Home / Πολιτικη / ΟΤΑΝ …ΕΞΙΣΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΥΦΤΗΔΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ 

ΟΤΑΝ …ΕΞΙΣΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΥΦΤΗΔΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ 

Ο Α. Τσίπρας έμεινε άφωνος στην προσβολή του Ερντογάν, που μίλησε και για την …ομογένεια των Τούρκων που ζουν ΟΧΙ μόνο στη Θράκη, αλλά σε όλη την Ελλάδα 

 

Η προχχθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν δεν έμοιαζε σε τίποτε με την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου πού έδωσαν οι δυο τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στο Μέγαρο Μαξίμου τον Δεκέμβριο του 2017.

Ήταν άλλη και η εποχή.

Ο Ερντογάν τότε διεκδικούσε την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα και η ψυχολογία του ήταν πιεσμένη από τον φόβο εξωτερικών παρεμβάσεων. 

Προχθές τα πράγματα στην συνέντευξη Τύπου στο Παλάτι του Σουλτάνου στην Άγκυρα, αμέσως μετά το πέρας της δίωρης συνάντησης, των δύο ανδρών, κυλούσαν ήρεμα -παρά την πρωινή προβοκάτσια με την επικήρυξη των οκτώ πραξικοπηματιών.

Ήρεμα, μέχρι που ο Ερντογάν προς το τέλος της συνεντεύξεως αποφάσισε να ρίξει την «βόμβα».

Αρνούμενος ουσιαστικά το αίτημα της Ελλάδος για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, επειδή «δεν υπάρχει εκπαίδευση», ο Ερντογάν προχώρησε δημόσια στην εξίσωση του νομικού καθεστώτος του Οικουμενικού Πατριάρχη-Πατριαρχείου και των 15 Επισκόπων που συγκροτούν την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου με το νομικό καθεστώς των Μουφτήδων της Θράκης, που αποτελούν χαμηλότερη βαθμίδα θρησκευτικού λειτουργού του Ισλάμ.

Επί της ουσίας ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε κατ’ αναλογία της λειτουργίας της Ιερός Συνόδου του Πατριαρχείου την σύσταση ειδικού εκλεκτορικού σώματος για την εκλογή ελεγχομένων από αυτόν Μουφτήδων στη Θράκη.

Και δεν περιορίσθηκε μόνο σε αυτό: 

Αναφέρθηκε σε «ομογενείς του που ζουν στην Ελλάδα» -δεν περιορίσθηκε δηλαδή μόνο στην περιοχή της Θράκης. 

Υπονόησε ομογενείς που ζουν στην Αθήνα, όπου σε δύο μήνες θα λειτουργήσει το Τζαμί στον Βοτανικό (απαίτηση και του Ερντογάν), και ομογενείς στα Δωδεκάνησα. 

Είχε δε το θράσος να ζητήσει αμοιβαιότητα «για τους ομογενείς που ζουν στην Ελλάδα και εκείνους που έχουν ρωμέικη καταγωγή και ζουν στην Κωνσταντινούπολη» όταν είναι γνωστοί οι αριθμοί μετά την παραβίαση της Λωζάνης.

Ενώπιον αυτών των διαδοχικών προκλήσεων που διατυπώθηκαν κατά τρόπο χαλαρό και με ύφος επιτηδευμένο από τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε. Έμεινε άφωνος. 

Και αν δεν γνώριζε τα θέματα, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε άνετα για τον μεγάλο ύπνο του κ. Πρωθυπουργού. Αλλά γνωρίζουμε ότι τα ξέρει. 

Το γεγονός λοιπόν ότι δεν απέκρουσε τον Ερντογάν όταν προχώρησε στην αδιανόητη σύνδεση των Μουφτειών της Θράκης με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης και με την λειτουργία της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου μας, οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα, ότι στην μεταξύ τους συνάντηση ο Πρωθυπουργός διέπραξε δύο σοβαρότατα λάθη. 

Πρώτον, συζήτησε αμιγώς εσωτερικό θέμα με τον Τούρκο Πρόεδρο. 

Δεύτερον, δέχθηκε να προχωρήσει στην ψήφιση νέου νομοθετικού πλαισίου για την εκλογή Μουφτή από ειδικό εκλεκτορικό σώμα! 

Το λάθος του Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει ως στόχο να εξευμενίσει τον Ερντογάν για να έχουμε ήρεμα νερά έως τις εκλογές, καθίσταται ακόμη μεγαλύτερο αν αντιπαραβάλουμε την χθεσινή αφωνία Τσίπρα για τους Μουφτήδες με τις δηλώσεις του ίδιου στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2017, όταν απάντησε στον Ερντογάν ότι τα θέματα αυτά είναι εσωτερικά μας. 

Προχθές δεν το έπραξε και είμαστε βέβαιοι πως το έκανε από επιλογή και όχι από ασχετοσύνη. 

Τούτων δοθέντων:

• η πρόσκληση Ερντογάν στον Οικουμενικό Πατριάρχη να παραστεί στο δείπνο προς τιμήν του κ. Τσίπρα

  η δήλωση Ερντογάν πως προτίθεται να κάνει άνοιγμα στις θρησκευτικές μειονότητα

• η έγκριση της σημερινής επίσκεψης Τσίπρα στην Αγία Σοφία αποτελούν γράμμα κενό.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποβάθμισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε επίπεδο Μουφτή και Μητροπολίτη, παίζοντας άριστα και το παιγνίδι τών συμμάχων του Ρώσων. 

Και η ελληνική απάντηση ήταν δυστυχώς η σιωπή.

-Ε-