9.4 C
Alexandroupoli
Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020

Μας έρχονται τώρα από… τη θάλασσα !!!

Πάνω από 400 συλλήψεις διακινητών μεταναστών έγιναν το 2018 – Τι δήλωσε ο κ. Δημήτρης Βίτσας στην ΕΡΤ Ορεστιάδος 

 

Πάνω από 400 συλλήψεις διακινητών προσφύγων και μεταναστών, στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, έγιναν το 2018, στο πλαίσιο συντονισμένης δράσης των αστυνομικών αρχών και του Λιμενικού. «Μετά τη μεγάλη αύξηση μέσω των χερσαίων συνόρων, στον Έβρο, όπου είχαμε τριπλασιασμό ροών το 2018 σε σχέση με το 2017, φαίνεται ότι τον Ιανουάριο και μέχρι σήμερα, επιστρέφουμε στους αριθμούς του 2017 και μακάρι εκεί να μείνουμε, ωστόσο εμείς παραμένουμε στο “κόκκινο”», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας. Ειδικά για τον Έβρο, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μείωση των ροών από το ποτάμι, την ίδια ώρα, όμως, καταγράφεται αύξηση της διακίνησης, κυρίως Αφγανών μεταναστών, από τα τουρκικά παράλια προς τα παράλια του Θρακικού Πελάγους.

«Εστιάζουμε στην καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακινητών, δεν έχουμε, όμως, συλλάβει τα “κέντρα” τους, αφού συνήθως συλλαμβάνονται τα “βαποράκια” των δικτύων αυτών», ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

- Advertisement -

Για το επίπεδο συνεργασίας με την Τουρκία, ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι «υπάρχει κοινή διάθεση» να εξαρθρωθούν τα κυκλώματα αυτά, σημειώνοντας πως ο δίαυλος που έχει ανοίξει με τη γειτονική χώρα, και οι συζητήσεις που γίνονται, βοηθούν στο να διατηρούνται οι ροές σε ένα επίπεδο. «Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι οι ροές δεν έχουν μηδενιστεί», σχολίασε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως «ιδιαίτερα στην περιοχή του Έβρου, όπου η έκταση είναι πολύ μεγάλη, έχουν ενισχυθεί οι αστυνομικές δυνάμεις και θα ενισχυθούν κι άλλο, θα πρέπει όμως να ενισχυθούν και από τουρκική πλευρά». Τα ζητήματα συνεργασίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού θα τεθούν κατά την επίσκεψη του κ. Βίτσα στην Κωνσταντινούπολη, στις 20 Φεβρουαρίου, κατά την οποία, εκτός από τον ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θα συναντηθεί και με υπουργούς χωρών από τις οποίες προέρχονται τα μεταναστευτικά ρεύματα, όπως του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

«Δεν υπάρχει καθαρή ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό…» 

«Στην Ευρώπη, όπου το μεταναστευτικό είναι πρώτο ζήτημα, δεν έχει οριστεί μία καθαρή πολιτική, η οποία να αφορά στον τρόπο παρέμβασης για να λυθούν προβλήματα στις χώρες καταγωγής των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά και στα θέματα διαχείρισης των ευρωπαϊκών συνόρων και της ανακατανομής, της ευθύνης και του βάρους…», διαπίστωσε ο κ. Βίτσας στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, τονίζοντας πως «δε γίνεται, αφενός να έχουμε κοινούς στόχους σε σχέση με τα οικονομικά, αλλά στα κοινωνικά να είναι ο καθένας μόνος».

«Πρέπει να επανεκκινήσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής» 

Σχετικά με τη διαδικασία επανεισδοχής, την οποία η Τουρκία έχει διακόψει από τον Μάιο του 2018, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υποστήριξε ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί εκ νέου. «Η Τουρκία δεν έχει καταγγείλει τη συμφωνία αυτή, αλλά δεν τη λειτουργεί. Αυτό είναι ένα βασικό θέμα και το συζητάμε με την τουρκική πλευρά, μετά τα βήματα που κάναμε για τη συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των λιμενικών αρχών», σημείωσε ο κ. Βίτσας, επισημαίνοντας ότι «η επανεκκίνηση της επανεισδοχής θα είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας….»

ert.gr

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Η δικαιοσύνη στη Θράκη μετά την ενσωμάτωση

Παραμένει διαχρονικό το έλλειμμα Δικαστικού Μεγάρου στην Αλεξανδρούπολη – Το 1920, ο Δικηγορικός Σύλλογος Έβρου αριθμούσε μόλις...

Εξοικονόμηση ενέργειας με τοποθέτηση λαμπτήρων LED

Αντικαταστάθηκαν 850 λαμπτήρες φθορισμού – Το κόστος των 700 λαμπτήρων LEDκάλυψε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 3ουΓυμνασίου Αλεξανδρούπολης

Στην Αλεξανδρούπολη το “ValiantEnergy”

Στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες δεμένο το πλοίο ValiantEnergy. Πρόκειται για...

Ετοιμάζουν την κάθοδο στο Υπουργείο Παιδείας

Τι αποφάσισε, σε ευρεία σύσκεψη, η Επιτροπή Αγώνα, για τη Νοσηλευτική Σχολή Διδυμοτείχου Ευρεία...

Εμπρός, τώρα, στα δώδεκα ν. μίλια

Γιατί αδρανεί η Ελληνική Πολιτεία και δεν προχωρά άμεσα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων; - Έχουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα να το...

More Articles Like This