9.4 C
Alexandroupoli
Tuesday, April 16, 2024

Αλλαγές στη φορολογία από 1ης Ιανουαρίου 2019

Ποιες αλλαγές έρχονται από την Πρωτοχρονιά στην φορολογία, για φυσικά πρόσωπα, αλλά και για επιχειρήσεις 

 

Eπτά συν μία αλλαγές άρχονται από την Πρωτοχρονιά στην φορολογία, με αποδέκτες τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και τις επιχειρήσεις. 

Αύξηση φόρων μεταβιβάσεως ακινήτων, αλλαγές στο ύψος του ΕΝΦΙΑ, νέο καθεστώς αντικειμενικών αξιών, διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου πού είχαν εξαιρεθεί , μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για ορισμένες κατηγορίες και χωριστές φορολογικές δηλώσεις για τα ζευγάρια, είναι οι βασικές παρεμβάσεις πού έχουν ψηφισθεί προκειμένου να ισχύσουν το νέον έτος.

- Advertisement -

 Σε εκκρεμότητα παραμένει η μείωση του συντελεστή φορολογήσεως μερισμάτων, που παρά το γεγονός ότι έχει εξαγγελθεί δεν έχει κατατεθεί ακόμη στην Βουλή η απαιτούμενη τροπολογία.

 Το μεγάλο «ανοιχτό» θέμα που θα κριθεί εντός του 2019 είναι εάν θα εφαρμοσθεί από τις αρχές του 2020 το ψηφισθέν μειωμένο αφορολόγητο ή εάν η Κυβέρνηση καταφέρει να αποτρέψει την εφαρμογή του όπως ακριβώς έγινε και με τις συντάξεις. 

Αναλυτικώς, οι παρεμβάσεις στην φορολογία το 2019 είναι:

1. Αύξηση 16 φόρων ακινήτων για το 58% των ζωνών της χώρας που θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Μεταξύ των φόρων που επηρεάζονται είναι ο φόρος μεταβιβάσεως ακινήτων, ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές με εξαίρεση την πρώτη κατοικία, το Τέλος ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των Δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ο φόρος δωρεάς, γονικής παροχής, κληρονομίας ακινήτων, κ.ἄ.

2. Μείωση ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ.

 Η συγκεκριμένη κατηγορία και μόνο θα έχει μείωση 30% στον ΕΝΦΙΑ που καταβάλλει σήμερα. 

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες οι μειώσεις θα είναι περιορισμένες, ενώ όσοι έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ δεν θα έχουν καμία ελάφρυνση.

3. Το 2019 θα υπάρξει νέα αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.

 Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα τεθούν σε ισχύ τον Ιούνιο του 2019, και βάσει τής υποχρεώσεως που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των πιστωτών θα πρέπει να φθάσουν στο 50% της εμπορικής αξίας των ακινήτων.

Οι εκτιμητές ακινήτων αναλαμβάνουν από τούδε και στο εξής την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια, συμφώνως προς διάταξη που κατετέθη στην Βουλή.

4.Ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις θα μειωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα και συγκεκριμένως θα διαμορφωθεί στο 28% από 29% πού είναι σήμερα.

5. Διατηρείται από την 1η Ιανουαρίου του 2019, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημ. Βίτσας, η έκπτωση 30% στον ΦΠΑ, η οποία ισχύει έως το τέλος του έτους για τα πέντε νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από τις προσφυγικές ροές και είχαν εξαιρεθεί σε πρώτη φάση. Πρόκειται για τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο.

6. Καταργείται από τις αρχές του 2019 η υποχρέωση καταβολή τέλους επιτηδεύματος 500 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τους Συνεταιρισμούς εργαζομένων.

 Συγκεκριμένως, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι σχολικοί συνεταιρισμοί, οι Φορείς Κοινωνικής αλληλεγγύης και Οικονομίας καθώς και οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που ευρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.

7. Χωριστές φορολογικές δηλώσεις από τα ζευγάρια. 

Όλα τα έγγαμα ζευγάρια και όσα έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβιώσεως έχουν πλέον την δυνατότητα να υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση από το 2019, αρκεί να το δηλώσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου του νέου έτους.

8. Σε εκκρεμότητα παραμένει η εξαγγελθείσα μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% που είναι σήμερα στο 10% το 2019.

spot_img
spot_img
Tuesday, April 16, 2024

Latest News

Απαράδεκτες οι υποδομές στο Τελωνείο Κήπων

Αποθαρρυντική η εικόνα της Ελλάδος - Μόνιμο πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού Στο ίδιο έργο θεατές, ήταν το περασμένο Σαββατοκύριακο, oι...

More Articles Like This