9.4 C
Alexandroupoli
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020

Οι ελληνικές έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου στο Θρακικό Πέλαγος

Μετά τις δύο ελληνοτουρκικές κρίσεις, το 1976 και το 1987 που εκτυλίχθηκαν στο Θρακικό, καμμία πετρελαϊκή έρευνα δεν πραγματοποιήθηκε στην περιοχή μας, πλην του Πρίνου στη Θάσο 

 

Συνεχίζουμε τη δημοσίευση κειμένων, με το γενικό τίτλο «Τι συμβαίνει στο Θρακικό Πέλαγος». Σε προηγούμενο δημοσίευμά μας (βλέπε Ε.Θ φύλλο 5-2-2019) παρουσιάσαμε τις Τουρκικές πετρελαϊκές  έρευνες στο Θρακικό πέλαγος”. 

Σήμερα, παρουσιάζουμε τις Ελληνικές πετρελαϊκές έρευνες στο Θρακικό πέλαγος”.

- Advertisement -

***

Στην Ελλάδα οι πετρελαϊκές έρευνες ουσιαστικά ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’50 μετά την ψήφιση του Νόμου 3948/1959 «Περί αναζητήσεως, ερεύνης και εκμεταλλεύσεως υδρογονανθράκων εν υγρά και αεριώδει καταστάσει» (ΦΕΚ 68Α/17- 4 – 1959).

Στις 23 Δεκεμβρίου 1969, το Ελληνικό Δημόσιο και η Αμερικανική εταιρεία Oceanic Exploration Company,  υπέγραψαν Σύμβαση για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος. Η Σύμβαση, η οποία  επικυρώθηκε με το Ν.Δ 462/1970 (ΦΕΚ 67Α/21- 3 – 1970), εκτός από τη Θάσο, περιελάμβανε θαλάσσια έκταση της Σαμοθράκης, συμπεριλαμβανομένης και της ΖΟΥΡΑΦΑΣ (πλάτος 40 28,4 Β και μήκος 25 50,3 Α). Οι περιοχές αυτές αποτυπώθηκαν με κόκκινη γραμμή στο ναυτικό χάρτη του Βρετανικού Ναυαρχείου (Admiralty – 1086 – Edremit Korfezi to Strymonikos Kolpos).

Εδώ αξίζει να αναφερθούν μερικά στοιχεία για τη βραχονησίδα ΖΟΥΡΑΦΑ ή ΛΑΔΟΞΕΡΑ.

Από το 1874, ο Θρακιώτης λόγιος, φυσιοδίφης Νικόλαος Φαρδύς (1853-1901), διαπιστώνει προσωπικά την ύπαρξη πετρελαίου στη νησίδα Ζουράφα, η οποία αποτελεί το ανατολικότερο χερσαίο άκρο του Β. Αιγαίου και των ορίων της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε πραγματεία του που δημοσιεύτηκε τότε στα «Θρακικά Χρονικά», μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι: «Στα Ζγοράφα, σε καιρό γαλήνης και νηνεμίας, διακρίνεται κάποια υγρή, ελαιώδης ουσία που επιπλέει επί των πέριξ υδάτων, που αποπνέει οξεία οσμή πετρελαίου. Η ύφαλος αυτή εφείλκυσε κατά πρώτον την προσοχήν μου τω 1874, οπότε, επιβαίνων ιστιοφόρου πλοίου και ευρεθείς εν καιρώ γαλήνης πλησίον αυτής, ηδυνήθην ιδίοις όμμασι να ιδώ την επί της θαλάσσης πλέουσαν ελαιώδη ουσίαν, να δοκιμάσω εξ ιδίας αντιλήψεως και πεισθώ επί τέλους, ότι πρόκειται ενταύθα περί πετρελαίου, του οποίου η πηγή βεβαίως κείται εν τω σώματι του υφάλου…».

Η Ζουράφα απέχει 5,8 ναυτικά μίλια από το βορειοανατολικό άκρο της Σαμοθράκης (Άκρα Άγκιστρο ή Σκεπαστό) και 14 ναυτικά μίλια από την Άκρα Γκρέμια της Τουρκίας. Φέρει φάρο της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού με α/α 6900 στους Ελληνικούς Φαροδείκτες και α/α Ε 4556,8 στους Διεθνείς.

Με την κρίση των Ιμίων (Ιανουάριος 1996), οι Τούρκοι κατασκεύασαν τη θεωρία  των  “γκρίζων ζωνών”. Για να στηρίξουν τις θέσεις τους, το Μάιο του 1996, κυκλοφόρησαν το «Εγχειρίδιο της Στρατιωτικής Ακαδημίας Άγκυρας» με ειδικό κεφάλαιο (σελ. 123-137) «Τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου, γεωγραφική, ιστορική, νομική ανασκόπηση και εισηγήσεις πολιτικής» και  με μορφή «Μνημονίου», το κατέθεσαν σε Διεθνείς Οργανισμούς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τους Τούρκους «Στο Αιγαίο υπάρχουν 150 ακατοίκητοι βράχοι και σχηματισμοί που δεν αναφέρονται σε ποιον ανήκουν».Σε αυτά, αναφέρεται και η Ζουράφα της Σαμοθράκης. 

Ο Ευάγγελος Κουλουμπής (1929-2009), ο οποίος διατέλεσε  Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων (1982-1984)  και Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ (1984-1988), δηλαδή ο καθ’ ύλη αρμόδιος για τα πετρέλαια υπουργός, σε άρθρο του το 2000, αναφέρθηκε στην ύπαρξη πετρελαίου και στην περιοχή της Ζουράφας . 

Στην εκπομπή «Φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά με θέμα «Πετρέλαια στο Αιγαίο» καταγράφεται η ιστορία και τα τουρκικά εμπόδια για την  εκμετάλλευση του Αιγαίου. Από επίσημα χείλη ακούγονται μεταξύ άλλων και τα εξής : «…  το ενδιαφέρον των Αμερικανών και των Τούρκων αλλά και η αδυναμία να προχωρήσει η υπόθεση «πετρέλαια στο Αιγαίο», …ο κίνδυνος να εμπλακούμε σε πόλεμο με την Τουρκία και ότι έρευνες έγιναν στο βόρειο Αιγαίο μέχρι και τη Σαμοθράκη και εισπράξαμε τότε διαμαρτυρίες από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών…».

***

Στις 8 Ιουνίου του 1973, ξεκίνησαν εργασίες για την άντληση του πρώτου ελληνικού πετρελαίου στο Θρακικό, στην περιοχή Πρίνου Θάσου. 

Το Νοέμβριο του 1973, και ενώ η Ελλάδα έμπαινε σε μια βαθιά εσωτερική κρίση, στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας δημοσιεύτηκε χάρτης του ΒΑ Αιγαίου όπου περιοχές των τουρκικών χωρικών υδάτων αλλά και διεθνών χωρικών υδάτων, που ως τότε εθεωρούντο ότι ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα παραχωρούντο στην κρατική τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ  για διενέργεια ερευνών.   

Το καλοκαίρι του 1975, ακριβώς ένα χρόνο μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και συνάμα την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ακυρώθηκε η Σύμβαση του 1969 του Ελληνικού Δημοσίου με την Αμερικανική εταιρεία Oceanic Exploration Company (100%) και συνομολογήθηκε νέα (14-6-1975) η οποία επικυρώθηκε με το Νόμο 98/1975 (ΦΕΚ 161Α/1-8-1975) στην οποία αλλάζουν δυο βασικά στοιχεία :

(ι) δεν αναφέρεται πλέον όλο το Θρακικό, αλλά μια και μόνο συγκεκριμένη περιοχή του Θρακικού, ΠΡΙΝΟΣ. 

Η αιτιολογία στο κείμενο του Νόμου 98/1975 έχει ως εξής: «…δοθέντος ότι, το Ελληνικόν Δημόσιον εν όψει της αποκαταστάσεως της δημοκρατικής νομιμότητος εις την χώραν … και των σημειωθέντων εις παγκόσμια κλίμακα μεταβολών εις τας επιχειρήσεις πετρελαίου… ητήσατο όπως συνομολογήσουν νέαν Σύμβασιν εις αντικατάστασιν της Συμβάσεως Παραχωρήσεως … εις συγκεκριμένην θαλάσσιαν περιοχήν του Θρακικού, Δυτικώς της νήσου Θάσου γνωστήν ως «Ανακάλυψις ΠΡΙΝΟΣ» …

(ιι) δεν αναφέρεται πλέον μόνη η Αμερικανική εταιρεία Oceanic Exploration Company, αλλά αυτή με ποσοστό (68,75%) και τρεις δικαιοδόχες της, δυο με έδρα τις ΗΠΑ με ποσοστά (12,50% και 6,25%)και μια με έδρα τη Γερμανία με ποσοστό (12,50%).

***

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από τις δυο ελληνοτουρκικές κρίσεις το 1976 και το 1987 που εκτυλίχτηκαν στο Θρακικό με αιτία και αφορμή τις πετρελαϊκές έρευνες και σκοπό την ανατροπή του status quo στο Αιγαίο καμία πετρελαϊκή έρευνα δεν πραγματοποιήθηκε από ελληνικής πλευράς στο Θρακικό, πλην του Πρίνου στη Θάσο. 

Έτσι, η Τουρκία με την πολιτική των εντάσεων και των κρίσεων κατάφερε να αδρανοποιήσει τις έρευνες υδρογονανθράκων της Ελλάδας στο Αιγαίο (Θρακικό) εγγράφοντας υποθήκες και σενάρια μελλοντικής συνεκμετάλλευσής του.

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ 

Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)

Αλεξανδρούπολη

ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Latest News

Αναβιώνει στο δικαστήριο ο βιασμός και η δολοφονία

Της 34χρονης Ζωής Δαλακλίδου, στην Ξάνθη – Ο παρανοϊκός γείτονάς της, την βίασε και την έκαψε ζωντανή...

Άνοιξε το ρεύμα της Εγνατίας

Από την Μέστη προς Κομοτηνή, μετά την ολοκλήρωση των ασφαλτοστρώσεων Με ανακοίνωσή της, η...

Μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα»

Η ημερίδα στο Επιμελητήριο Έβρου – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πώς μπορούν να λάβουν κρατική επιδότηση 9 μηνών

Όλοι οι Εβρίτες στο πλευρό του Φεριώτη

«Προβοκάτσια» μυρίζει η συμπλοκή Τούρκων λαθρομεταναστών με τον 32χρονο κτηνοτρόφο – Να μην επιτρέψουμε να μαραθεί ο Πατριωτισμός των Ακριτών του Έβρου...

Οι Ένοπλες Δυνάμεις ας είναι παράδειγμα για την Κυβέρνηση

Λαθρομετανάστες, νέοι, ετοιμοπόλεμοι, σε αρίστη φυσική κατάσταση, συντονίζονται μέσω τηλεφώνων – Πότε όμως θα ξυπνήσει το πολιτικό μας σύστημα;

More Articles Like This