9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2020

Ξενοδοχείο στην Καβάλα από Τούρκο επενδυτή

Ο Επιχειρηματίας ενδιαφέρεται για το κτίριο της παλαιάς Μεραρχίας, που πέρασε στα χέρια του Υπερταμείου

 

Το κτήριο της παλιάς Μεραρχίας, στην περιοχή επάνω από τις Καμάρες, (δίπλα στο 1ο Γυμνάσιο) είναι μεταξύ των ακινήτων του δημοσίου που έχουν περάσει στο Υπερταμείο για πώληση ή ενοικίαση. 

Το κτήριο είναι άδειο και ρημάζει εδώ και πολύ καιρό. Μαθαίνουμε ότι έχει δείξει ενδιαφέρον Τούρκος επενδυτής, ο οποίος ήδη δραστηριοποιείται στην Καβάλα, στο χώρο της διασκέδασης. 

- Advertisement -

Στα σχέδια του Τούρκου επενδυτή είναι να γίνει μια εκ βάθρων ανακαίνιση του κτηρίου και να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι το δεύτερο ξενοδοχείο, σε ιστορικό κτήριο που θα λειτουργήσει στην περιοχή πλησίον του μεσαιωνικού υδραγωγείου, καθώς ήδη στην οδό Κολοκοτρώνη, έχουμε το σπίτι του τελευταίου Εβραίου της Καβάλας, του Σαμπετάϊ Τσιμίνο.

Το συγκεκριμένο κτήριο που θα περάσει στον Τούρκο επενδυτή, στο παρελθόν λειτούργησε ως το φρουραρχείο της Καβάλας (φιλοξενούσε και την έδρα της Μεραρχίας) και σήμερα στέκει αβοήθητο πλέον, χτυπημένο και ταπεινωμένο από την μανία και την φθορά του χρόνου αλλά ακόμα περισσότερο από την πλήρη αδιαφορία των διοικούντων της πόλης.

Αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα κτίσματα της Καβάλας. Χτίστηκε την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα από τον Τούρκο μεγαλοκτηματία Χατζή Σικίρ αγά. 

Είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα οθωμανικής αρχιτεκτονικής, που έχει δεχτεί επιδράσεις από τον γερμανικό νεοκλασικισμό. Ψευδοκίονες με καμπύλες επιφάνειες χωρίς ραβδώσεις, με κιονόκρανα ανατολίζουσας διακοσμητικής, ευθείες γραμμές σε συνδυασμό με τα καμπύλα τόξα του πρόπυλου, ένα τύμπανο με αφηρημένα ανθεμωτά διακοσμητικά στοιχεία κ.α. δίνουν την αίσθηση της επιτυχημένης συνένωσης της νεοκλασικής με την οθωμανική αρχιτεκτονική.

Είναι ένα κτήριο θα βρει μια δεύτερη ζωή, ως ξενοδοχείο, δίπλα σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της Καβάλας, τις Καμάρες.

xronometro.com

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Προσλήψεις 15 ατόμων στον Δήμο Αλεξ/πολης

Με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για τον τομέα καθαριότητας – Τα απαιτούμενα προσόντα

Οριστική η απόφαση του Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Την μετατρέπει σε Τζαμί – Πράκτορας του Γκιουλέν ο Βαρθολομαίος, «Αρχι-βρωμερός» ο Ιερώνυμος, λένε τα Τουρκικά ΜΜΕ – Ψήφισμα της Ρωσικής Κάτω...

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗΝ ΘΑΣΟ

Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν νεαροί τουρίστες – Μεταφέρθηκαν σε Ξενοδοχείο Καραντίνας για 14 ημέρες – Ανησυχία στο νησί

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΦΘΗΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

Η Τουρκία επιμένει να θέλει «τα δικά μας, δικά της» - Μόνη απάντηση στα άνομα σχέδιά της, είναι η ισχυροποίηση των Ενόπλων...

Προσκαλούνται για κατάταξη στην αεροπορία

Οι στρατεύσιμοι της 2020 Δ’ ΕΣΣΟ και από την Αν. Μακεδονία-Θράκη Mε Εγκύκλιο Διαταγή...

More Articles Like This