9.4 C
Alexandroupoli
Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2020

Δημοκρίτειο Παν/μιο και Νοσηλευτική Διδ/χου

Είναι παράλογο να εγκαλείται το Παν/μιο Θράκης, να στελεχώσει και να αναπτύξει ένα Τμήμα, που δεν του ανήκει – Τα βέλη να στραφούν στην Διοίκηση του ΤΕΙ ΑΜ-Θ 

 

Μερικές σκέψεις για το θέμα που έχει προκύψει με το ΤΕΙ Νοσηλευτικής, Κκαταθέτει ο Καθηγητής Ιατρικής ΔΠΘ κ. Στέλιος Παναγούτσος.

Καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης πριν την παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:

- Advertisement -

Η ίδρυση δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ) έγινε με σκοπό την ανάπτυξη της περιφέρειας (Το αν αυτός ο σκοπός επιτεύχθηκε πλήρως είναι συζητήσιμο)

Τα δύο ιδρύματα είναι αυτόνομα, καθορίζουν τη λειτουργία τους και πασχίζουν για την ανάπτυξή τους. Έτσι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) από πολλών ετών διεκδικεί την ίδρυση και άλλων τμημάτων. Ένα από τα τμήματα, που έχει ζητήσει την ίδρυσή του από τη δεκαετία του ’90, είναι το Πανεπιστημιακό τμήμα Νοσηλευτικής. Από τη άλλη, το ΤΕΙ ΑΜΘ λειτουργεί ένα τμήμα νοσηλευτικής περισσότερο από 10 χρόνια στο Διδυμότειχο χωρίς ούτε ένα μέλος τακτικού διδακτικού προσωπικού.

Η ευθύνη της υποβάθμισης του τμήματος νοσηλευτικής Διδυμοτείχου είναι προφανές ότι ανήκει στη διοίκηση του ΤΕΙ ΑΜΘ. Αλλά νομίζω ότι ευθύνες υπάρχουν και στους δημοτικούς άρχοντες της πόλης των τελευταίων 10 ετών, οι οποίοι δεν κινητοποιήθηκαν για την επιβίωση του τμήματος.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ:

Ο υπουργός αποφασίζει την «πανεπιστημοποίηση» των ΤΕΙ και ξεκινά τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ. Για την περιφέρειά μας αποφασίζει την «αρπαγή» του ΤΕΙ ΑΜΘ από την ΠΑΜΘ και τη συγχώνευσή του με το «ανύπαρκτο» Διεθνές πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ανύπαρκτο διότι δεν υπάρχει στο μηχανογραφικό των υποψηφίων για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ). Το γεγονός ότι το ΤΕΙ ΑΜΘ δε θα συγχωνευθεί με το ΔΠΘ, όπως έγινε στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας αποτελεί το μεγάλο ατόπημα του υπουργείου. Και αυτό είναι το δάσος που πρέπει να δούμε και να μη βλέπουμε το δένδρο που ονομάζεται ΤΕΙ νοσηλευτικής. Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αποτελεί βαρύ πλήγμα στην ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφέρειά μας. (Για τα αίτια της εχθρικής αυτής απόφασης σας παραπέμπω στη συνεδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου της 30ης Αυγούστου 2018)

Όπως φαίνεται από το σχέδιο απόφασης που θα συζητηθεί στη Βουλή το Φεβρουάριο του 2019, η αρπαγή του ΤΕΙ ΑΜΘ θα συνοδευθεί από «παραχωρήσεις» προς το ΔΠΘ, που αφορούν την ίδρυση τμημάτων που κατά καιρούς έχουν ζητηθεί και μεταξύ των οποίων θα είναι και ένα Πανεπιστημιακό τμήμα Νοσηλευτικής. Από την άλλη το ΤΕΙ ΑΜΘ «φεύγει» αλλά θέλει να «αφήσει» από την εποπτεία του το τμήμα Νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου και να το «παραχωρήσει» στο ΔΠΘ. «Χαρίζει» δηλαδή ένα τμήμα χωρίς ούτε ένα μέλος ΔΕΠ.

Από τις αντιδράσεις των δημοτικών παραγόντων προκύπτει ότι εγκαλείται το ΔΠΘ να στελεχώσει και να αναπτύξει ένα τμήμα, που δεν του ανήκει. Τα βέλη της τοπικής κοινωνίας θα έπρεπε να στρέφονται στη διοίκηση του ΤΕΙ ΑΜΘ και του υπουργείου που έχουν αφήσει στην τύχη του ένα τμήμα.

Ποια θα μπορούσαν να ήταν τα αιτήματα στην κατάσταση που διαμορφώνεται:

Το κυριότερο αίτημα θα έπρεπε να είναι η επανεξέταση της συγχώνευσης ΔΠΘ και ΤΕΙ ΑΜΘ, που θα σήμαινε πραγματική ανάπτυξη για την περιφέρειά μας.

Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, λόγω της εμμονικότητας, που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, να πραγματοποιηθεί η ίδρυση όλων των νέων τμημάτων, που έχουν προταθεί από το ΔΠΘ.

Το τμήμα νοσηλευτικής του ΤΕΙ στο Διδυμότειχο οφείλει ο υπουργός και η διοίκηση του ΤΕΙ ΑΜΘ να το στελεχώσουν, να το αναπτύξουν ανεξάρτητα από την ύπαρξη της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη.

Στέλιος Παναγούτσος

Καθηγητής Ιατρικής ΔΠΘ

Μέλος του Τομέα Παιδείας

Του Κινήματος Αλλαγής

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Ο κορονοϊός έπληξε και… τις επιχειρήσεις του Έβρου

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε το Α’ εξάμηνο – Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, έχουμε φέτος 73...

Προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί

Για την κατασκευή Δικτύων Φυσικού Αερίου, στις πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Ολοκληρώθηκαν...

Για την αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων Ροδόπης

Συνάντηση Ευριπίδη Στυλιανίδη με τον Πρόεδρο της ΕΤΑΔ, κ. Αντώνη Μπέζα – Το «ΞΕΝΙΑ» Κομοτηνής να βγει σε διαγωνισμό

ΛΟΓΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ

Το προεκλογικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης έχει ανατραπεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού – Ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις – Μείωση των βουλευτών σε 250...

Επιδότηση δρομολογίων όχι μόνο για τον χειμώνα

Να στηριχθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση Αλεξ/πολης-Σαμοθράκης και για τους καλοκαιρινούς μήνες Η ανάγκη να...

More Articles Like This