδοχή που ανέμενε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, δεν ήταν σίγουρα αυτή που αντίκρυσε στην Αλεξανδρούπολη

Ασύμμετρη απειλή από τα τουρκικά… drones!!!

Τουρκικά dronesέχουν κάνει την εμφάνισή τους στον Έβρο και σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο και συνιστούν μία ασύμμετρη απειλή - Ποιοι είναι οι τρόποι...

Ενδιαφέρον των ΗΠΑ για Σούδα, φρεγάτες και Αλεξανδρούπολη

Τα μηνύματα που θα στείλει ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάϊκ Πομπέο, θα έχουν ιδιαίτερη σημασία, πριν από την έναρξη των...

More Articles Like This