Home / Κοινωνια / Πρόγραμμα εκκλησιασμών στα Πομακοχώρια Ξάνθης

Πρόγραμμα εκκλησιασμών στα Πομακοχώρια Ξάνθης

Οκτώ (8) Ιεροί Ναοί και Παρεκκλήσια έχουν πλήρως ανακαινισθεί – Εντάξτε στους ταξιδιωτικούς σας προορισμούς την Θράκη – Ειδικές χαμηλές τιμές στα Ξενοδοχεία της Ξάνθης

 

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

Το Παράρτημα τηςΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, μαζί με τους άλλους έντεκα (11) ‘’αναδόχους’’ Συλλόγους,των Ιερών Παρεκκλησίων της παραμεθόριας περιοχής, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, σας αποστέλλουν τη αφίσαμε όλους τους εκκλησιασμούς που θα τελεστούν το 2019, στους οκτώ (8) Ιερούς Ναούς και Παρεκκλήσια, στα Πομακοχώρια της Ξάνθης.

Σκοπός μας είναι να πληροφορήσουμε, όχι μόνο την Τοπική Κοινωνία, αλλά και το Πανελλήνιογια τη δραστηριότητα αυτή,που πραγματοποιείται στην ακριτική-παραμεθόριο περιοχή μας,σε Ιερούς Ναούς και Παρεκκλήσια που υπάρχουν στα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης, όπου διαβιούν οι συμπατριώτες μας,Έλληνες Πομάκοι, Μουσουλμάνοι στο Θρήσκευμα, οι οποίοι χαίρονται για την εκεί παρουσία και την συναναστροφή μαζί μας, μετά τους εκκλησιασμούς, που είναι πάντοτεεγκάρδια και ενωτική,αφού το μόνο που διαφέρουμε είναι η Θρησκεία, δεδομένο στο οποίο ενυπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός, εκτίμηση και αγάπη, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουμε και στην τοπική μικροοικονομία τους.

Τα Ιερά Παρεκκλήσια,συνολικά οκτώ (8), είχαν κατασκευαστεί στο παρελθόν (1932-1970),είναι διάσπαρτα στην Παραμεθόρια περιοχή που βρίσκονται τα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης, για τις ανάγκες κυρίως του Στρ. Προσωπικού, αλλά και άλλων Δημοσίων Υπαλλήλων, που τότε διέμεναν μόνιμα στην παραμεθόριο περιοχή, με τις οικογένειές τους. Στη διάρκεια της τελευταίας 40-ετίας,όμως,αρκετά Στρ. Φυλάκια, όπως και άλλοι Φορείς του Δημοσίου,σταδιακά αποσύρθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, αφήνοντας στην ουσία τα οκτώ(8)εκκλησάκια,εκτεθειμένα στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς φροντίδα και τακτικό ποίμνιο,στην ανελέητη φθορά του χρόνου.

Οι ‘’ανάδοχοι’’ των παρεκκλησίων,τα λογότυπα των οποίων κοσμούν την αφίσα, επικεντρώθηκαν,σταδιακά από το έτος 2011, στην επισκευή, συντήρηση των συγκεκριμένων ναών, αρχικάμε τη βοήθεια του Δ’ Σ. Στρατού και με χρηματοδότηση από την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, αλλά και από εράνους ή μεμονωμένες βοήθειες από τα μέλη τους και άλλους.

Το πρόγραμμα του 2019, περιλαμβάνει συνολικά 36 εκκλησιασμούς,αρχίζοντας από τον Φεβρουάριο,τον Μάρτιο με τους Γ’ Χαιρετισμούς, συνεχίζοντας τον Απρίλιομε τέσσερις (4) αξιοσημείωτους εκκλησιασμούς στον Αγ. Γεώργιο (ΕΧΙΝΟ): Δ’ Χαιρετισμούς, ‘’Δοξολογία και Εορτασμός Επετείου Μάχης Οχυρών Απρ.1941’’, ‘’Περιφορά Επιταφίου’’ (Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ) και ‘’Ανάσταση’’ (Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ), ενώ ολοκληρώνεται στις 26 Νοεμβρίου(Εορτή Αγ. Στυλιανού).

Σας προσκαλούμε, ΕΔΩ, ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ και προσδοκούμε ότι θα εντάξετε στους ταξιδιωτικούς προορισμούς σας, με αφίξεις και τουλάχιστον μία διανυκτέρευση στην Ξάνθη,με ταυτόχρονη επίσκεψη -παρακολούθηση ενός εκκλησιασμού,μαζί μας, στα γραφικά αυτά εκκλησάκια, που απεικονίζονται στην αφίσα καιστις ημερομηνίες που αναγράφονται.Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλετε ουσιαστικά στην ισχυροποίηση-ενίσχυση των παραπάνω επιδιώξεων, καθότι η συνέχιση και η καθιέρωσή τους, αποτελεί ιερή υποχρέωση ΟΛΩΝ,για τη διατήρηση της πνευματικής, αλλά και της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας.

Εφόσον στον προγραμματισμό της εκδρομής σας, δεν σας εξυπηρετούν οι αναγραφόμενες ημερομηνίες εκκλησιασμού,υπάρχει δυνατότητα κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης–συνεννοήσεως, τέλεσης και σε διαφορετική ημερομηνία που να εξυπηρετεί τις οργανωμένες εκδρομές του Πρακτορείου ή του Συλλόγου σας.

Έχοντες σαφή επίγνωση της οικονομικής στενότητας όλων,για το θέμα της διαμονής σας,έχουμε επιτύχει έκπτωση για όσους κάνουν ομαδική κράτηση στο Πρόγραμμα «Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια»στα Ξενοδοχεία της Ξάνθης.Οι εκπτωτικές τιμές,ενδεικτικά για το 2-κλινο (με πρωινό),στα ξενοδοχεία 3* κυμαίνονται από 35–40€( ήτοι :17-20 € / άτομο).

Τηλέφωνα και στοιχεία επικοινωνίας, υπάρχουν στη συνημμένη αφίσα, ενώ επίκαιρες πληροφορίες (πχ, ακριβής ώρα έναρξης, αναχωρήσεις λεωφορείων,πρόσθετοι εκκλησιασμοί, κλπ), αναρτώνται στην ιστοσελίδα μας:www.eaasxanthis.gr.

Επιπρόσθετα σας πληροφορούμε, ότι είμαστε στη διάθεσή σας για παροχή διευκρινίσεων & τυχόν πρόσθετων πληροφοριών, όπως και για άλλα μοναδικά Μνημεία &αξιοθέατα της Περιοχής της Ξάνθης, προκειμένου να τα συνδυάσετε σε ενδεχόμενη επίσκεψη σας.Συνιστάται επίσκεψη στο μοναδικό Μουσείο του Κύπριου Αγωνιστή και Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου.(Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα http://xanthi.cyprusnet.gr/Mouseio.html).

Σας προσκαλούμε όλες και όλους, από κάθε περιοχή της Πατρίδας μας.Η ΘΡΑΚΗ σας ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ !!!!.

Παρακαλούμε για την προώθηση του παρόντος,τόσο στον κοινωνικό-επαγγελματικό σας κύκλογια την ενημέρωση τους,στα Ταξιδιωτικά Γραφεία της επιλογή σας, όπως και στους αναγραφόμενους ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ της περιοχή σας, καθώςκαι για την ανάρτησηστις ιστοσελίδες σας..

 

Οι Πρόεδροι των ‘’αναδόχων’’ Συλλόγων του Ν. Ξάνθης

Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, Υπτγοςε.α Γεώργιος Γεωργιάδης.

Ένωση ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ Ξάνθης,Θεοφάνης Καραμπιπέρης.

Διεθνής Ένωση Αστυνομικών Ξάνθης, Χρήστος Ιωαννίδης

Σύλλογος ΠΟΝΤΙΩΝ Ξάνθης, Θεόδωρος Ρωμανίδης.

Σύλλογος ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ, ‘’ Αλησμόνητες Πατρίδες’’,Γόνη  Βλαχοπούλου

Σύλλογος ΕΒΡΙΤΩΝ Ξάνθης, Απόστολος Πολυμένης.

ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ,Παράρτημα Ξάνθης,ΕυτέρπηΣτάντσιου.

Σύλλογος ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Δημοσίων Υπαλλήλων, Άννα Μπαλτζοπούλου.

Σύλλογος ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ, ‘’ο Άγιος Στυλιανός’’, Παρασκευή Μαυρίδου.

Σύλλογος ’’Φίλοι Αγ. Γεωργίου ΜΕΔΟΥΣΑΣ’’, ΣτέφανοςΜήτσιος

Σύλλογος ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ Ξάνθης ‘’Ο Λεπενιώτης‘’, Γεώργιος Μπίκος

Ποδηλατικός Σύλλογος Ν. Ξάνθης ‘’Ο Πήγασος’’, ΑφεντούληςΤσακιρίδης.

Ένωση ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ Ν. Ξάνθης‘’Η Μητέρα’’, Δημήτριος Χατζηγεωργίου.

 

Εξ όλων των Αναδόχων Συλλόγων

Με εκτίμηση

Υποστράτηγος ε.α.Γεώργιος Γεωργιάδης

Πρόεδρος ΤΣ / ΕΑΑΣ Ξάνθης

( κιν: 6937100910)