9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2020

Τα Μαϊστριανά παραμένουν ακόμα χωρίς αποζημίωση

Από το 2008 έχουν μπλοκαρισθεί οι ιδιοκτησίες, σε έκταση 200 στρεμμάτων για την μελλοντική …ανάπτυξη του Λιμένος Αλεξανδρούπολης – Άντε να δούμε, αυτή η ιστορία, πότε θα τελειώσει  

 

Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής Κοινοβουλευτική Αναφορά, σχετικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτριώσεων των ιδιοκτησιών που ανήκουν στην ζώνη λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα ενώ έχει τεθεί σε διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου «Για την κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που συνήφθησαν  μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. και άλλες διατάξεις» που αφορά την μεταβίβαση τμημάτων τον Οργανισμών Λιμένων σε ιδιώτες, ωστόσο δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημίωσης των ιδιοκτητών εκτάσεων που εμπίπτουν στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξ/πολης (Ο.Λ.Α ) !

- Advertisement -

Η συγκεκριμένη έκταση κατέχει κεντρικό ρόλο όπως προκύπτει από το δημοσιοποιημένο Master plan, ενώ οι ιδιοκτήτες του διεκδικούν το αυτονόητο, την δίκαιη αποζημίωσή τους για την παραχώρηση των εκτάσεών τους.

Ακολουθεί η αναφορά:

ΑΝΑΦΟΡΑ

ΠΡΟΣ: 1.Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

2: Υπουργείο Οικονομίας κι Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: Αίτημα Ολοκλήρωσης διαδικασιών για τις απαλλοτριώσεις στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης  (Ο.Λ.Α).

Ο Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης καταθέτει στο προεδρείο της βουλής τα συνημμένα  έγγραφα πολιτών του Δήμου Αλεξ/πολης με τα οποία ζητείται η ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν τις ιδιοκτησίες τους που έχουν δεσμευτεί από τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης (Ο.Λ.Α) Α.Ε. ως ζώνη λιμένος.

Από τις 29 Οκτωβρίου 2018 έχει τεθεί σε διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου «Για την κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που συνήφθησαν  μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένων Α.Ε. και άλλες διατάξεις», ένα σχέδιο νόμου που θέτει σε φάση μεταβίβασης τμήματα των Οργανισμών Λιμένων,  σε ιδιώτες.

Για να μπορέσουν να προχωρήσουν αυτές οι μεταβιβάσεις θα πρέπει πρώτα να έχουν τακτοποιηθεί τα εκκρεμή ζητήματα που απασχολούν,  τους κατά τόπους , Οργανισμούς Λιμένων.

Ένα από αυτά τα εκκρεμή ζητήματα που απασχολούν τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α. Α.Ε.) είναι αυτό της μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας απαλλοτρίωσης των ιδιοκτησιών που βρίσκονται εντός του χώρου του λιμανιού κι εντάσσονται στο δημοσιοποιημένο master plan.

Η διαδικασία των απαλλοτριώσεων απασχολεί τους ιδιοκτήτες εδώ και 30 χρόνια, ενώ η συγκεκριμένη έκταση (200 περίπου στρεμμάτων) κατέχει κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη του λιμανιού, αφού στο τελευταίο δημοσιοποιημένο master plan χαρακτηρίζεται ως τομέας Ε΄ και περιλαμβάνει:

• Ελεύθερη Έκταση

• Κτίριο Ο.Λ.Α  Α.Ε. – Λιμεναρχείο

• Εγκαταστάσεις διαλογής -Χώρος πιθανής Μελλοντικής Ανάπτυξης Εμπορευματικού Κέντρου

• Κτίριο Ν. Τελωνείου Ν. Έβρου

• Χώρος Μελλοντικών κτιριακών Εγκαταστάσεων

Επίσης σε τμήμα της έκτασης αυτής προγραμματίζεται να γίνει η μελλοντική  σύνδεση του χώρου του λιμανιού με την Περιφερειακή οδό του Δήμου Αλεξανδρούπολης  και κατ’ επέκταση με την Ν. Εγνατία Οδό.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν ότι ο ρόλος που διαδραματίζει η συγκεκριμένη έκταση για τα μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης του λιμανιού είναι κεντρικής σημασίας, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί η τακτοποίηση της αποζημίωσης των πολιτών που θίγονται από αυτήν την μεταβίβαση, πριν προχωρήσουν στην διαδικασία εκχώρησης σε ιδιώτες.

***

Προχθές ακόμη (βλέπε φύλλο 15 Νοεμβρίου 2018) η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ αναφέρθηκε, για πολλοστή φορά, στο θέμα των ιδιοκτησιών στα λεγόμενα «Μαΐστριανά», που παραμένουν μπλοκαρισμένα από το 2008, ως μελλοντική ζωτικής ανάπτυξης του Λιμένος Αλεξ/πολης.

Άντε να δούμε, αυτή η πολύπαθη ιστορία, πότε θα τελειώσει.

Σ. Κ. 

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This