9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Ανατροπή στρατιωτικής ισορροπίας

Έχει ήδη επέλθει από τις Κατοχικές Δυνάμεις στην Κύπρο – Μοχλός πίεσης της Τουρκίας, όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά και στην ξηρά 

 

Ενώ στην Ελλάδα αναλισκόμαστε σε ανούσιες συζητήσεις με την Τουρκία και σε ατελέσφορες καταμετρήσεις των πα­ραβάσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο, η Άγκυρα έχει προ­χωρήσει σε ανατροπές της ισορροπίας δυνάμεων στην Κύπρο.

Η αναβάθμιση, δε, των κατοχικών δυνάμεων είναι κυ­ρίως ποιοτική. 

- Advertisement -

Έτσι, ήδη έχουν αφιχθεί στην Μεγαλόνησο περί τα 20 άρματα μάχης Leopard 2A4 και επίκειται η μετα­φορά τουλάχιστον 60 ακόμη.

Έτσι, ανατρέπεται το ποιοτι­κό πλεονέκτημα που είχε μέχρι σήμερα η Ελληνοκυπριακή Εθνική Φρουρά χάρη στα 40 περίπου άρματα Τ-80.

Η πρώτη ανάγνωση της κινήσεως αυτής δεικνύει ότι η Τουρκία δεν έχει την διάθεση να συναινέσει σε λύση του Κυπριακού ή, τουλάχιστον, δεν έχει την πρόθεση να απο­σύρει τα κατοχικά στρατεύματα. 

Το ζήτημα, όμως, είναι  βα­θύτερο. Μέχρι τώρα οι κατοχικές δυνάμεις στηρίζονται απο­κλειστικώς σε αμερικανικής προελεύσεως άρματα μάχης τύπου Μ-60. Κατά καιρούς, η Ουάσιγκτον θέτει το ζήτημα της χρησιμοποιήσεως αμερικανικών οπλικών συστημάτων σε περιοχές κρίσεως- με δεδομένο ότι στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις έχουν παρουσιασθεί εσχάτως πολλές τριβές.

Παρ’ όλον ότι δεν πρόκειται αυτές να διαρραγούν, η πιθανότητα να διατυπωθεί πιεστική απαίτηση αποσύρσεως των αμερικανικών αρμάτων από την Κύπρο είναι υπαρκτή.

Και όσο οι αμερικανικές εταιρείες συνεχίζουν εν αγαστή συνεργασία με την Λευκωσία τις πετρελαϊκές τους έρευνες, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να θέσει η Ουάσιγκτον το ζήτημα των αμερικανικών όπλων. 

Απεναντίας η Γερμανία, κατασκευάστρια των Leopard, ουδέποτε έχει θέσει περιορισμούς στην χρήση των οπλικών της συστημάτων από τις χώρες οι όποιες τα αγοράζουν. 

Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως εξελίξεων, οι Τούρκοι θα διατηρήσουν το δικαίωμα να έχουν τα γερμανικά άρματα τους στην Κύπρο.

Ίσως, μάλιστα, ο συνολικός αριθμός των Leopard 2Α4 τα οποία θα μεταφέρουν τελικώς στην Μεγα­λόνησο να μας δείχνει και μέχρι ποιού σημείου είναι πρό­θυμοι να υποχωρήσουν όσον άφορα στις οροφές των δυ­νάμεων που θα θέλουν να διατηρήσουν εκεί.

Για την ώρα πάντως, το γεγονός είναι ότι η στρατιωτική ισορροπία στην Κύπρο έχει ανατραπεί σταδιακώς και όσο η Τουρκία θα συνεχίζει την ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων, η αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς θα υποβαθμίζεται.

Και τούτο σε μίαν εξαιρετικώς κρίσιμη περίοδο που οι έρευνες για τον υποθαλάσσιο πλούτο της Μεγαλο­νήσου φθάνουν στα πρώτα θετικά αποτελέσματα. 

Είναι με­γάλο λάθος να πιστεύουμε ότι σε περίπτωση που η Τουρ­κία αποφασίσει να κλιμακώσει την κατάσταση, η όποια δια­μάχη θα περιορισθεί στην θάλασσα.

Αν οι Τούρκοι θέλουν να αποφύγουν την εμπλοκή με αμερικανικά πολεμικά που θα προστατεύουν τα πλωτά γεωτρύπανα της Exxon Mobil, μπορούν κάλλιστα να ασκήσουν πίεση με χερσαίες στρατι­ωτικές ενέργειες στην Μεγαλόνησο.

Άλλωστε, στην ξηρά αισθάνονται πολύ πιο άνετα.

Ευθ. Π. Πέτρου

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This