9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020

«ΑΝΤΙΟ» ΣΤΗ ΛΙΡΑ ΛΕΝΕ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ

Μετατρέπουν τις οικονομίες τους σε δολάρια και ευρώ, λόγω της υποτίμησης του τουρκικού νομίσματος – Μηδενική απόδοση έχει το επιτόκιο καταθέσεων 21%, όταν ο πληθωρισμός τρέχει στην Τουρκία στο 25,2%

 

Σε δολάρια και ευρώ μετατρέπουν τις καταθέσεις τους πολλοί Τούρκοι, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διαρκή άνοδο του πληθωρισμού και τις πολύ χαμηλές πραγματικές αποδόσεις των καταθέσεων σε λίρες Τουρκίας.

Νοικοκυριά, αλλά και επιχειρήσεις της μεγαλύτερης οικονομίας της περιοχής έχουν μετατρέψει σε δολάρια και ευρώ καταθέσεις συνολικής αξίας 18 δισ. δολαρίων από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

- Advertisement -

Η τάση αυτή έχει ως αποτέλεσμα το 47% των καταθέσεων των Τούρκων πολιτών να είναι σε ξένα νομίσματα, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. Αυτό είναι επίσης ένα σημάδι δολαριοποίησης της οικονομίας ώστε οι κάτοικοι να αντιμετωπίσουν την υποτίμηση του νομίσματος και τον υψηλό πληθωρισμό, που άρχισε να κινείται ανοδικά από το 2011, αλλά δεν έχει σταθεροποιηθεί παρά τις προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας αύξησε σημαντικά τα επιτόκια τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει τις πωλήσεις λίρας, η οποία τελικά αντέδρασε ανοδικά και έχει μέχρι στιγμής ανακτήσει το ένα τρίτο των απωλειών που είχε καταγράψει τον περασμένο Αύγουστο, που είχε διαμορφωθεί σε χαμηλά – επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου.

Ωστόσο, ακόμη και με ονομαστικά επιτόκια καταθέσεων στο 21%, η πραγματική απόδοση είναι μηδενική ή και αρνητική λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Με τους αναλυτές να εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας, η Κεντρική Τράπεζα παραμένει σθεναρά πιστή στη θέση της για σκληρή νομισματική πολιτική έως ότου φανεί ξεκάθαρα η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Από την άλλη, όμως, η κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες να διατηρούν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε από τα υψηλά 15ετίας του περασμένου Οκτωβρίου, που είχε διαμορφωθεί στο 25,2%, οι ανησυχίες παραμένουν ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση Ερντογάν είναι προσωρινές λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε επικοινωνιακό μόνο επίπεδο και όχι ουσιαστικά. Μέχρι να γίνει αυτό, οι καταθέτες θα λένε “αντίο” στη λίρα…

Κλειώ Νικολάου

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Αναβιώνει στο δικαστήριο ο βιασμός και η δολοφονία

Της 34χρονης Ζωής Δαλακλίδου, στην Ξάνθη – Ο παρανοϊκός γείτονάς της, την βίασε και την έκαψε ζωντανή...

Άνοιξε το ρεύμα της Εγνατίας

Από την Μέστη προς Κομοτηνή, μετά την ολοκλήρωση των ασφαλτοστρώσεων Με ανακοίνωσή της, η...

Μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα»

Η ημερίδα στο Επιμελητήριο Έβρου – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πώς μπορούν να λάβουν κρατική επιδότηση 9 μηνών

Όλοι οι Εβρίτες στο πλευρό του Φεριώτη

«Προβοκάτσια» μυρίζει η συμπλοκή Τούρκων λαθρομεταναστών με τον 32χρονο κτηνοτρόφο – Να μην επιτρέψουμε να μαραθεί ο Πατριωτισμός των Ακριτών του Έβρου...

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ας είναι παράδειγμα για την Κυβέρνηση

Λαθρομετανάστες, νέοι, ετοιμοπόλεμοι, σε αρίστη φυσική κατάσταση, συντονίζονται μέσω τηλεφώνων – Πότε όμως θα ξυπνήσει το πολιτικό μας σύστημα;

More Articles Like This