9.4 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Καμμία προστασία της πρώτης κατοικίας

Η Ένωση Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ καταγγέλλει την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

 

Άστραψε και βρόντηξε η Ένωση Καταναλωτών, ΕΚΠΟΙΖΩ, κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ… Αφορμή για την «έκρηξή» τής αποτέλεσε το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, με βάση τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το περιεχόμενό του.

«Η κυβέρνηση εμπαίζει τους υπερχρεωμένους» και το προϊόν, «που σπεύδει να διαφημίσει, καταργεί από την 1 η Μαρτίου 2019 την προστασία της πρώτης κατοικίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης, Από εκεί και πέρα, βάζει στο «μικροσκόπιο» μερικά από τα βασικά σημεία του νέου καθεστώτος, για να μην «καλλιεργούνται αυταπάτες», όπως τονίζει:

- Advertisement -

1. Η ρύθμιση έχει προσωρινό χαρακτήρα και δεν αφορά οφειλέτες που θα είναι σε αδυναμία στο μέλλον να αποπληρώσουν τα χρέη τους.-Δεν αφορά οφειλέτες που είναι ήδη σε αδυναμία και βρίσκονται την 31 η.12.2018 σε μία προσωρινή ρύθμιση (π.χ. καταβολής μόνο τόκων) και συνεπώς δεν είναι η οφειλή τους ληξιπρόθεσμη. 

Δεν αφορά υπερχρεωμένους οφειλέτες οι οποίοι έχουν πολλές άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές, όμως το στεγαστικό τους δάνειο, για προφανείς λόγους, συνέχιζαν να το αποπληρώνουν.

2. Το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται αν οι ενυπόθηκες εξασφαλισμένες οφειλές υπερβαίνουν στο σύνολό τους το ποσόν των 130.000 ευρώ. Πρόκειται για την προϋπόθεση που αποκλείει τη μεγάλη κατηγορία των οφειλετών. 

Ας μην παραβλέπεται ότι στις περισσότερες κατοικίες δεν υπάρχει μόνο το βάρος από το στεγαστικό, αλλά και από διαταγές πληρωμής από καταναλωτικά κ.ά.

Αντίστοιχη προϋπόθεση δεν γνωρίζει το κυπριακό πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ.

3. Προστατεύεται κατοικία με αξία έως 250.000 ευρώ, ωστόσο η εν λόγω ρύθμιση έχει ελάχιστη πρακτική αξία, λαμβάνοντας υπόψη τους λοιπούς περιορισμούς, και ιδίως το ύψος των οφειλών και των εισοδημάτων. 

Ας ενημερώσει κάποιος στην κυβέρνηση ότι οι τράπεζες δεν είναι τόσο κακές και όταν χρωστάς 100.000 ευρώ και τους προσφέρεις εξασφάλιση 200.000 ευρώ, σου κάνουν ήδη τη ρύθμιση που διαφημίζει.

4. Το εισοδηματικό κριτήριο 12.500 ευρώ για ένα άτομο, 21.000 ευρώ για ζευγάρι και 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο και μέχρι 3, θα είναι ένας ακόμη κόφτης που δεν θα επιτρέψει την ένταξη στην εν λόγω ρύθμιση πολλών υπερχρεωμένων.

5. Δεν προκύπτει καταρχήν καμία συμφωνία 2 διαγραφής υπολοίπου οφειλής. 

Αυτό που αντίθετα προκύπτει είναι ότι το μη εντασσόμενο στη ρύθμιση ποσόν οφειλής παραμένει, η τράπεζα μπορεί να το διεκδικήσει με άλλους τρόπους (υπόλοιπη περιουσία, εγγυητές) κ.λπ.

Ιωάννα Φεντούρη

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

www.elthraki.gr: Φρούδες ελπίδες για την Διακομματική της Θράκης

Δύσπιστοι οι πολίτες για το έργο που θα παράξει η Επιτροπή – Τι δήλωσαν οι ερωτηθέντες στην...

Όχι στην μετακίνηση της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας από τον Προβατώνα

Το κλείσιμο του Στρατοπέδου «Δελαγραμματίκα» θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνία – Τι αναφέρει το ΨΗΦΙΣΜΑ των φορέων της περιοχής –...

H Nτόρα Μπακογιάννη ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της Θράκης

Επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξ/πολης, καθώς και το Επιμελητήριο Έβρου – Συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς

Ο Άρειος Πάγος για την Θράκη

Ευρίσκεται προ των ευθυνών του για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» - η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα...

Ετοιμάζεται τώρα να… πολιτευθεί στην Ροδόπη;

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη (ABTTF) Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, καταδικάζει την προσβολή στον Πρόεδρο της «Μητέρας Πατρίδας μας»...

More Articles Like This