9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020

Σουφλιώτικες ρετρό «μασίνες» από τα Praktiker του 2018

Παγκοσμίως καταχωρημένες ως Σουφλιώτικη ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) – Ακολουθεί κείμενο στην Σουφλιώτικη διάλεκτο, για να θυμόμαστε τα παλιά 

 

Δεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας! Είναι η ιστορική ρετρό μαντεμένια σουφλιώτικη μασίνα, τύπου Τσιαμήτα, που την νεκρανάστησαν τα Praktiker, με σουφλιώτικο ακριβοπληρωμένο know how, κόντρα στο πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης.

Είναι ένα μαυριδερά όμορφο «κορίτσι για όλες τις δουλειές», ΟΥΛΑ ΣΕ ΕΝΑ: 

- Advertisement -

Ζεσταίνει, μαγειρεύει, έχει φούρνο, φροντίζει για γιλιντζέ στα σουφλιώτ’κα νυχτέρια κι στ’ς μαχαλάδις.
Στα συνακόλουθα παραφερνάλια και τσιμπράγκαλά της συμπεριλαμβάνονται και τα περήφανα μαύρα μπουριά της.

Δουλεύει αποκλειστικά με χλωρές μισιές (για μεγαλύτερη θερμογόνο δύναμη), λαθρο-υλοτομημένες τη νύχτα, μακριά από τα αδιάκριτα όμματα του μπιχτσή, κατεβασμένες κρυφίως και νυχτιάτικα με βοϊδάμαξες από τον Καράτεπε ή άλλα σουφλιώτικα μπαΐρια, με προστατευτικό καμουφλάζ μουσαμάδων. Οι μισιές κόβονται με την κορδέλα τ’ Κατσιάφα και στοιβάζονται καταλλήλως.

Αναφερόμαστε επιγραμματικά στις πολύπλευρες δυνατότητες της “Σουφλίωτικης μασίνας Τσιαμήτα-Praktiker”:

Ψήνει κουλουκθόπτις, πρασόπτις, σαρμάδις, κρέας μι πατάτις στον ταβά (στου φούρνου τ’ Ντιλικότια θα γκβαλάτι μάναχα τ΄ς πνακουτές μι του ψουμί).

Φκιάν’ πατλάκις (απού τσιρκέζκα μπασιάκια), σας ζησταίν’ τα… τασιάκια, κι μαγειρεύ’(ει) ούλα τα φαγιά, από γκλιανό τ’ς Μάρτσας πλακί, ρουσνίτσια, τσιουρβάδις, μπουμπότα, λειτουργιές, στιάρ’ για του σ’νί, μπακαλιάρου μι του ρύζ’(ι) [τι καλά μουσκουμυρίζ’(ει)!]. Ψεν’(ει) μύδαλα, τσιτίνκις καρύδις απ’ του ταράσ’(ι) που τ’ς καρές, σιουτζιούκια κι αμελέτητα.. Βράζ’(ει» τ’(η) μπάμπου, φκιά’ν’(ει) πουσιουρή κι τσιγαρίδις απου γκτζιουνίσιου παστό, πικμέζ’(ι), ριτσέλια κι σκίσματα.

Στου τσκαλούδ’ βράζ’(ει) συνέχεια ζιστό νιρό για να πλένουμι τα πιάτα στου νιρουχύτ’(η).

Ο τζιτζβές φροντίζει για τον συντροφικό μας καϊβέ.

Μιγάλη ηφκουλία, κουμσιούδις. Τι άλλου να πω: Ζισταίν’(ει) στουν τσίγκινου μαστραπά του νιρό για ξούρζμα, ζισταίν’(ει) κι του τζιτζίλ’ς για μην παγών’(ει) κώλους’ς.

Κι στου νυχτέριου ή στ’ς μαχαλάδις του χ’μώνα, να μπουμπουνίζ’(ει) αναψοκοκκινισμένη η μασίνα, λικνιζόμενη στο εθνικό μας άσμα «τσιακ στου απάν του μαχαλά, Σουλτάνα’μ’ Σουφλιουτούδα’μ’, μι τ’ς μπάμπις να σαλαντίζουντι μι τ΄ς μπιντένις’τς κι τ’ς αχράνδις τ’ς γαλαζουβράκδις τ’ς παππαίοι να ρουχαλίζουν στουν καναπέ, ντίμπιντιου μιντζμέν’(οι) απ’ του βαρύ τσίπουρου.

Σπεύσατε γειτόν’(οι) κι συμπιθέρ’, Σουφλιουτούδες κι Σουφλιουτούδια στα Praktiker να ξαναβάλετε στη ζωή σας τη μασίνα των παππούδων σας, ημών που μας νανούριζε και μας κρατούσε ζωντανούς στα παιδικά μας χρόνια.

Τι ψ’χή έχουν τα 159 ευρώπουλα για ένα ζωντανό κειμήλιο, που αν είχε στόμα θα σας διηγούνταν ατέλειωτες νοσταλγικές ιστοριούλες από τις παγερές νύχτες του χειμώνα μι τα μπούζια, τ’ς καϊντιστίρις κι τις άδειες φωλιές των λελιακαίων επάνω στα τηλεγραφόξυλα.

Φρόντισα για έκπτωση 15% σε βέρους Σουφλιώτες της διασποράς.

Κάνετε και μια αγαθοεργία: Δικαιούμαι (ως διαμεσολαβητής πωλήσεων ΠΟΠ) μίζα εκ 40% (Γιάννο ζεις, εσύ μας οδηγείς!), για να μπορώ να καταβάλλω διατροφή στα μπάσταρδα εξώγαμά μου.

Η προσφορά στα Praktiker ισχύει μέχρι 31.12.18, όσο υπάρχει εμπόρευμα.

Σπεύσατε, τελευταίες μασίνες! Θα με ευλογείτε όταν απολαμβάνετε τη σουφλιώτικη θαλπωρή, πέραν της πολυσύνθετης χρηστικότητάς τους.

Εστέ… μασινο-ευλογημένοι!

Ολόδικός σας

Κώστας Γλύστρας

[ένας και μοναδικός είναι ο ♥ Κ. (προσοχή στις κίβδηλες απομιμήσεις!)]

Χαλάνδρι, 30 Οκτωβρίου 2018

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θετικός 10χρονος Σέρβος στην Θάσο

Βρέθηκε με κορωνοϊό, κατά την διάρκεια εγχείρησης στο Νοσοκομείο Καβάλας

Οι ιστορικοί τίτλοι κυριότητος της Αγίας Σοφίας

-1. Ο ναός αυτός ως Εκκλησία ανήκει στους Ρωμιούς  -2. Ως Μνημείο ανήκει σε...

Η ενεργειακή μετάβαση προτεραιότητα της «ΚΕΔΕ»

Έρχεται η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων – Προέχει η παραγωγή ηλεκτρισμού, με φθηνό κόστος – Η χρήση της γεωθερμίας από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Έρχονται οι αποζημιώσεις για το χαλάζι

Για τις ζημίες εντός των οικιών, που προκλήθηκαν κατά την περσινή πρωτοφανή χαλαζόπτωση, σε περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Νέες εξαγγελίες για την… Θράκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, με στόχο την Ανάδειξη και Ανάπτυξη της ακριτικής Θράκης – Ευχή και ελπίδα,...

More Articles Like This