9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020

Λιγότεροι Τούρκοι επισκέπτες ήλθαν στη Θράκη το 2018

Από τους Μεθοριακούς Σταθμούς των Κήπων και των Καστανεών, πέρασαν 65.398 λιγότεροι ταξιδιώτες – Κύρια αιτία η κατάρρευση της τουρκικής Λίρας, έναντι του Ευρώ

 

Οικονομικοί, αλλά και πολιτικοί παράγοντες κατέστησαν αποθαρρυντική την επίσκεψη Τούρκων στην χώρα μας.

Μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Καστανιές σε σχέση με τους Κήπους, με βάση και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης στο Δελτίο Οδικών Αφίξεων Τούρκων Υπηκόων για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2018.

- Advertisement -

Στον σχετικό του σχολιασμό ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Χατζημιχαήλ, υπογράμμισε πως οι Τούρκοι αποτελούν ποιοτικούς επισκέπτες. 

Αναλυτικά, δήλωσε τα εξής:

«Σοβαρή επιβράδυνση των οδικών αφίξεων από Τουρκία καταγράφεται σε επίπεδο δωδεκαμήνου για το έτος 2018, με τις τελικές οδικές αφίξεις των Τούρκων υπηκόων στην Ελλάδα να παρουσιάζονται μειωμένες κατά 8,77% σε σχέση με το 2017 και να ανέρχονται τελικά στις 680.000 περίπου.

Μία σειρά από παράγοντες, όπως: 

– οι συνεχείς αρνητικές αξιολογήσεις του αξιόχρεου της τουρκικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης

– τα πλήγματα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ

– η χρηματοπιστωτική ασφυξία

– η κατάρρευση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ

– οι προεδρικές εκλογές της γείτονος εντός του καλοκαιριού 

– η ένταση στις διμερείς σχέσεις, κυρίως κατά το πρώτο εννιάμηνο

συνετέλεσαν σωρευτικά στο να εισέλθουν στην Ελλάδα, μέσω των Συνοριακών Σημείων Διέλευσης των Κήπων και των Καστανέων, 65.398 λιγότεροι Τούρκοι επισκέπτες τη χρονιά που παρήλθε.

Συμπερασματικά η διαφαινόμενη από τη θερινή περίοδο αρνητική επίδοση των τουρκικών οδικών αφίξεων επιβράδυνε εν μέρει την τουριστική δραστηριότητα ποιοτικών επισκεπτών στις αγορές και τοπικές οικονομίες της Βορείου Ελλάδος ευρύτερα, αλλά υπήρξε αιτιολογημένη και εν πολλοίς αναμενόμενη, λόγω των πολιτικών μεταβολών και οικονομικών πιέσεων  στη γείτονα.

Σε κάθε περίπτωση και χωρίς να υποβαθμίζεται το γεγονός της μείωσης της τουρκικής παρουσίας στον τουρισμό το 2018, είναι επιτακτική η ανάγκη να καταστεί σαφές – προκειμένου να μην υπάρξουν στρεβλώσεις και παρανοήσεις – πως ένας αξιομνημόνευτος όγκος 680.000 ποιοτικών στην πλειοψηφία τους Τούρκων επισκεπτών επισκέφθηκε την Ελλάδα, παρά τη δυσμενή συγκυρία και το ιδιαίτερα υψηλό λόγω συναλλαγματικής ισοτιμίας κόστος διαμονής, προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών», κατέληξε ο κ. Χατζημιχαήλ.

Και σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι ροές των Τούρκων ταξιδιωτών προς τη Θράκη, δεν πρόκειται να αυξηθούν κατά την φετεινή καλοκαιρινή περίοδο. 

Σ.Κ.

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Αναβιώνει στο δικαστήριο ο βιασμός και η δολοφονία

Της 34χρονης Ζωής Δαλακλίδου, στην Ξάνθη – Ο παρανοϊκός γείτονάς της, την βίασε και την έκαψε ζωντανή...

Άνοιξε το ρεύμα της Εγνατίας

Από την Μέστη προς Κομοτηνή, μετά την ολοκλήρωση των ασφαλτοστρώσεων Με ανακοίνωσή της, η...

Μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα»

Η ημερίδα στο Επιμελητήριο Έβρου – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πώς μπορούν να λάβουν κρατική επιδότηση 9 μηνών

Όλοι οι Εβρίτες στο πλευρό του Φεριώτη

«Προβοκάτσια» μυρίζει η συμπλοκή Τούρκων λαθρομεταναστών με τον 32χρονο κτηνοτρόφο – Να μην επιτρέψουμε να μαραθεί ο Πατριωτισμός των Ακριτών του Έβρου...

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ας είναι παράδειγμα για την Κυβέρνηση

Λαθρομετανάστες, νέοι, ετοιμοπόλεμοι, σε αρίστη φυσική κατάσταση, συντονίζονται μέσω τηλεφώνων – Πότε όμως θα ξυπνήσει το πολιτικό μας σύστημα;

More Articles Like This