9.4 C
Alexandroupoli
Friday, March 29, 2024

ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ, ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, τα είπε έξω από τα δόντια – «Με την υψηλή φορολογία, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τα Βουλγάρικα και Τουρκικά προϊόντα, που έχουν ΦΠΑ 10%» – Μέτρα ενίσχυσης ζητά ο Έβρος 

 

Έξω από τα δόντια τα είπε την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, στο ξενοδοχείο RAMADA της Αλεξανδρούπολης.

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ, στο χθεσινό της φύλλο αναφέρθηκε εκτενώς στην εκδήλωση κατά την οποία βραβεύθηκαν και επιχειρήσεις του Ν. Έβρου, που διακρίθηκαν στους τομείς της δραστηριότητός τους.

- Advertisement -

Σήμερα δημοσιεύουμε το κομμάτι εκείνο της ομιλίας του Χρ. Τοψίδη, που χωρίς μισόλογα περιγράφει την δραματική κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις της Θράκης και του Έβρου ειδικότερα, καθώς και την πολεμική που δέχονται από την εφαρμοσμένη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που αντί να τις βοηθά, ουσιαστικά τις υπονομεύει και τις πολεμά.

Τι κατήγγειλε ο κ. Τοψίδης

Μια ακόμη, δύσκολη χρονιά ήταν ΤΠ 2018 για τα μέλη μας, για τους επαγγελματίες, τους εμπόρους, τους βιοτέχνες του Έβρου, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με πολλές και σύνθετες δυσκολίες. 

Ξέρετε, οι άνθρωποι που συνεχίζουν να επιχειρούν στην Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή μας, μάχονται τα τελευταία 9 χρόνια με την οικονομική ύφεση, με τα μνημονιακά μέτρα, με τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων δυο χωρών Τουρκίας και Βουλγαρίας, που το επιχειρείν λειτουργεί με άλλα μέτρα και σταθμά, με πολύ ευνοϊκότερες συνθήκες.

Αυτούς τους ανθρώπους, τις οικογένειες και τους εργαζομένους τους προσπαθούμε να προστατεύσουμε, να ενισχύσουμε, να διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους, να είμαστε δίπλα τους στις γενναίες προσπάθειες που καταβάλλουν για να διατηρήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους. 

Παρά, λοιπόν, τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις συνεχείς αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, προσπαθήσαμε και τη χρονιά που μας πέρασε να ενδυναμώσουμε το Επιμελητήριο και τον θεσμικό του ρόλο και στοχεύσαμε σε δράσεις που βοηθούν έμπρακτα τα μέλη μας. 

Αγαπητοί φίλοι,

Με την ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα από το βήμα αυτό θα ήθελα να επισημάνω για άλλη μια φορά ορισμένα ζητήματα, που παρά τις παρεμβάσεις και τις παροτρύνσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας, οι κυβερνώντες αρνούνται να ακούσουν και τελικά να επιλύσουν.

Μετά από έναν πολυετή αγώνα των επιχειρηματιών με τις μνημονιακές πολιτικές, κάποιοι κατάφεραν να επιβιώσουν και σήμερα προσπαθούν να οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη. 

Γιατί η χώρα είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι θα οδηγηθεί στην ανάπτυξη από τους εμπόρους, τους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και τους βιομήχανους. 

Και όσο πιο σύντομα γίνει αντιληπτό τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από τον οικονομικό κυκεώνα. 

Δυστυχώς, στον αγώνα αυτό στέκεται τροχοπέδη η εχθρική, γιατί είναι πράγματι εχθρική, συμπεριφορά του κράτους απέναντι στον ελεύθερο επαγγελματία. 

Η βαριά και μη ανταγωνιστική φορολογία εξαιτίας των υψηλών συντελεστών ανέδειξε τη χώρα μας σε πρωταθλήτρια υπεροφορολόγησης έχοντας τον τέταρτο υψηλότερο συντελεστή μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, τη στιγμή που οι γειτονικές χώρες διατηρούν συντελεστές φορολόγησης στις επιχειρήσεις μεταξύ του 10 και 12%. 

Για ποιο ανταγωνισμό, για ποια ανταγωνιστικά προϊόντα μπορούμε να συζητήσουμε;

Όταν λοιπόν στις περισσότερες χώρες επιδιώκεται η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων διατηρώντας ή μειώνοντας τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων, δεν μπορεί να γίνεται καμία συζήτηση για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων και πόσο μάλλον για την προσέλκυση νέων επενδυτών.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απόλυτη έλλειψη ρευστότητας και προσβάσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, έχει εγκλωβίσει στη στασιμότητα. την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα 

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί άμεσα τις θέσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας και να θέσει σε άμεση εφαρμογή μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Οι θέσεις μας είναι σαφείς:

Θέσπιση σταθερού φορολογικού συστήματος, με βασικά χαρακτηριστικά την υιοθέτηση χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών ξεκινώντας από τις συνεπείς επιχειρήσεις, φορολογούμενους και εργοδότες.

Ρευστότητα στη πραγματική οικονομία.

Αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ σε προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, λόγω της αδυναμίας να αντλήσουν κεφάλαια κίνησης και να αναχρηματοδοτήσουν το δανεισμό τους. 

Ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης για νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, καθώς και για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Αποτελεσματική εφαρμογή του μηχανισμού εξωδικαστικής ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των Επιμελητηρίων.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Η μείωση των εσόδων για τα ταμεία ανά υπόχρεο θα αντισταθμιστεί από την αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των υπόχρεων εισφοράς, από την άνοδο που θα σημειωθεί στην καταγεγραμμένη απασχόληση.

Και τέλος, ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου αλλά και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου ζητώ την άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας και την ενεργοποίηση όλων των αρμοδίων οργάνων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παραεμπορίου. 

Οι επαγγελματίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υφίστανται πόλεμο, όχι απλά ζημία. Πρόκειται για μάστιγα που θερίζει τις εμπορικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας και κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει. Για εμάς είναι ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας και θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις και τη πίεση προς κάθε κατεύθυνση.

Οι κυβερνώντες πρέπει να καταλάβουν ότι η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί. Πρέπει να ληφθούν γενναίες και αποτελεσματικές αποφάσεις, εάν πράγματι ο στόχος είναι να γυρίσουμε σελίδα και να ξεκινήσουμε το κεφάλαιο «ανάπτυξη».

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Μέλη του Επιμελητηρίου Έβρου,

Οι επιχειρήσεις μας, οι επαγγελματίες μας, ο νομός Έβρου έχει αποδείξει τα προηγούμενα χρόνια ότι αντιστέκεται, ότι μάχεται, ότι μπορεί να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο. 

Απευθυνόμενος στα μέλη του Επιμελητηρίου, τους λέω σήμερα ότι θα τα καταφέρουμε. Όλοι. Είμαστε εδώ, είμαστε ενωμένοι, μας ενώνουν οι δυσκολίες αλλά και οι δυνατότητες και δεν σταματάμε.

Το 2019 η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου θα συνεχίσει ακόμη πιο δυναμικά, να παρεμβαίνει, να διεκδικεί και να μάχεται για τα μέλη, για τις επιχειρήσεις, για τα προϊόντα, για κάθε νέα και κάθε νέο που προσπαθεί να χτίσει ένα μέλλον στη πατρίδα του. 

Κλείνοντας θα ήθελα εκ μέρους της Διοίκησης και των εργαζομένων του Επιμελητηρίου Έβρου να ευχηθώ καλή χρονιά, με υγεία, αισιοδοξία και δύναμη.

 

Σημείωση Ε.Θ.:

Ο δυναμικός Πρόεδρος του ΕΒΕ Έβρου, κ. Τοψίδης, τα είπε όλα.

Η Αθήνα ακούει;

Σ. Κ.

spot_img
Friday, March 29, 2024

Latest News

Ψάρεμα ξανά μέσα στο λιμάνι

Οι ερασιτέχνες αλιείς θα μπορούν να ψαρεύουν σε συγκεκριμένο σημείο στο Λιμάνι Αλεξανδρούπολης Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι ερασιτέχνες ψαράδες της Αλεξανδρούπολης...

More Articles Like This