9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020

«Φάμπρικα» έγιναν οι προκηρύξεις για τον οδοφωτισμό

Χωρίς τέλος οι φωτογραφικές διατάξεις στους διαγωνισμούς προμήθειας φωτιστικών σημάτων – Δημοτικοί σύμβουλοι ακυρώνουν συμβάσεις, φοβούμενοι ποινικές διώξεις

 

Χωρίς τέλος είναι οι φωτογραφικές προκηρύξεις δήμων σε διαγωνισμούς για οδοφωτισμό, παρά τις συνεχείς καταγγελίες παραγόντων της αγοράς για όσα απίστευτα συμβαίνουν. Την ίδια στιγμή, όμως, καταγράφονται και περιπτώσεις όπου τα δημοτικά συμβούλια, κόντρα στη βούληση του δημάρχου, ακυρώνουν τέτοιους διαγωνισμούς υπό τον φόβο των διώξεων, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι δήμοι ακριβοπληρώνουν για λαμπτήρες που πωλούνται πολύ φθηνότερα στο εμπόριο.

Τελευταίο κρούσμα στη σωρεία φωτογραφικών προκηρύξεων του είδους φαίνεται να είναι η δημοτική αρχή της Μυκόνου η οποία προκήρυξε διαγωνισμό για την αντικατάσταση των λαμπτήρων οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED, προϋπολογισμού 2,57 εκατ. ευρώ. Ως ημερομηνία κατάθεσης προσφορών στο συγκεκριμένο διαγωνισμό έχει οριστεί η Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου, δηλαδή η παραμονή των Χριστουγέννων.

- Advertisement -

Στο σχετικό τεύχος δημοπράτησης αναφέρεται πως οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσκομίσουν σύμβαση έργου για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών «σε νησιωτική περιοχή»! Φαίνεται πως τα φωτιστικά και οι ιστοί εγκαθίστανται διαφορετικά στην ηπειρωτική χώρα…

Στην ίδια προκήρυξη αναφέρεται, επίσης, πως στην ομάδα έργου των υποψηφίων θα πρέπει να συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, και δύο μηχανικοί ο ένας εκ των οποίων «θα πρέπει να έχει συμμετάσχει ως υπεύθυνος έργου σε τουλάχιστον δέκα επιτυχώς υλοποιημένα έργα στον τομέα της ανάπτυξης συστημάτων έξυπνων πόλεων»! Αλλά και ο άλλος μηχανικός πρέπει να έχει συμμετάσχει, ως μέλος της ομάδας έργου, σε «τουλάχιστον πέντε επιτυχώς υλοποιημένα έργα στον τομέα της ανάπτυξης συστημάτων έξυπνων πόλεων»!

Τρέχουν να ακυρώσουν διαγωνισμό στις Σοφάδες

Ενδεικτική της κατάστασης στα έργα οδοφωτισμού ανά την Ελλάδα, που έχει περιγράψει πολλές φορές το Euro2day.gr, είναι και η απόφαση που έλαβε στις 27 Νοεμβρίου το δημοτικό συμβούλιο Σοφάδων, για ανάκληση προηγούμενης απόφασης που αφορούσε την υπογραφή σύμβασης για το έργο οδοφωτισμού.

Μάλιστα, στην απόφαση αναφέρεται πως ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου καλείται να στείλει άμεσα με “courier και fax” την απόφαση αναστολής στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο επρόκειτο να εγκρίνει τη σύμβαση. Γιατί; Επειδή διαπιστώθηκε εκ των υστέρων πως, μεταξύ άλλων, «η προσφορά δεν είναι συμφέρουσα από οικονομική άποψη».

Σύμφωνα με την εισήγηση που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Σοφάδων, «ο διαγωνισμός για την προμήθεια των LED κατέληξε στην αξιολόγηση μιας μόνο προσφοράς και με ποσοστό έκπτωσης 8,69%», ενώ «η περίπτωση του Δ. Σοφάδων αναφέρεται πλέον στα ενεργειακά συνέδρια ως παράδειγμα προς αποφυγή. Κι αυτό γίνεται γιατί, όπως είχαμε προειδοποιήσει δεν εξασφάλισε η δημοτική αρχή όρους και κανόνες που θα προσέλκυαν περισσότερες εταιρείες, που θα ενίσχυαν δηλαδή τον ανταγωνισμό».

Οσο για τις τιμές, «τη λάμπα LED των 110-150W με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά σε ένα εύρος τιμής 150-260 ευρώ ανά τεμάχιο όταν εμείς μετά το διαγωνισμό θα την πληρώσουμε 741 ευρώ περίπου» (!), ενώ «τη λάμπα LED των 80-110W με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά σε ένα εύρος τιμής 140-260 ευρώ ανά τεμάχιο όταν εμείς μετά το διαγωνισμό θα την πληρώσουμε 486 ευρώ περίπου».

Με βάση την ίδια εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο, η προκήρυξη που ακυρώνεται «περιλαμβάνει όρους παράνομους, καταχρηστικούς και “φωτογραφικούς”, ενάντια στις αρχές της ίσης μεταχείρισης των προμηθευτών.

Παραδείγματος χάρη, στην παράγραφο 2.2.6 (α) η διακήρυξη αναφέρει: «οι οικονομικοί φορείς απαιτείται: …κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τριετίας να έχουν εκτελέσει τουλάχιστον 15 συμβάσεις προμήθειας του ίδιου αντικειμένου των οποίων το συνολικό ύψος να καλύπτει τουλάχιστον το 100% του προϋπολογισμού…». Δηλαδή, ένας οικονομικός φορέας που έχει εκτελέσει τα τρία προηγούμενα χρόνια 14 συμβάσεις προμήθειας του ίδιου αντικειμένου ύψους 100.000.000 ευρώ, αποκλείεται από το διαγωνισμό!

Απαράδεκτο ανοσιούργημα και μιλάμε ακόμα για έλεγχο νομιμότητας; Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η διακήρυξη συντάχθηκε με σκοπό την ανάληψη της προμήθεια από συγκεκριμένο οικονομικό φορέα». Εναντίον ακριβώς ίδιας περίπτωσης διακήρυξης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, «κατατέθηκε προσφυγή στην Α.Ε.Π.Π. (σ.σ. Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών) η οποία με την 127/2018 απόφαση της ακυρώνει στο σύνολο της την εν λόγω διακήρυξη».

Στην αγορά ελπίζουν πως κάποια στιγμή θα παρέμβουν και τα αρμόδια υπουργεία ώστε να μπει τέλος στη φάμπρικα που είναι κοινό μυστικό εδώ και χρόνια.

Φώτης Κόλλιας

Προηγούμενο άρθροΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ
Επόμενο άρθροΗ προδοσία των Πρεσπών

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θετικός 10χρονος Σέρβος στην Θάσο

Βρέθηκε με κορωνοϊό, κατά την διάρκεια εγχείρησης στο Νοσοκομείο Καβάλας

Οι ιστορικοί τίτλοι κυριότητος της Αγίας Σοφίας

-1. Ο ναός αυτός ως Εκκλησία ανήκει στους Ρωμιούς  -2. Ως Μνημείο ανήκει σε...

Η ενεργειακή μετάβαση προτεραιότητα της «ΚΕΔΕ»

Έρχεται η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων – Προέχει η παραγωγή ηλεκτρισμού, με φθηνό κόστος – Η χρήση της γεωθερμίας από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Έρχονται οι αποζημιώσεις για το χαλάζι

Για τις ζημίες εντός των οικιών, που προκλήθηκαν κατά την περσινή πρωτοφανή χαλαζόπτωση, σε περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Νέες εξαγγελίες για την… Θράκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, με στόχο την Ανάδειξη και Ανάπτυξη της ακριτικής Θράκης – Ευχή και ελπίδα,...

More Articles Like This