9.4 C
Alexandroupoli
Πέμπτη, 9 Απριλίου, 2020

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ 60% ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ !!!

Αυξημένα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις προς ένταξιν χώρες (Τουρκία, FYROM, Μαυροβούνιο, Σερβία) – 504,2 εκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν στην Τουρκία 

 

Αλματώδης είναι η άνοδος της προενταξιακής βοήθειας της ΕΕ για τον αγροτικό τομέα των υποψήφιων προς ένταξη χωρών. Για το διάστημα 2018-2020, το συνολικό ύψος των ευρωπαϊκών κονδυλίων που προβλέπεται να απελευθερωθούν ανέρχεται σε 805,9 εκατ. ευρώ, έχοντας σχεδόν εννεαπλασιαστεί σε σχέση με το όχι και τόσο μακρινό 2014 (σ.σ. 91, 5 εκατ. ευρώ).

Η χορήγηση αυτής της βοήθειας συμβάλλει στη συγκρότηση των απαραίτητων δομών στον αγροτικό τομέα των υποψήφιων (Τουρκία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Μαυροβούνιο, Σερβία) και δυνάμει υποψήφιων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο) προς ένταξη κρατών. Οι χώρες δικαιούχοι χρειάζεται να καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες, προκειμένου να συμμορφώσουν τη γεωργία και την αγροδιατροφή τους με τα πρότυπα και τους κανονισμούς της ΕΕ για την υγεία και την υγιεινή, την καλή διαβίωση των ζώων, τις αγροπεριβαλλοντικές ανησυχίες και αρκετούς άλλους άξονες.

Η προενταξιακή βοήθεια της ΕΕ διοχετεύεται μέσω ενός χρηματοδοτικού μέσου που ονομάζεται Μηχανισμός Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ). Κατά την περίοδο 2007-2013, ο ΜΠΒ είχε συνολικό προϋπολογισμό, ύψους 11,47 δισ. ευρώ, και περιλάμβανε στους βασικούς άξονες παρέμβασής του την αγροτική ανάπτυξη, για την οποία διέθεσε κάτι περισσότερο από 1,1 δισ. ευρώ. Για την περίοδο 2014-2020, περίπου 11,3 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα μέσω του ΜΠΒ, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερο βάρος στη γεωργία ως τομέα πολιτικής. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 1,45 δισ. ευρώ προορίζονται για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.

Από τα συνολικά 805,9 εκατ. ευρώ προενταξιακής βοήθειας, που προορίζονται για τη γεωργία, η μερίδα του λέοντος θα καταλήξει στον αγροτικό τομέα της Τουρκίας (σ.σ. 504,2 εκατ. ευρώ). Το γεγονός ότι η τουρκική γεωργία ενισχύεται με πάνω από το 60% της συνολικής αγροτικής προενταξιακής βοήθειας, σίγουρα προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Πόσω μάλλον όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα τις επιφυλάξεις του, όσον αφορά τα αποτελέσματα της στήριξης της ΕΕ προς την Τουρκία, επικρίνοντας τη χρηματοδοτική διαδικασία και επισημαίνοντας την ελλιπή αξιολόγηση των επιδόσεων. Ναι μεν, λοιπόν, μια χώρα στην οποία επικρατούν συνθήκες ανελευθερίας και ανισότητας σίγουρα δεν αποτελεί… πρότυπο ευθυγράμμισης με τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, ωστόσο για την ώρα αυτό δεν φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Νίκος Γαργαλάκος

***

Σημείωση Ε.Θ.:

Διαβάστε και στο πρωτοσέλιδο, για τον «ακροδεξιό» και «φασίστα» Ματέο Σαλβίνι, τα όσα λέγει για την ένταξη  της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Αυτά που ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κύπρος τολμούν να εκστομίσουν.

Σ. Κ.

Latest News

Όταν η επιδημία της Πανώλης επέτρεψε την εξάπλωση του Ισλάμ

Ένα Ιστορικό γεγονός, που δεν είναι ευρύτερα γνωστό – Το 542 μ.Χ. πέθανε από την Πανώλη το...

Έκπτωση 50%από ΔΕΥΑΑ για υιοθεσία αδέσποτων

Προσπάθεια του Δήμου Αλεξανδρούπολης να περιοριστεί η εγκατάλειψη των σκυλιών στους δρόμους Τα ζώα...

ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΗ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Συγκεκριμένες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν για τον ακριτικό Νομό μας, που μετά την Κρίση στον «φράχτη», δοκιμάζεται σήμερα από τον κορωνοϊό –...

Πολλά νερά κατεβαίνουν στον Άρδα από Βουλγαρία

Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις – Σε κατάσταση επιφυλακής οι Υπηρεσίες του Ν. Έβρου Οι...

Και τα καφενεδάκια στα του Έβρου χρειάζονται στήριξη

Η περίπτωση της Αγρότισσας που είναι ιδιοκτήτρια Καφενείου στην Καβησσό Με επιστολή του προς...

More Articles Like This