9.4 C
Alexandroupoli
Δευτέρα, 13 Ιουλίου, 2020

Ίδρυση Λιμεναρχείου ζητούν στη Ροδόπη

Για την αντιμετώπιση και των λαθρο-προσφύγων, που έρχονται με φουσκωτά στο Θρακικό πέλαγος – Αύξηση οργανικών θέσεων Λιμενικών ζητούν και  στην Καβάλα 

 

Καθημερινό φαινόμενο είναι η διέλευση παράτυπων μεταναστών και προσφύγων μέσω του Θρακικού Πελάγους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης Αθανάσιο Ζησίδη. 

Εννέα παιδιά είναι ανάμεσα στους 51 παράτυπους μετανάστες, που εντοπίστηκαν σε φουσκωτό λίγο μετά τις 7 το πρωί της Τρίτης 15 Ιανουαρίου, στη θαλάσσια περιοχή του Κρυονερίου Ροδόπης. 

- Advertisement -

Με σκάφος του λιμενικού έγινε η διάσωση και η περισυλλογή τους και με ασφάλεια.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου γίνεται η καταγραφή και η ταυτοποίηση. 32 άνδρες, 10 γυναίκες και 9 παιδιά, από Ιράκ, Ιράν και Αφγανιστάν, ήταν οι επιβαίνοντες στο φουσκωτό, σύμφωνα με την καταγραφή. 

Όλοι τους έμειναν προσωρινά σε ΤΟΛ πίσω από τον Οργανισμό Λιμένος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Μετά την καταγραφή τους, θα γίνει η παραπομπή τους σε κάποιο κέντρο κράτησης. 

Όσο για το σκάφος που τους μετέφερε αυτό μεταφέρθηκε στο λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους Μαρώνειας και κατασχέθηκε.

Το φαινόμενο της διέλευσης μέσω του Θρακικού Πελάγους έχει ενταθεί, λέει ο κος Ζησίδης και αναδεικνύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα αντιμετώπισης αυτού, όπως και την συνδρομή που παρέχει η Frontex επιχειρώντας και αυτή στην θαλάσσια περιοχή με σκάφος και δικό της προσωπικό. 

Ο πρόεδρος Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης παραδέχεται ταυτόχρονα ότι είναι ένα καινούργιο φαινόμενο στην περιοχή μας και τονίζει “πρέπει να μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε”.

Και στο παρελθόν είχαν καταγραφεί είσοδοι μεταναστών και προσφύγων μέσω της θάλασσας, όμως πλέον ο κος Ζησίδης κάνει λόγο για καθημερινό φαινόμενο. 

Μία ενίσχυση σε προσωπικό θα ήταν χρήσιμη, αφού πλέον οι ανάγκες είναι περισσότερες.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης αναγνωρίζει και τις ανάγκες που υπάρχουν στο νομό Ροδόπης, γι’ αυτό μας δίνει την πληροφόρηση ότι γίνονται ενέργειες για την δημιουργία ενός Λιμεναρχείου στο νομό που θα λειτουργεί ενισχυμένο με προσωπικό και μέσα. “Είμαστε σε αναμονή για το θέμα”, λέει ο ίδιος και κάνει γνωστό ότι το επόμενο διάστημα θα γίνε ανακατανομή των θέσεων στο Λιμενικό, οπότε θα συζητηθεί το θέμα της ίδρυσης Λιμεναρχείου στη Ροδόπη. 

Σήμερα στη Ροδόπη λειτουργούν μόνο λιμενικά φυλάκια.

Αναβάθμιση Λιμεναρχείου στην Θάσο

Κινητικότητα στην ευρύτερη περιοχή καταγράφουμε και για την ίδρυση Λιμεναρχείου στη Θάσο. Συνάντηση εργασίας είχε το πρωί της Δευτέρας 14/1 στο γραφείο του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος με αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Μακεδονίας, αποτελούμενη από τον πρόεδρο, Εμμανουήλ Βαλσαμά, τον γενικό γραμματέα, Νικόλαο Σιδερίδη και τα μέλη Αθανάσιο Τσελεμπή και Σωτήριο Κατσίνα. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την αναβάθμιση του Α΄ Λιμενικού Τμήματος Θάσου σε Λιμεναρχείο και την ανακατανομή και αύξηση οργανικών θέσεων των Λιμενικών Αρχών Καβάλας, Κεραμωτής και Θάσου. 

Επίσης, συζητήθηκε η ιδέα της ίδρυσης φυλακίου στον Στρυμόνα, στην περιοχή Τούζλας-Στρυμόνα, καθώς και η επίλυση του κτιριακού προβλήματος της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος.

Δήμητρα Συμεωνίδου

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Θετικός 10χρονος Σέρβος στην Θάσο

Βρέθηκε με κορωνοϊό, κατά την διάρκεια εγχείρησης στο Νοσοκομείο Καβάλας

Οι ιστορικοί τίτλοι κυριότητος της Αγίας Σοφίας

-1. Ο ναός αυτός ως Εκκλησία ανήκει στους Ρωμιούς  -2. Ως Μνημείο ανήκει σε...

Η ενεργειακή μετάβαση προτεραιότητα της «ΚΕΔΕ»

Έρχεται η ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων – Προέχει η παραγωγή ηλεκτρισμού, με φθηνό κόστος – Η χρήση της γεωθερμίας από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Έρχονται οι αποζημιώσεις για το χαλάζι

Για τις ζημίες εντός των οικιών, που προκλήθηκαν κατά την περσινή πρωτοφανή χαλαζόπτωση, σε περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Νέες εξαγγελίες για την… Θράκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, με στόχο την Ανάδειξη και Ανάπτυξη της ακριτικής Θράκης – Ευχή και ελπίδα,...

More Articles Like This