Home / Πολιτικη / Σε νέο μνημόνιο μετά τις εκλογές;

Σε νέο μνημόνιο μετά τις εκλογές;

Το «μαξιλάρι» λόγω παροχών ξεφουσκώνει – Δύσκολη η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές – Η αδυναμία δανεισμού, ναρκοθετεί τη νέα Κυβέρνηση

 

Οι επερχόμενες εκλογές μέσα στο 2019 θα σημάνουν και την επανεξέταση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της Ελλάδας από τους δανειστές. 

Το «μαξιλάρι», όπως ονομάζεται, το όποιον έχει δημιουργήσει ο κ. Τσακαλώτος με την επιβολή υψηλών φόρων στο σύνολο του πληθυσμού, αφού θα μειωθεί δραστικά από τις προγραμματισμένες παροχές δεν θα καλύπτει τις ανάγκες της χώρας για την περίοδο 2019-2021.

Εφόσον η Ελλάδα έχει αποκλειστεί από τις αγορές και δεν προβλέπεται άμεση επάνοδός της, τότε η πορεία προς το δημοσιονομικό αδιέξοδο είναι ταχύτατη.

Είναι βέβαιον πως η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές θα βρεθεί μπροστά σε πολύ σοβαρά διλήμματα.

Άμεσες επενδύσεις δεν πρόκειται μάλλον να υπάρξουν, ούτε δυνατότητα νέων φορολογικών εσόδων, πολύ περισσότερο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει -ορθώς- μείωση των φορολογικών συντελεστών, ώστε να τονωθούν οι επενδύσεις.

Αυτά τα δεδομένα οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα πως η χώρα θα βρεθεί στην ανάγκη για νέο δανεισμό.

Με δεδομένη την άρνηση των διεθνών αγορών, δεν θα μένει τίποτε άλλο παρά η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, δηλαδή η πορεία προς την υπογραφή νέου μνημονίου, το όποιο θα συνοδεύει το νέο δανεισμό της χώρας.

Αλλά νέο μνημόνιο δεν μπορεί παρά να σημαίνει νέα δημοσιονομικά μέτρα και κυρίως νέα μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, μέτρα τα οποία η κυβέρνηση Σύριζα δεν σκοπεύει να πάρει σ’ αυτή τη φάση και μοιραίως θα μεταφερθούν στην επόμενη κυβέρνηση.

Από πολιτική άποψη αυτό λέγεται θηλιά στο λαιμό της νέας κυβέρνησης. 

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, εσωτερικά και διεθνώς, με την κρίση στην Ιταλία και την νίκη των ευρωσκεπτικιστών στις εκλογές του Μαΐου -η οποία επέρχεται μετά βεβαιότατος- είναι σαφές πως η πορεία της νέας κυβέρνησης θα είναι ναρκοθετημένη. 

Εάν δεν έχει επαρκή κοινοβουλευτική στήριξη, εάν δηλαδή δεν είναι αυτοδύναμη, τότε ο βίος της μόνον ανθόσπαρτος δεν θα είναι, καθώς θα κληθεί να διαχειριστεί πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, πιθανόν ένα νέο μνημόνιο.

Η στρατηγική του Σύριζα εδράζεται πάνω σ’ αυτήν ακριβώς την προοπτική.

Η ανάλυση που γίνεται είναι πώς η νέα κυβέρνηση θα φθαρεί ταχύτατα εξαιτίας της αδυναμίας της να διαχειριστεί πολιτικά την πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την αδυναμία δανεισμού της. 

Μην ξεχνάμε πώς αυτή η αδυναμία δανεισμού είναι που υποχρέωσε το ΠΑΣΟΚ το 2010 να προσφύγει στο ΔΝΤ και εν συνεχεία να οδηγηθεί μοιραίως στην πολιτική του δραματική συρρίκνωση.

Μόνον έναν τρόπο θα έχει η νέα κυβέρνηση να ελέγξει την κατάσταση και να αποτρέψει το μοιραίο, το νέο μνημόνιο δηλαδή: να οδεύσει με ταχύτητα προς την επενδυτική ανάκαμψη, έτσι ώστε το γεγονός αυτό να αλλάξει τις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, να λύσει ταυτόχρονα το τραπεζικό πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια -δηλαδή να τα μεταφέρει σε μια κρατική bad bank η όποια θα αναλάβει να τα ρυθμίσει στο 30% περίπου των σημερινών απαιτήσεων- και εν συνεχεία να μπορέσει να βγει στις αγορές για δανεισμό, αφού θα έχουν μειωθεί τα σχετικά επιτόκια.

Όλα αυτά η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τα πετύχει μέσα σε μερικούς μήνες, μέχρι το τέλος του 2019. 

Είναι δυνατόν; Είναι. 

Αρκεί να δείξει αποφασιστικότητα. Ώστε να μην κατάγει παρένθεση.

Απόστολος Διαμαντής