9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020

Η ζωή της Αλεξ/πολης μιας άλλης …εποχής

Μνήμες και πρόσωπα ζωντανεύουν στο «Ημερολόγιο-Λεύκωμα 2019» του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης

Παρουσιάστηκε την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019 από τη Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών  και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, το Ημερολόγιο-Λεύκωμα 2019 «Εικόνες από την οικονομική ζωή της παλιάς Αλεξανδρούπολης» στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, μια όμορφη εκδήλωση που δεν επισκιάστηκε από την προεκλογική περίοδο, που ήδη έχει αρχίσει, λόγω της παρουσίας μεγάλου μέρους του πολιτικού κόσμου της περιοχής μας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, που μίλησε για τη γεωστρατηγική θέση και το μέλλον της πόλης, ο ομότιμος καθηγητής του ΔΠΘ Κωνσταντίνος Χατζόπουλος που σκιαγράφησε τις τρεις φάσεις της οικονομικής ζωής της Αλεξανδρούπολης, από την ίδρυση της μέχρι σήμερα, ενώ  ρόλο συντονιστή είχε ο δημοσιογράφος Σταύρος Αποστολίδης.

- Advertisement -

 Μέσα από τις σελίδες του Ημερολογίου-Λευκώματος ξεπηδούν εικόνες μιας άλλης εποχής, εικόνες της παλιάς πόλης, σκηνές της αγοράς, των εμπορικών δρόμων, των μαγαζιών, του λιμανιού… 

Ξετυλίγεται η ιστορία της οικονομικής ζωής της Αλεξανδρούπολης μέσα από τα επαγγέλματα, πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν σήμερα, τις ασχολίες και τις εμπορικές δραστηριότητες των κατοίκων της. 

Ζωντανεύουν οι μνήμες από καιρούς τόσο μακρινούς, με ανθρώπους τόσο κοντινούς,  που πολλοί από αυτούς μετρούσαν το φιλότιμο με τον πήχη και ζύγιζαν τον μόχθο με την οκά. Ξεφυλλίζοντας κανείς το Ημερολόγιο-Λεύκωμα «ακούει»  τον πλανόδιο ψιλικατζή, το μανάβη, τον παγοπώλη, τον παγωτατζή, να διαλαλούν την πραμάτεια τους, με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, έξω από τα μαγαζιά τους. Βαθμιαία όλα αυτά χάθηκαν, με την «πρόοδο» του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης.

Το Ημερολόγιο-Λεύκωμα 2019 που βασίστηκε κυρίως στο φωτογραφικό αρχείο του Απόστολου Σιάτρα, που επεξεργάστηκε αρχικά ο Μιχάλης Πατέλης, καθώς και σε μετέπειτα φωτογραφικές προσθήκες από πολλούς Αλεξανδρουπολίτες, περιέχει 211 περιπτώσεις επαγγελματιών και εμπόρων που διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στην οικονομική ζωή της παλιάς Αλεξανδρούπολης, είτε ως μικροεπαγγελματίες είτε ως μεγαλέμποροι, χωρίς η καταγραφή αυτή να είναι ολοκληρωμένη και τελειωτική. 

Από το αρχείο των 158 φωτογραφιών του Απόστολου Σιάτρα ο Μιχάλης Πατέλης είχε σχολιάσει τον μεγαλύτερο αριθμό τους και είχε ταυτίσει πρόσωπα και επαγγελματίες. Στο τελικό αποτέλεσμα, τον Μιχάλη συνέδραμαν οι Αδάμ Αδαμίδης, Ελευθέριος Τσινταράκης, Πέτρος Σουκουλιάς, Πέτρος Αλεπάκος και η αγαπητή Τζούλια Φανφάνη. 

Χωρίς όμως τον άψογο επαγγελματισμό  της φιλόλογου-επιμελήτριας εκδόσεων κ. Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη και των συνεργατών της, που εργάστηκαν με αφοσίωση για τον  σχεδιασμό και τη βέλτιστη αναγνωστική λειτουργικότητα  της έκδοσης, αυτή δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ.

Όσον αφορά στη διευθέτηση της ύλης του Ημερολογίου-Λευκώματος, αυτή ξεκινά από τα καταστήματα που συνυφαίνονται με είδη πρώτης ανάγκης, τα απαραίτητα καθημερινά στην οικιακή οικονομία που προμηθεύεται κάποιος από οπωροπωλεία, παντοπωλεία, κρεοπωλεία κ.λ.π.  συνεχίζει με τις διανθιζόμενες σταδιακά δυνατότητες ενός νοικοκυριού του περασμένου αιώνα να αποκτήσει είδη ένδυσης-υπόδησης,  έπιπλα, αλλά και να διασκεδάσει, να ψυχαγωγηθεί, να δει κινηματογράφο κ.ά., για να καταλήξει στη μερική ανάδειξη κραταιών προσωπικοτήτων του τόπου που συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης και έδωσαν δουλειά σε πολλούς συμπολίτες τους. Στο τέλος του Ημερολογίου-Λευκώματος φιλοξενείται Παράρτημα με πλήρη καταγραφή επαγγελματιών και προσώπων, καθώς και παραπομπή στη σελίδα όπου αυτοί αναφέρονται. Επίσης, τοπογραφικό διάγραμμα της οδού Εμπορίου με τις θέσεις των καταστημάτων που στεγάζονταν εκεί. 

Είναι προφανές ότι στο Ημερολόγιο-Λεύκωμα 2019 «Εικόνες από την οικονομική ζωή της παλιάς Αλεξανδρούπολης» δεν συμπεριλήφθηκαν οι περισσότεροι ούτε ίσως και οι σημαντικότεροι έμποροι και επαγγελματίες της παλιάς Αλεξανδρούπολης. 

Συνεχίζεται όμως η προσπάθεια να συγκεντρωθεί υλικό για μια βελτιωμένη έκδοση στην οποία δεσμεύτηκαν οι δυο Σύλλογοι να κάνουν στο μέλλον.

Το πόνημα αυτό δεν φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ιστορικό σύγγραμμα, όμως βάζει ένα λιθαράκι στη διάσωση της ιστορικής μνήμης, σε μια εποχή που η Ελληνική κοινωνία ξεχνάει την ιστορία της, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το μέλλον της.

Το Ημερολόγιο-Λεύκωμα 2019 «Εικόνες από την οικονομική ζωή της παλιάς Αλεξανδρούπολης», μπορεί να το προμηθευτεί κανείς από το Ιστορικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης, Λεωφ. Δημοκρατίας 335, στις εργάσιμες ημέρες και ώρες λειτουργίας του.

Πέτρος Αλεπάκος

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr Δυσαρέσκεια των πολιτών από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Τι δήλωσαν στην ηλεκτρονική δημοσκόπηση της «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», για τα έργα που μέχρι στιγμής έχουν γίνει 

Πεζοπόροι και ποδηλάτες στην Παν/πολη Κομοτηνής

Υπεγράφη η Σύνδεση για δημιουργία Δικτύου μονοπατιών-πεζοπορικών διαδρομών και θέσεων υπαίθριας αναψυχής Υπογράφηκε την...

Τι ήθελε ο Ακάρ στα σύνορα του Έβρου;

Επισκέφθηκε μονάδες στην Αδριανούπολη, με όλη την ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στα σύνορα...

Αντικατάσταση οργάνων σε παιδικές χαρές Νέας Χηλής

Και τοποθέτηση δαπέδου ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης Στο...

Ποιάν ΑΟΖ θα… υπερασπισθούμε;

Αυτήν που δεν ανακήρυξαν ποτέ οι Πολιτικοί μας; - Στόχος της Τουρκίας είναι η Ιστορική Ταπείνωση της Ελλάδος, με την κατάληψη του...

More Articles Like This